Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A világ legmagasabban fekvő síbárjai

2008. december

A hét kontinens legmagasabb hegycsúcsairól már többen megpróbáltak lesíelni, de a valódi kihívás teljesítése – inni a világ hét legmagasabban működő síbárjában – még várat magára.
Lehet némi vita akörül, hogy mely épületeket illethetünk a bár besorolással, tényleg lehet-e a közelükben síelni, kötelező-e, hogy bennük alkoholt szolgáljanak fel, vajon csak bárok, vagy egy étterem részét képezik, mindenesetre következzenek a legígéretesebb jelöltek a világ legmagasabban fekvő síbárjai címre! A csúcson kezdve: a legmagasabban található síbár, ahogyan a legmagasabban működő sílift is, Bolíviában, Chacaltayán található, 5221 méteren. Itt iszogatni nem kis kihívást jelent az oxigénhiány miatt, állítólag már a pohár felemelése is nagy erőfeszítést igényel.

A forgalmas Frog and Roast Beef nevű hely (happy hour este fél hattól fél nyolcig) Val Thorens-ban büszkén hirdeti magáról, hogy Európa legmagasabban fekvő pubja, pedig ugyanazon az úton tovább haladva valamivel magasabban építették fel a Fox Pub-ot. Szintén Franciaországban térhetnek be a szerencsések egy gyors italra a Le 3842 nevű egységben (vicces módon 3800 méteren) Chamonix felett, a l'Aiguille du Midi-n, hogy aztán útjukat a Vallée Blanche felé vegyék.

Az európai toplista élére mégis Zermatt kerülhet az idei szezonban, ha majd a gleccseren, 3883 méter magasan megnyílik az új étterem. A találóan "Gleccser étteremnek" nevezett helyen 120-an tudnak majd leülni, de 40 ágyas szálláshely kialakítását is tervezik, illetve egy panorámaablakot, melyen keresztül a Breithorn hegyre nyílik majd kilátás. A "Gleccser étterem" és az alpinisták szálláshelye mindezen túl nagyrészt napenergiával működik majd és ennek köszönhetően meg fog felelni a legmagasabb szintű energiaszabványnak, a Minergie-P-nek. Különleges berendezés gondoskodik majd a szennyvíz környezetbarát tisztításáról, az épület teljes homlokzatát pedig napelemekkel tervezik borítani, melyek ebben a magasságban közel kétszer akkora energiamennyiséget termelnek, mint az alacsonyabb területeken telepített azonos méretű felületek. A napenergiát tárolják és az épület fűtésére használják, szükségtelenné téve a külső energiaforrásokat.

Egy másik európai magaslati pont az alkoholra szomjazóknak a svájci Mürren (2971 m) fölé megálmodott, körben forgó étterem, a Piz Gloria, melynek építését részben az Őfelsége titkosszolgálatában című James Bond-filmet készítő társaság finanszírozta. Egyértelmű, hogy a hely szellemében itt rázva, nem keverve fogyaszthatjuk italunkat.

A filmnek köszönhetően ez az ismertebb, de valójában a Saas-Fee felett, 2500 méteren keresendő Dreh étterem magasabban fekszik, így ez a világ legmagasabban működő körben forgó vendéglője. Ha pedig egy olyan helyet keresünk, ahol a túlzásba vitt italozás mellékhatásait szeretnénk kipihenni, akkor azt a legmagasabban (2880 méteren) az olaszországi Rifugio Guglielminában, Alagna és Gressoney között tehetjük meg, ahol szállást is kínálnak.

Következzen egy osztrák gleccser, a pitztali, ahol a helyiek szerint Európa legmagasabban működő kávézója található – a Kristall, 2840 méteren. A másik vendéglő az ugyanebben az épületben található Wildspitze, mely hatalmas ülőalkalmatosságaival a környéken síelők kedvenc találkozóhelye, s ahol a 30 fős klubhelyiség társaságok számára ki is bérelhető. A coloradói Telluride síterepén, 3624 méteren üzemel a Giuseppe’s nevű pályaétterem, Észak-Amerikában a legmagasabban a hasonló profilú helyek között. Szintén az amerikai kontinensen, Keystone-ban (3488 m) találjuk az Alpenglow Stube éttermet, mely úgy hirdeti magát – ha már "lecsúszott" az első helyről –, mint ahol a kontinensen a legmagasabban működik "príma konyha". Persze a Giuseppe’s-nél szintén úgy gondolják, hogy príma a konyhájuk, de kétségtelen, hogy az Alpenglow az egyetlen Négy Gyémánt besorolású étterem, amelyet kabinos felvonókkal lehet csak megközelíteni.

Ázsiában az indiai Gulmarg síközpont középállomásán, 3050 méteren iszogathatnak legmagasabban a sízők, legalábbis addig, amíg a tervezett síbár az Apharwaton, 4120 méteren meg nem nyílik. Működnek ugyan felvonók magasabban Kínában és valószínűleg éttermek is Tibetben, ahova felmászhatunk, de a sízés csak Gulmargban adott.

A teljesség kedvéért említsük meg a 3260 méteres magasságban, a marokkói Oukaimedenben üzemelő kis kávézót is, itt azonban az iszlám törvények szellemében nem árulnak alkoholt. Amit ajánlani tudunk, az a "marokkói whisky", ami egyfajta mentatea.

Afrikában a legmagasabban néhány ezer kilométerrel délebbre, Lesothóban, a Sani Pass-on, a Top Chalet nevű ivóban juthatunk sörhöz, ahol lobogó tűz mellett lehet kipihenni a sízés fáradalmait. Új-Zélandon két liftre is fel kell szállnunk, ha a Whakapapa síközpontban, a Ruapehu-hegyen a Knoll Ridge Chalet-ba szeretnénk feljutni. A tengerszint felett 2020 méterrel várja vendégeit Ausztrália és Óceánia legmagasabbra épített síbárja, ahol egy hatalmas, napos teraszon lazíthatnak a sízők, az ebédhez vagy a szendvicshez felszolgált bor vagy sör mellett. Tiszta időben a Ruapehu csúcsának látványát is élvezhetjük, de jól látszik innen a világörökség részévé nyilvánított Tongariro Nemzeti Park és az Északi-sziget is.

Ausztráliában a legmagasabb hely (az Eagle’s Nest) Thredbóban, a Kosciuszko ülőlift felső állomásánál található, 1937 méteren, de ez ugye nem nevezhető igazán magasnak.

Végül következzen a legalacsonyabban megnyitott bár, a 34 lakost számláló Villa Las Estrellas-ban, az Antarktiszon, ahol egy 200 méterre közlekedő Doppelmayr csákányossal juthatunk el a szomjoltó helyre.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.