Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Álommunka a felhők felett

2021.11.11. Ozsváth Miklós

A 2020-as kimaradt szezon után komoly gondban vannak a síiskolák is. A síoktatók egy jelentős része kénytelen volt más állást keresni, és jelenleg úgy tűnik, nem is térnek vissza most a sípályákra. Síoktató álláshelyek vannak bőven, aktív síoktató viszont kevesebb.
Sportközpont és szállás a kapruni gleccseren | Fotó: kitzsteinhorn.bsfz.at
Sportközpont és szállás a kapruni gleccseren | Fotó: kitzsteinhorn.bsfz.at
Van olyan síoktató, aki azért szerez végzettséget, hogy a hegyen dolgozhasson, mások viszont nem csak munkahelyet keresnek, hanem egyre magasabb szintű tudással szeretnék segíteni a síelőket.

Elhivatott síelőként inkább az utóbbiakkal tudunk azonosulni. Egyértelműen nagyszerű a hegyekben dolgozni, síelni és egyben pénzt keresni, de mi ezzel nem szoktunk megelégedni. Ha síelőként mindig jobbak szeretnénk lenni, több élvezetet találni, magabiztosabban síelni és a lehető legjobb szintet elérni a képességeinkkel, akkor síoktatóként sem lehet ez másként. Akinek a hivatása a síelés, az soha nem akar megállni a fejlődésben, mindig törekedni fog, hogy kiteljesítse magát.

Elsőre mindez pofonegyszerű, pedig a valóságban komoly eltökéltségre van szükség a síoktató munkában, ha fejlődni szeretnénk. Ha jól megy a munka, akkor a síoktató pont akkor dolgozik, amikor a liftek működnek, ezért nem könnyű megtalálni azokat az időszeleteket, amikor saját magával tud foglalkozni. Ha még ehhez hozzátesszük, hogy a síoktatói tanfolyamok jelentős költséggel járnak, és minél magasabb szintre jutunk, annál több gyakorlásra van szükség. Sokszor maga a tanfolyam nem is elég, azon kívül is sokat kell gyakorolni, akár a felvételire vagy a beugró vizsgákra vagy magához a záróvizsgához.

Ahogy egyre komolyabb szintre jut egy síoktató, úgy jelenik meg a versenytechnika, a pályában síelés is. Néha a pályában síelt technikát nézik a vizsgabiztosok, máskor viszont időre kell teljesíteni. Aki versenyzői múlt nélkül választja ezt a hivatást, azoknak ez a terület komoly kihívásokat jelent, és ráadásul a gyakorlást is nehezebb megszervezni.

Néhány szerencsés számára különleges lehetőség bekerülni a Kitzsteinhorn gleccseren található sportközpont csapatába. A Bundessport- und Freizeitentrum Kitzsteinhorn ( https://kitzsteinhorn.bsfz.at/ ) az Alpincenterrel szemben, közvetlenül a Gletscherjet 3 állomása felett található szálloda, tornateremmel, konditeremmel, szaunával - és saját síoktató csapattal.

Aki részese lesz ennek a csapatnak, annak a téli hónapokra a 2500 méter magasan található szálloda lesz az otthona, teljes ellátással. Lényegében semmilyen létfenntartási költsége nem lesz, a teljes fizetését félreteheti.

Ami elhivatott síoktatóként ennél még nagyobb előny: minden segítséget megkap a fejlődéshez. A BSFZ el is várja a továbblépést a síoktatói szakma lépcsőfokain, de a támogatást is megadja hozzá. Az itt dolgozó síoktatónak a BSFZ munkaidőben szervez továbbképzéseket, gyakorlási és edzési lehetőségeket, amennyiben pedig aznap éppen nincsenek órák, nyugodtan lehet menni gyakorolni síelni. Azok a fejlődési alkalmak amelyek máshol dolgozva a munkából való kiesést és plusz költséget jelentenek, az itt a fizetett munka része.

Már volt alkalmunk többször is a BSFZ-ben megszállva síelni a Kitzsteinhornon, és egészen különleges élmény korán reggel elsőként a pályára lépni vagy még az utolsó fényekben vissza síelni a szállodába. A délután az utazás hiánya miatt mindenre van idő - és egyben mindenre van lehetőség is. Edzés, szauna, tanulás vagy kikapcsolódás is kényelmesen beleférhet a napirendbe.

Ha valaki hivatásként éli meg a síoktatói szakmát, amelyben szeretne egyre magasabb szintre eljutni, annak ez a tökéletes munkahely, ahol garantált a hozzáférés a fejlődéshez.
KOMMENTEK

Szállástippek
AKCIÓK (3)
Hotel Sonnhof Rauris csillagcsillagcsillag
A 45 szobás Hotel Sonnhof Rauris egy magyar családi tulajdonban lévő, sí- és motorosbarát szálloda a festői Rauris üdülőfaluban. A hotelben bár, medence, fallabda pálya, szauna áll a vendégek rendelkezésére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Tauernsuites Mitterwirt
30 db modern apartman (33-158 m², 2-10 fő részére) Piesendorf településen, Kaprun/Kitzsteinhorn síterepétől 4,5 km-re, Zell am See-től kb. 6 km-re. A főépületben wellness részleg és egy étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Angela Apartment & Chalet
Főként nagyobb családok és baráti társaságok részére ajánlott apartmanház, 3 db 110 m2-es méretű, egyenként 8-10 fős lakással és egy új, 8 fős chalettel. A környékbeli sípályák 6-12 km-re találhatóak. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, parkoló, játszótér, éttermek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.