Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csajok a deszkán

A női snowboardfelszerelés kiválasztása

2005. december Kapornaki Anikó

Kiváncsiak voltunk, a snowboard és az ahhoz tartozó ruházat vásárlásakor mennyiben tér el a nők ízlése a férfiakétól. Kérdéseinkkel az ország legrégebbi és legnagyobb snowboard kölcsönzőjének és boltjának tulajdonosát, Nagy Endrét, vagy ahogyan a legtöbben ismerik: Andrewt kerestük meg.

"A snowboard ruházat vásárlásakor a nőket leginkább a ruha színe érdekli. Azzal nem tudod meghatni őket, hogy milyen díjakat nyert az anyag vagy a design, az évjárat vagy a vízbírás sem igazán érdekes" - kezdi Andrew. "Sokkal fontosabb számukra, hogy a ruha színe menjen a deszkáéhoz, és hogy hasonló tapintású legyen a dzseki és a nadrág - mintha kosztümöt vásárolnának. Sajnos mi magyarok szürke nép vagyunk. Télen a legtöbb ember szürkét vagy feketét hord. Ha valaki úgy érzi, a snowboard nadrágját csak feketében tudja elképzelni, akkor könyörgöm, legalább a dzsekiben válasszon sárgát, pirosat vagy narancssárgát. Ezek látszanak ugyanis legjobban a ködben, így kevésbé valószínű, hogy elgázolják a lejtőn."

- Mit tanácsolsz a nőknek, mire figyeljenek még?

- A legfontosabb, hogy a biléta rajta nem csak az árat mutatja. Azt kell jól átnézni. Például fontos, hogy milyen a vízbírása. Ha 5000 mm-es, az már oké, de ha 10 000 mm van ráírva, akkor biztos lehet benne, hogy nem fog a fenekén ronggyá ázni a nadrág. Ez a nők esetében különösen fontos kérdés. Emellett érdemes megtudni, hogy milyen a lélegzőképessége. Ez az érték 1000 és 10.000 között változik, ami azt mutatja, hogy egy négyzetméter anyag egy nap alatt mennyi párát enged át. A 2-3000-es érték gyakori, a 10.000 már Gore-tex. Árulkodó lehet a dzseki minőségét illetően, hogy le vannak-e hegesztve rajta a varratok. Ez a vállvarrásnál a legfontosabb, ahol függőlegesen éri az eső és a hó. Akkor jó, ha a varrás le van fóliázva alulról, és utána varrták bele a bélést. A nadrágnál leginkább a fenékvonal lehegesztettsége fontos.

- Mennyire fontos, hogy vastag legyen a kabát?

- A nők alapvetően fázósabbak, így ők a vastagabb dzsekik felé tendálnak. Régen az volt a közhiedelem, hogy egy kabát csak akkor lehet meleg, ha vastag. Ma már olyan anyagokat kísérleteztek ki, amelyekkel egyre inkább megvalósítható az a cél, hogy úgy érezze a snowboardos, mintha csak egy pulcsi lenne rajta. A túl vastag ruha hátránya, hogy nem tudsz benne mozogni. Most azon dolgoznak, hogy olyan anyagot fejlesszenek ki, amely egyszerre nyúlékony és vízálló is.

- Nekem legjobban az a módszer vált be, hogy egy póló fölé felveszek egy polárt, arra a dzsekit, és akkor -15 fokig nincsenek gondjaim a hideggel.

- Mostanában sok gyártó állt elő kicipzározható polárbélésű kabáttal. Szerintem ez egyszerű vevőfogás, nem érdemes bedőlni neki. Akkor érteném, ha a kettő együtt olcsóbb lenne, de nem így van. Egy jobb polárbéléses kabát 50 ezernél kezdődik. 25-ért már kapsz egy jó polár-nélküli dzsekit, veszel hozzá 15-ért egy polárt, ami körberöhögi a kabátba szerelt polárbélést és még spóroltál is 10 ezer forintot.

- Sok nő cipőmániás. Ezzel kapcsolatban mik a tapasztalataid?

- Ki kellene írni egy táblára, hogy snowboardozás közben semmi sem fog látszani a cipő színéből, mert a nadrág és a kötés szinte teljesen eltakarja. Vagyis a cipő színe szinte bármilyen lehet. A cipők esetében el kell felejteni a márkahűséget. Olyan boltba kell elmenni, ahol legalább hat-nyolc modellt végig tudsz rövid idő alatt próbálni, mert mire eljutsz egyik boltból a másikba, elfelejted, milyen érzés volt az a cipő, ami az első helyen a legjobban tetszett. A lábbelik esetében érdemes a szemünkre is hallgatni. Ha valakinek vékony a lábfeje, akkor ne pufi cipőt nézzen ki, és akinek széles lába van, az ne próbálja meg belegyömöszölni egy keskeny cipőbe, csak mert az jól néz ki. A lejtőn a kényelem sokkal fontosabb. Érdemes a cipőt megfogdosni is, hogy minél robosztusabb legyen a fogása, és ki kell venni a bélést, hogy megszemlélhesd, mennyire ügyeltek a kidolgozásánál.

- Tegyük fel, hogy a női vásárlód a ruházat kérdésén már túl van, és most egy deszkát keres. Ahogy mondtad, a legfontosabb, hogy színben passzoljon a deszka. Nem tagadom, ez nálam is fontos szempont. Nem sorsdöntő, de az ember lánya mégiscsak sokkal jobban mutat a lejtőn vagy a felvonón, ha minden passzol színben.

- Tapasztalataim szerint a csajok a "kedves" deszkákat szeretik, azokat, amelyeknek olyan kedves a grafikája. A legfontosabb: a deszka hajlékonyságának arányban kell lennie a testsúllyal. A vékony lányok puhább, hajlékonyabb deszkát válasszanak, a testesebb lányok pedig keményebbet. A márkahűség érdekes kérdés itthon. Tudni kell, hogy száz deszkacégből csak mintegy 10-nek van gyára is, a többi ezeknél készítteti a saját modelljeit, bérmunkában. Ma, amikor a cégek rekordidő alatt lopják el egymás ötleteit, sokszor azon múlik a minőség, hogy a szinte azonos alapanyagokból készülő deszkákat milyen gondossággal illesztik össze. A szakembert fizeted meg. Ezt leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, hogy mondjuk egy mesterszakács és én is megkapjuk ugyanazokat az alapanyagokat egy ételhez, ugyanolyan edényeket is használunk az elkészítéshez, a két végeredmény között mégis óriási különbség lesz külalakban és ízben is.

- Mégis nehéz eldönteni, hogy melyik cég melyik modelljét válasszuk.

-Autók esetében például senkinek sem jutna eszébe, hogy egy Toyota Avensis-t egy Volkswagen Polo-val hasonlítson össze, mert ezek nem egy kategóriába tartoznak. A snowboardok esetében azonban azt tapasztalom, hogy az emberek egyes márkákat és azok árait hasonlítják össze. Pedig lényeges különbség van mondjuk a Burton legalsó kategóriás deszkája és a Hammer topmodellje között, pedig árban alig különböznek egymástól. Egyes márkákon belül négy kategóriára lehet osztani a deszkákat áruk és minőségük szerint, érdemes a különböző márkájú boardokat e szerint összehasonlítani. És persze, az autókhoz hasonlóan, sokat segít, ha a nekünk tetsző modellt le is tudjuk tesztelni.

- Tegyük fel, hogy ruhát is találtunk, és deszkánk is van. Te milyen kiegészítőket ajánlanál?

- Személy szerint én három kiegészítőt használok. Néhány évvel ezelőtt még ciki volt sisakot hordani, ma már szinte divatcikk lett - szerencsére. Ha véletlenül otthon hagyom vagy kölcsönadom a térdvédőmet, nagyon szoktam átkozódni. Térdvédőn belül a neoprén alapanyagúak nem csak az ütéstől védenek, de melegítik is az ízületeket. A fenékvédőktől sok lány ódzkodik, mondván, hogy nagyítja a fenekét, de aki már esett fenékre egy jeges lejtőn, az tudja, nem egy leányálom!

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.