Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bauhaus remekmű vagy a világ legrondább síközpontja?

2024.02.02. sielok.hu

A Grand Massif sírégió Chamonix-tól északra, a svájci határtól nem messze helyezkedik el. Flaine a síterep szívében 1600 méter magasan lévő nagy, szögletes, szürke apartmanházakból álló település, ránézésre olyan mint egy szürke, szocreál lakótelep. Egyesek szerint a világ legrondább téli üdülőhelye, mások szerint a Bauhaus stílus építészeti műemléke.
A Hotel La Flaine sziklára épített szálloda ma már Bauhaus műemlék
A Hotel La Flaine sziklára épített szálloda ma már Bauhaus műemlék
Flaine síközpont a modernisták által inspirált stílusban épült. A francia Alpokban található üdülőhelyet a 20. század közepén tervezte és építette Marcel Breuer és más kiváló építészek csapata. Flaine tervezésénél a funkcionalizmus és a minimalizmus elvei domináltak. Az épületek jellemzően szögletes formájúak, geometrikus vonalvezetéssel és egyszerűsített formákkal rendelkeznek, másképp fogalmazva unalmasan szögletesek. A beton és acél, a leggyakrabban használt anyagok hangsúlyozzák az épületek modern megjelenését. Az épületek többsége magasba tör, a hegyvidéki környezethez alkalmazkodva és azért, hogy a lehető legjobb kilátást biztosítson a tájra.
Flaine főutcája | fotó: skifrance.com
Flaine főutcája | fotó: skifrance.com
A síközpontban a szálláshelyek, éttermek, boltok és egyéb létesítmények is a modernista stílus jegyeit viselik magukon. Az építészeti stílus és az alkalmazott dizájn egyesítve teremtik meg Flaine jellegzetes arculatát. A téli síközpont tervezője a magyar származású Breuer Marcell, a Bauhaus modern művészeti irányzat egyik világhírű mestere volt.

Breuer, a 20. századi formatervezés és építészet egyik nagyhatású alakja Európában elsősorban bútortervezőként, a csővázas bútorok feltalálójaként, míg az Egyesült Államokban építészként ismert. Az 1950-es, 1960-as években családi házai, egyetemi, templom- és irodaépületei világszerte mintául szolgáltak az építészek számára. Breuer Marcell 1981-ben New Yorkban hunyt el. Nevét viseli Pécsett a Breuer Marcell sétány.
Grand Massiv Flaine síterepről a galériát szefa64 töltötte fel.
KOMMENTEK
Schneeglöckchen | 2024.02.02. 12:41
Biztosan van, akinek tetszik. Sok Bauhaus szép és érdekes, hangulatos. Ez nem az. Nekem olyan, mintha Rügen szigeti Prora üdülőkomplexumot akarta volna újragondolni téli változatban. Brrrr….
Pityour | 2024.02.06. 15:08
Unalmas, nyomasztó hangulatot keltő épületek. Csak a képek alapján, Szovjet bányászfalu koppintás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.