Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megmenekült a bezárástól egy karintiai síterep

2017.09.26. 2017.11.12. Bata Attila | frissítve: 2017.11.12.

Ahogy már az utóbbi időszakban megszokhattuk, Ausztria keletebbre eső régióiban sem egyszerű fenntartani az üzemeltetést. Alsó-Ausztria, Stájerország és Karintia kisebb síterepei egyre többször szembesültek pénzügyi nehézségekkel az utóbbi években. Most a karintiai Kötschach-Mauthen került bajba.
A fő ok itt is a szokásos. Az elmúlt szezonokban kevés hó esett. Kicsi a síterep, ha nincs sok természetes hó, akkor nincs forgalom.

Kötschach-Mauthen körülbelül 25 kilométerre található a tartomány legnagyobb síterepétől, Nassfeldtől. Hétkilométernyi pálya, négy lift, ebből egy kétüléses, és egy esti szánkópálya röviden a síterep jellemzője. Ideális pályák a kezdők és a gyermekek részére.

A helyiek gyűjtést indítottak a síterep megmentésére. Október 17-ig kellene 200 ezer eurót összegyűjteniük ahhoz, hogy a következő években is lehessen síelni a Vorhegg oldalában.

Ilyen is volt. Az utolsó nagy havazás 2014 januárjában
Ilyen is volt. Az utolsó nagy havazás 2014 januárjában
A pénz főleg két dologra kell. Egyrészt az előző szezonokban felhalmozódott adósság visszafizetésére, másrészt a hóágyúzás feltételeinek kiépítésére. Hóágyúkkal csökkenteni lehetne a síterep kiszolgáltatottságát a természet kénye kedvétől, és jelentősen lehetne növelni az üzemelő napok számát.

Kötschach-Mauthen és a másik két környékbeli település (Dellach és Oberdrauburg) polgármesterei, iskolái, síiskolái, vendéglátói és lakói próbálnak mindent megtenni a síterep megmentéséért. A szeptember 22-i állapot szerint, 50 ezer euró gyűlt össze a síterep megmentésére. A helyzet nem a legbiztatóbb, a helyieknek kevesebb, mint egy hónapja maradt a további 150 ezer előteremtésére.

Első frissítés

Október 9-ig összesen 139 795 euró gyűlt össze, a helyzet továbbra is bizonytalan.

Második frissítés

Ezen a héten végre összegyűlt a pénz! A helyiek példás összefogásának köszönhetően 260.124 eurót kapott a síterep, így a következő öt évre biztosított a működése.
KOMMENTEK
csabeszka | 2017.09.26. 16:47
Egyre inkább az lesz, hogy az alacsonyan fekvő kis síterepek tönkre mennek és csak a nagy giga síterepek fognap megmaradni. Azoknak minden emezeknek semmi. Ugyanaz mint a gazdasági életben!
skioutlet | 2017.11.12. 18:31
Nem kellett túl sok pénzt összedobni. Az alig több, mint 80 millió forintnyi összedobott összeg egy közepes forgalmú hütte éves árbevételnél is kevesebb.

Azt is értem, hogy ebben a cikkben miért nem a nehéz helyzetben lévő sípálya van linkelve. És az is logikus, hogy miért a szomszédos nagy síterep: Nassfeld.

A magam részéről hiszek a kisebb síterepek egy részének megmaradásában. Persze ez nem kicsi piaci kihívást jelent. Ahol van kellő kreativitás, kitartás, elkötelezettség, ott van esély a gazdaságos üzemelésre. Erről szól a piacgazdaság.
admin3 | 2017.11.13. 12:17
@skioutlet: jogos, ezt pótoltuk! Amikor a cikk született, úgy tűnt, hogy nem fog kinyitni Kötschach, emiatt nem linkeltük.
skioutlet | 2017.11.13. 14:55
Köszönjük a linkelést a síelők és sípálya nevében!
DHR | 2017.11.13. 20:41
Baromi jó kiegészítés lenne MINDEN síterepnek a nyári bringás működés. Semmering Zauberberg is apró téli helynek számít, mégis több száz km-ről jönnek bringások.

Szállástipp
AKCIÓ
Chalets & Glamping Nassfeld
2022-ben átadott, új, önálló, 4-6 fős házak és 2-3 fős "lombkorona" házikók közvetlenül Kötschach sípályái mellett, 25 km-re Nassfeld sípályáitól. Állatbarát szálláshely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.