Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mire érdemes emlékezni az első síoktatás előtt?

2023.12.19. (x) szponzorált cikk

Síelni tanulni izgalom, élvezet, kaland. Csupa pozitívum! Jó, meglehet, eleinte egy kis félelem is feltűnik az izgatottság mellett, de ez teljesen természetes. Idővel aztán a tudás, és persze a tapasztalat elűzi az aggodalom rémeit, s nem marad más, mint magabiztosság. Viszont mi van az első síoktató óra előtt? Olyan, mintha erről soha, senki nem beszélne… De mi most megtesszük!

Mert nem a síoktatáson kezdődik a történet!

Kicsit tényleg olyan, mintha a síelés valahol a pályán, már léccel a lábakon kezdődne. Pedig nem így van. Senki sem születik úgy, hogy már a síbot a kezében úgy áll, mint ahogy a karmester tartja a pálcát. Minden egy ötlettel, elszánással indul, a vággyal, a síelés utáni érdeklődéssel. Ez az alap. Aztán, ha ez megérik, ha szépen kifejlődik, mint bimbóból a virág, akkor jöhet a készülődés, a gondolkodás azon, hogy hova kellene menni, kinél lenne jó tanulni. Ám ezen a ponton nem oda ugrunk egyből, hogy már javában zajlik az oktatás, és mindenféle hó kavarog. Szó sincsen róla. Még az utazás előtt a beszerzésé a főszerep. Mert pizsamában, vagy éppen tréningnadrágban senki sem állhat oda a lécekhez. Félretéve a tréfát, még a legvastagabb, profi téli ruházat sem egyenértékű a specifikus sífelszereléssel. Így a https://sportano.hu/teli-sportruhazat oldalról azokat a darabokat célszerű első körben megrendelni, amik nélkülözhetetlenek.

Tévedés ne essék, a réteges öltözködés roppantul fontos, pláne eleinte. Sokan mondják, hogy majd megizzadnak, ahogy izgulnak, de azért ez nem így van, plusz a megizzadás és a test optimális hőmérsékletének fenntartása között akad némi különbség. Az alapos felöltözés tehát elmaradhatatlan lépés. A speciálisabb kiegészítők, kellékek beruházása előtt jó ötlet kikérni vagy az oktató, vagy egy szakavatott síelő ismerős tanácsát, mert nem kell mindent egyből megvásárolni. Eleinte tényleg érdemes a lényegi dolgokra koncentrálni, aztán ha a síelés tényleg befutóvá válik, akkor bővülhet a felszerelés, ennek semmi akadálya.

Ehhez egy tippet még hozzátennénk, ami mindenképpen a legfontosabbak közül való: már az első síoktatás előtt be kell szerezni a lehető legjobb kesztyűt, amely teljes védelmet nyújt a kezeknek. Sokan nem is hinnék, mennyire lényeges ez, a sapkát, a sálat gondolják kiemelkedő ruházati elemnek, de a kesztyűnél nincs fontosabb. A kezdő síelő ugyanis rengeteget esik, így sokszor ér a keze a hóhoz vagy éppen a jeges részekhez. A kéz pedig azonnal átfagy, szinte megmerevedik, így egyrészt fogni sem lehet vele, másrészt teljesen elveszi a sport élvezeti értékét. A jó kesztyű viszont megakadályozza mindezt!

Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Gyermekeknél más a helyzet?

Abszolút nem! Az esetükben is nagyjából így épül fel a tanulást megelőző időszak, annyi különbséggel, hogy meglehet, számukra épp a szülők jelentik a motivációt, vagy újabban az oktatási intézmények egy része is nyit a síoktatás lehetősége felé.

Az egyetlen eltérés a fent elmondottakhoz képest, hogy a gyermekek a koruknak megfelelő felszerelést érdemlik, aminek a tagjai – például innen: https://sportano.hu/sieles/si-bakancsok/gyerek-sifelszereles – könnyedén beszerezhetőek. Ha a gyermek megszereti a siklást, ha évről évre szeretne menni, akkor egy valamivel mindenképpen ildomos kalkulálni, ez pedig a növekedés. Természetes módon a gyerkőcök szezonról szezonra kompletten új szettet igényelnek. A túl kicsi cipő, a feszes ruházat nemcsak kényelmetlen, hanem határozottan balesetveszélyes is egyben. Ráadásul a gyermekek olykor kicsit nehezen motiválhatóak arra, hogy a ruházat egészét viseljék, viszont ha a ruhadarabok egyenként is kényelmesek, komfortosak, és még jól is néznek ki, akkor nagyon valószínű, hogy nem kell a hordásuk miatt vitázni.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.