Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Eplény bejelentette, hogy vízhiány lassítja a hóágyúzást

2022.01.10. Bata Attila

Nem igazán jó hírt tett közzé közösségi oldalán az eplényi Síaréna Vibe Park a hétvégén. Az őszi aszály miatt amúgy is alacsony szinten töltött tározóikból lassan elfogy a víz. Amennyiben nem találnak megoldást a vízhiányra, késésben lehetnek a többi pálya behavazásával.
Kép: Síaréna Vibe Park
Kép: Síaréna Vibe Park
Hiába az ország legnagyobb hóágyú kapacitása Eplényben, ha nincs víz, akkor a hóágyúk sem tehetik a dolgukat. Az üzemeltetők szerint már korábban is látni lehetett, hogy a tározókban kevés a víz, amely mostanára már erősen megcsappant.

A Síaréna természetesen dolgozik a probléma megoldásán, ahogy ez a lenti videóban is elhangzik. Addig, jobb megoldás híján, arra kérik a vendégeket, hogy mindenki hozzon magával egy kevés vizet és öntse bele a tározót tápláló patakba.
Eplényben, ahogy a lenti képen is látható, igazi téli körülmények között lehet síelni. Jelenleg az A1-e pálya és az aljában található tanulópálya üzemel.
Eplény ma délelőtt
Eplény ma délelőtt
KOMMENTEK
Bubek67 | 2022.01.10. 17:58
Ha nincs viz, el lehetne vinni a hoagyukat a palyabol. Elegge leszukitik es veszelyes is. Arrol nem is beszelve, hogy ott vannak a karos oszlopok jo penzert hozzajuk legyartva... . . Amugy megy a palya, ennek is orulni kell
Hókupac | 2022.01.10. 19:00
A hír őszi aszályról szól.- Nyáron meg lehet hogy karbantartás miatt le kellett engedni a vizet. Ha egész éves aszály lett volna, az erdő is kiszáradt volna, na meg a Balatonon is látszana. Persze ha így is van, a helyzeten nem változtat. Remélem, reméljük besegít a természet !
Hókupac | 2022.01.10. 19:33
Vajon fognak a bérletárból engedményt adni ? (Szerintem úgy lenne fer.)
Olasz Gergő | 2022.01.10. 20:00
Akkor szurkoljunk hogy essen az eső! :D
Tervező | 2022.01.10. 20:15
Nem azért, mert nagyon ráérek irkálni....
A nyáron többször voltam Eplényben, Mátrában, Bükkben, Zemplénben.
Katasztrófa. Volt, hogy Győrött esett, (itt sem sok ) Eplényben nem. Semmit nem engedtek le, mert nem volt mit...
Zörögnek az erdők mindenütt. Az erdő kiszáradt, egyetlen gombát nem láttam, szedret nem tudtam szedni, a kis bogyók mind rásültek az ágakra.
Többi helyen ugyanez van, száraz patakmedrek.
akidas | 2022.01.10. 20:33
Lehet ez hülye kérdés de nem lehetne vezetékes vízből táplálni a hóágyúkat? Vagy az túl drága és nem úgy van kialakítva?
Tervező | 2022.01.10. 21:00
Ez történik most, már volt ilyen néhány éve sajnos.
Csakhogy a kutak vízhozama is....sajnos....ha fentről nem jön víz, akkor nincs.
Már egyszer írtam: előbb szomjan halunk, vagy megfulladunk?
Gleccserek 3/4-e az elmúlt 35 évben leolvadt. (láttam 1983-ban és most)
Tavaly egyik nap 218 ezer (!) repülőjárat ment.
Aki ráér, kiszorozza kb 15 m3 kerozinnal ... hőfejlődés, szennyeződés.
Ja, és a tengerjáró hajók amiből egy annyit fogyaszt egy nap kb , mit Magyarország egésze
Garajc | 2022.01.11. 05:51
Hát, a meteorológiai modelleket lefutatva, azt látom, hogy a következő 10 napban érdemi csapadék Eplény környékén nem várható, sem hó, sem eső formájában. A talajnedvesség a mélyebb rétegekben (50cm alatt) épphogy 50% (csakhogy értsük ezt a számot: 40% alatt már kritikus értéket jelent, az már súlyos aszálynak minősülne vegetációs időszakban). Több, mint 70mm csapadék hiányzik a talaj felső 100 cm-ből. Az elmúlt 3 hónapban 85mm csapadék hullott, ami több, mint 50mm-rel kevesebb, mint a sokéves átlag. De valójában az ezt megelöző időszak csapadék adatai azok, melyek rendkívül pocsékok voltak. Szeptemberben épphogy 10mm esett, nyáron a szokásos érték alig 40%-a, amit persze a növényzet azonnal fel is szívott, illetve elpárologtatott.
Az elkövetkező napokban a talajhőmérséklet várhatóan 0 fok alá megy, ami még nehezebbé teszi egy esetleges csapadék esetén a víz további beszivárgását a talajba a mélyebb rétegek felé. Azaz a források vízhozama sem fog érdemben emelkedni, hacsak nem jön egy hirtelen erős felmelegedés sok esővel (de persze ezt nem kívánjuk Eplénynek!)
Úgy látom, erre a szezonra a természet már csak hideggel és rengeteg természetes hóval tud segíteni majd ezen a problémán. Illetve mindenki vigyen magával 2 nagy palack vizet!! :))
Seffer66 | 2022.01.11. 09:38
Mivel ez az egy sípálya van az egész Bakonyban, talán nem okozna gondot, hogy lefúrjanak és karsztvízzel töltsék föl a tározókat, ha muszáj. Egyszer már a Velencei-tavat is feltöltötték vele (amikor még szivattyúzták a vizet a bányákból).
Ennyi víz kivétele talán nem okozna gondot Hévízen sem.
barboczgabor | 2022.01.11. 10:37
Sajnos az összes magyar sípályára jellemző a víz hiánya, ezáltal a kellő mértékű hóágyúzás. Egy kis pénz kellene víz biztosításra, valamilyen formában. Tekinthetjük tömegsportnak a síelést, talán 500.000 űzik! Kapjon ez is támogatást a favorit sportágak mellet.
Steve33 | 2022.01.11. 10:39
@Garajc
bár sok bizakodásra nem ad okot, köszi a részletes összefoglalót!
TZoli | 2022.01.11. 11:31
Látom, páran nem érzékelik a probléma nagyságát. A vezetékes ivóvíz, az az a víz, amit iszunk, ami ugyanabból táplálkozik mint a karsztvíz is.
Hiába egyetlen sípálya az egész Bakonyban, ha nincs víz. Körül kell nézni, a Theodora forrást Kékúton már rég lezárták, Balatonfüreden a Polányi kutat már egy ideje korlátozzák, most már csak napi 1 órára van víz kiengedve stb.
AAZ | 2022.01.11. 12:40
szegény srác 2:20-nál esett egyet a háttérben
| 2022.01.11. 15:45
Köszönjük az infót azoknak akik részletes információval látnak el minket.
Mo. n az hogy sípályára nem jut víz érzékenyen érinti a síelésre vágyókat, de érdemes arra is figyelni, hogy ez a probléma az ivóvíz készletet is érinti most már. Ennek van több oka is az országban pl. új lakóövezetek stb. De ott a klíma a háttérben ami miatt évről évre jönnek a tünetek mint pl. erdő szárazság, mezőgazdasági problémák.
Hiszek abban hogy Eplény és más síterep is a legnagyobb tisztelettel jár el mikor az értékes vizet használja fel, egy olyan sportra ami 100 év múlva lehet tényleg kuriózum lesz, legalábbis hazánkban biztosan.
Csak ennyi hogy aki szomorú emiatt ne a síterepre/hatóságokra legyen az.
Konrád Leo | 2022.01.12. 02:40
Komolyan kérdem: ez a vízöntögetés valami vicc?
Télen is van párolgás!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Szarvaskút csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Szarvaskút az eplényi Síarénához legközelebb eső (10 km) wellness szolgáltatásokat kínáló szálloda. Szolgáltatásai: úszómedence, szaunák, gőzkabin, jacuzzi, fitneszterem, gyermekmedence, stb... SZÉP kártya elfogadóhely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Szépalma Hotel csillagcsillagcsillag
Az Esterházy család egykori ménesbirtokán kialakított, különleges szálloda a Magas-Bakony erdőségeiben található, távol a világ zajától, az eplényi Síarénától kb. 15 km-re. Szolgáltatásai: szauna, gőzkabin, sószoba stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.