Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Szeretnél síoktató lenni? Most kell jelentkezni a képzésre!

A jelentkezési határidő: 2023. szeptember 3. éjfél

2022.09.29. 2023.08.09. sielok.hu | frissítve: 2023.08.09.

Hogyan lehetek síoktató? Gyakran teszik fel olvasóink a fenti kérdést, hiszen sokan szeretnék elmondani magukról, hogy hobbijuk egyben a munkájuk. Ebben a cikkben az SMSZ / TF képzését mutatjuk be részletesen.
Legyél te is síoktató!
Legyél te is síoktató!
Ha szeretsz és tudsz síelni, szívesen átadnád tudásodat helyes és hatékony módszertannal másoknak és szeretnél télen is a szabadban dolgozni, szakképzett oktatóként itthon vagy külföldön a hobbiddal pénzt keresni, jelentkezz már most a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen a Síoktatók Magyarországi Szövetsége szakmai közreműködésével októberben induló két féléves levelező síoktató tanfolyamra, ahol a sikeres záróvizsgát követően államilag elismert, szakképesítést igazoló bizonyítványt kaphatsz.

Magyarországon egyre több síiskola működik, ahol már ősszel indulnak a tanfolyamok és folyamatosan szükség van a szakképzett síoktatókra már szeptembertől kezdődően.

Nem feltétele a jelentkezésnek a versenyzői múlt, csak a sportági jártasság igazolása. Ha nem voltál versenyzőként síegyesület tagja, a jelentkezéskor írd meg, hogy mióta és milyen rendszerességgel síelsz, milyen pályákra jársz síelni és minden egyéb olyan információt, ami a sportágbeli jártasságodat bizonyíthatja. Tanulj Te is a Magyar Testnevelési és Sporttudomány Egyetemen ott, ahol a legnevesebb, legnépszerűbb magyar síoktatók is megszerezték a síoktató bizonyítványt!

Mi vár rád a síoktató tanfolyamon?

Az általános sporttudományi elméleti képzésen kéthetente előadásokat hallhatsz a TF híres tanáraitól.

A sí szakmai elméleti és gyakorlati képzésen a közel 35 éve működő Síoktatók Magyarországi Szövetségének (SMSZ) nagy tapasztalatú kiképző oktatói közreműködésével tartott sí szakmai elméleti előadásokon, budapesti síiskolákban szervezett gyakorlati foglalkozásokon és az egy hetes gyakorlati és vizsgatáborban mélyítheted el sítudásodat és tanulhatod meg milyen tematika mentén és milyen módszerek alkalmazásával lehetsz magad is jó síoktató. Elsajátíthatod a helyes mozgáselemzés alapjait, megtanulhatod a szaknyelvet és a tanítványokkal történő kommunikáció elemeit.

Felkészítő foglalkozások, táborok a szezon folyamán a képzés alatt

Ősztől folyamatosan szervezünk vizsgára felkészítő sítechnikai táborokat, ahol felmérheted saját képességeidet és a képzésben elvárt tudásszintet valamint továbbfejlesztheted sítudásodat. Ezekben a táborokban is az SMSZ kiképző oktatói tanítanak, akik közül többen is a nemzetközi hírű Magyar Síoktató Válogatott (Hungarian Interski Demo Team) tagjai voltak az elmúlt években.

Bármikor, már a tanfolyam alatt csatlakozhatsz a magyar sí-, és snowboardoktatókat összefogó egyesület, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének tagságához és a bizonyítvány megszerzéséig, mint pártoló tag vehetsz részt szakmai eseményein, táborain. A bizonyítvány birtokában a szervezet szavazati joggal rendelkező rendes tagjává válhatsz és részt vehetsz a nemzetközi elvárásoknak megfelelő továbbképzési rendszerünkben. Mindig van hova fejlődni! A símozgás finom részleteit megérezni, megfejteni és a tudást továbbadni, egy állandó szakmai kihívás.

Magyarországon kizárólag az SMSZ továbbképzésein szerezhető meg az IVSI és az ISIA nemzetközi síoktató szervezetek által kibocsátott, további magasabb minősítési szinteket igazoló bélyeg illetve kártya.

A síoktató szakmai képzésről részletes tájékoztató elérhető a a TF weboldalán.

Miért fontos a szakképesítés?

A hatályos jogszabályok szerint síoktató tevékenység csak államilag elismert, sportoktató vagy sportedző végzettséggel folytatható, azaz csak ez a végzettség jogosít munkavállalásra. (Külföldi munkavállaláshoz a kinti partnernek kell kivizsgálnia, hogy a végzettséged megfelel-e az adott ország előírásaiknak. Ez országonként változhat.
A Síoktatók Magyarországi Szövetségének kiképző oktató csapata
A Síoktatók Magyarországi Szövetségének kiképző oktató csapata
A szakképesítések minőségi garanciáját az állami elismertség, a síoktató szakmai szövetség jelenléte, a tanfolyamról érkező folyamatos visszajelzések, a több évtizedes múlt, az ebből származó tapasztalatok nyújtják mind a hallgatók, a tanárok és a szervezők részére egyaránt. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a képző intézmény a havas sportok oktatásával foglalkozó nemzetközi szervezetekkel is együttműködik-e. Amit a Síoktatók Magyarországi Szövetsége kínál, az a minőségi garancia, a folyamatosság, a tudatosság, az átláthatóság, a következetesség, a biztonságot szem előtt tartó, szakképzett síoktatók képzése és továbbképzése.

A sportoktató sí sportágban elnevezésű képzést a Testnevelési Egyetem (TF) Továbbképző Központ szervezi és az Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) szakmai közreműködésével bonyolítja le. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a TF, mint akkreditált szervező-, képző- és vizsgáztató intézmény látja el az általános elméleti modulok képzését és a vizsgáztatást, az SMSZ pedig a sí szakelméleti oktatást és gyakorlati képzést szervezi. Általában március hónapban van a vizsgatábor, melynek első 5 napján folyik a gyakorlati képzés, a 6. napon pedig a gyakorlati vizsga zajlik, melynek teljesítését követően lehet szakelméleti vizsgát tenni. A sikeres vizsga államilag elismert szakképesítést, bizonyítványt ad, mellyel az Europass is kiváltható.

Az állami alapképzés elvégzésével az SMSZ-be belépő oktató a Síoktató* fokozatot szerzi meg. A további minősítések a megfelelő idejű oktatási gyakorlat igazolását követően valamint újabb elméleti és gyakorlati továbbképzéseket követő vizsgák teljesítésével szerezhetőek meg. Az SMSZ tagságába tartozó szakképzett síoktatók 3 évente vesznek részt kötelező továbbképzésen, amely a működési engedély kiadásának feltétele. Évente mintegy 30-40 új oktató tesz sikeres vizsgát a négyszintű képzési rendszerben.

Az SMSZ továbbképzési rendszerében - igazodva az ISIA (International Ski Instructors Association) által kidolgozott és a világszervezet tagjai által követett képzési szintekhez -, négy lépcsőfok teljesíthető. Megkülönböztetünk egy, kettő, három és négy csillagos síoktatót (Síoktató*, Síoktató**, Síoktató***, Síoktató****). Az az oktató, aki a ***-os szintet több havas sportágban is eléri, jogosulttá válik a „Hósportoktató” cím viselésére.

Az SMSZ képzési rendszeréről itt olvashatsz: www.sioktatas.hu

Felkészülés a tanfolyamra és a vizsgára
Közismert, hogy a vizsgaeredmény az adott pillanatban (a vizsgán) nyújtott teljesítményen múlik. Ehhez kellő pszichikai, erőnléti, technikai felkészültséggel kell rendelkezni. (A vizsgaláz sokak számára pozitív, mások számára negatív hatással van az eredményre.) Az SMSZ által szervezett és kiképző oktatói által vezetett felkészítő és gyakorlati táborok segítséget nyújtanak a szakszerű, kontrollált gyakorlásra, hibajavításra, "kilométergyűjtésre".
Fontos, hogy ha sportoktató tanfolyamra jelentkezel, ismerd a sportági gyakorlati követelményeket és főleg legyél tisztában saját tudásoddal. Önmagában az nem elegendő, ha valaki hároméves kora óta síel! A tanfolyamok vizsgatáboraiban az a cél, hogy olyan síoktatókat képezzenek, akik maguk is megfelelő szintű sítechnikával síelnek, képesek a technikai elemeket bemutatni, a hibákat felismerni és azokat egyénre szabottan, megfelelő feladatokkal javítani. A képzésen a hallgatók a sítechnikai tudás mellett megfelelő módszertani, csoportvezetési és idegenforgalmi ismereteket is szereznek.
A sikeres vizsga érdekében elengedhetetlen a sportági tematika ismerete és gyakorlása, annak készségszintű végrehajtása. A tapasztalat azt mutatja, hogy ehhez a 6 napos vizsgatábor nem feltétlenül elegendő (a régi technika leépítése, majd a helyes mozgás felépítése sok időt vesz igénybe). A rossz és/vagy régi technikát sokszor nehezebb kijavítani, mint a tanulót a kezdetektől helyesen megtanítani síelni.
Síoktató jelöltek az SMSZ síoktatóképző táborában
Síoktató jelöltek az SMSZ síoktatóképző táborában
Táborokban videófelvétel készül a mozgás végrehajtásról, amelyet a hallgatók együtt elemeznek az esti foglalkozásokon. Így nemcsak szubjektív, hanem objektív képet is kaphatsz saját tudásodról.

Felkészítő tábor
A kiképző oktatók tudásuk legjavát adják a táborokban annak érdekében, hogy minél többen sikeres vizsgát zárjanak, de ehhez kellő előképzettség szükséges a jelentkezők részéről. Javasoljuk, hogy akár a tanfolyamra beiratkozás előtt, akár a tanfolyam alatt jelentkezzetek a Síoktatók Magyarországi Szövetsége által szervezett 3-4 napos felkészítő táborokra, ahol szakszerűen készítenek föl a gyakorlati vizsgatábor teljesítésére.

További információk találhatók a Síoktatók Magyarországi Szövetségének honlapján: www.sioktatas.hu
és Facebook oldalain:
https://www.facebook.com/sioktatas/ https://www.facebook.com/hungarian.interski.demoteam/

SMSZ

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége 1989-ben alakult a síoktatóképzés megszervezése és egységesítése, a vizsgázott síoktatók szakmai továbbképzése és egy szervezetbe tömörítése és érdekképviseletének ellátása céljából. Nemzetközi kapcsolatok ápolásával és sportdiplomáciai tevékenységgel igyekszik szolgálni a sí- és egyéb havas sportok oktatásának ügyét, és részt vesz olyan nemzetközi megmozdulásokon, ahol tagjai érdekeit képviseli (elhelyezkedési lehetőségeit és a hazai képzés európai versenyképességét erősíti). Az alpesi országokban piacvédelmi okokból korlátozásokat kívántak bevezetni a külföldi oktatókkal szemben, az SMSZ a magyar illetékes állami szerv támogatásával részt vett az e témában az Európai Bizottság előtt folyamatban lévő tárgyalásokon.

A magyar síoktató szakmát a nemzetközi szervezetekben a Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) képviseli. Az SMSZ aktívan részt vesz az Interski International, az IVSI és az ISIA nemzetközi szervezetek munkájában, biztosítva ezzel a nemzetközi oktatói szervezetekkel és a tagországok oktatóinak szervezeteivel a szakmai és a sportbaráti kapcsolatok építését, fenntartását. A magyar síoktatás és síoktatóképzés mára olyan szintet ért el, amely kivívta a nemzetközi szakmai szervezetek elismerését.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
KAPCSOLÓDÓ FÓRUMOK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.