Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bad Kleinkirchheim: kétkeréken a síterepen

2021.10.02. Wesselényi Andrea

Karintia második legnagyobb síterepét már keresztül-kasul becsúsztuk, ezért kíváncsian vártuk, mit tud nyújtani Franz Klammer sílegenda szülőfaluja a hómentes időszakban. A tökéletes őszi aktív üdülés legjobb kellékeinek a kerékpár és a túrabot bizonyultak.
Az ősz színei BKK-ban - felettünk a Kaiserburg kabinos lift
Az ősz színei BKK-ban - felettünk a Kaiserburg kabinos lift

Lefelé bringázva is el lehet fáradni

Két kabinos felvonó is működik ebben az időszakban, a Kaiserburgbahn és a Biosphärenparkbahn, melyek a régiós jolly jokernek számító Karintia kártyával ingyen használhatók. Bringaszállításért pluszban kellett fizetni, de megérte, mert hatalmas gurulást kaptunk cserébe. A sok lehetőség közül a 8-as pályát választottuk, ami változatos terepen, igazán kalandos útvonalon hozott vissza a faluba egy összesen 3 órás menetidővel.
1000 méternyi szintkülönbséget lehet gurulni a völgyig a Kaiserburg csúcsáról | Fotó W. A.
1000 méternyi szintkülönbséget lehet gurulni a völgyig a Kaiserburg csúcsáról | Fotó W. A.
Hasznos infó az extrémebb kihívást keresőknek, hogy Bad Kleinkirchheimben épült meg Európa leghosszabb, 15 km-es flowtrail hegyi bringapályája. A döngölt sóderrel rögzített akadálymentes kanyarpályán a Kaiserburg felvonó felső állomásától lehet megállás nélkül, 1000 méter szintkülönbséget letudva legurulni az alsó állomásig. Ez a karintiai üdülőhely egyik legvonzóbb nyári attrakciója, a fiatalok imádják. Megcsodáltuk, ahogy a kanyarokba bedőlve, a hullámokon ugratva száguldanak a völgy felé.
Európa leghosszabb, 15 km-es flowtrail bringapályája épült meg Bad Kleinkirchheimben
Ausztriában a hegyi bringázás ezerféle módon támogatott. Itt tényleg minden korosztály megtalálja a maga útvonalát. Aki még nincs felkészülve a flowtrail kihívásra, de vágyik rá, a völgyállomásnál gyakorló pumpapályán tud edzeni, trükköket tanulni, vagy akár tanfolyamra is beiratkozhat. Külön pálya van a kicsiknek és külön a nagyobbaknak, valamint egy nagy sportbolt, ahol különféle védősisakokat is lehet bérelni. Egyre divatosabb az ebike is, 40-50 euró közötti összegért lehet kölcsönözni egy napra.

Mesés túrák a Nockberge vidékén

Feltérképeztük a legszebb túraútvonalakat, és a Biosphärenparkbahn felvonóval elérhető Brunnach fennsík lett a csúcsélmény. A végtelenül cuki St. Oswalder Bockhütténél letettük a bringákat, innen már csak gyalog lehet továbbmenni egy meseszép turistaúton. A házikó éppen bezárt amikor visszaértünk, de nem maradtunk szomjasak: a menedékház előtti vizes teknő roskadozott a hideg innivalóktól, előtte becsületkassza a vándoroknak. Mormotákkal is találkoztunk, akik hangos füttyszóval társalogtak a legelésző tehenek fölé magasodó sziklákon. Szinte már túlzás ez az idill.
Itt már tilos kerékpárral behajtani, innentől a gyalogtúrázóké a festői Brunnach-fennsík. | Fotó: W.A.
Itt már tilos kerékpárral behajtani, innentől a gyalogtúrázóké a festői Brunnach-fennsík. | Fotó: W.A.

Programtipp gyerekekkel: a gránát világa

Érdemes ellátogatni a Bad Kleinkircheimtől 8 km-re fekvő Radenthein-be. Az egykori bányászváros centrumában található a Granatium élménypark. Itt tudtuk meg, hogy a valaha itt bányászott vérvörös színű gránát a 6. legkeményebb a 140 drágakő közül. Keménységét meg is tapasztaltuk, amikor saját kézzel próbáltunk egy darabkát kibányászni a sziklafalból. Ez ugyanis a program része, gyerekcsoportok, családok számára izgalmas játék a kincskereső kalapácsolás. Karintiában csak itt, a Nockberge hegységben lelhető fel ez a “szeretet és szenvedélyek kövének” nevezett drágakő.
Granatium - a gránát élményvilág, ahol kalapáccsal bányászni is lehet  | Fotó: W.A.
Granatium - a gránát élményvilág, ahol kalapáccsal bányászni is lehet | Fotó: W.A.
A Nockberge-vidéknek van egy másik nevezetes "terméke" a Speik, (magyarul: macskagyökér). A helyiek azt állítják, hogy ez az 1936 óta védett alpesi gyógynövény kizárólag ebben a hegységben található. 1900-2300 méteres magasságban él meg, július és augusztus hónapban illatával elárasztja az egész környéket. Csak két helyi parasztgazdának van engedélye szedéséhez. Bőrnyugtató hatása miatt a belőle készült naturkozmetikai termékeket a helyi wellness szállodák is használják a kezelésekhez.
A környék helyi Speik gyógynövényből szappan és kézápoló krém is  készül. | Fotó: W. A.
A környék helyi Speik gyógynövényből szappan és kézápoló krém is készül. | Fotó: W. A.

Aktív programok után jöhet a relax

Bad Kleinkirchheim neve is utal rá, hogy az üdülőhely vonzerejét termálfürdői erősítik. Két nagy fürdőkomplexum is épült a településen: a Römerbad és a Sankt Kathrein, melyek egész évben nyitva állnak a vendégek előtt. A településen járva-kelve gyakran találkozunk a hely jelmondatával: "A sípályákról a fürdőkbe". A déli kabinos felvonó, a Kaiserburgbahn tövében valóban ott gőzölög a nyitott medence vize, partján a napozóágyakkal. A hely neve Römerbad, ami egyrészt azt sugallja, hogy itt már a rómaiak is élvezték a termálforrások vizét, másrészt pedig azt, hogy ez a wellness nem új találmány.

Láthatóan sikerrel csalogatták a turistákat az őszi időszakban is. Szeptemberben ottjártunkkor tele voltak a parkolók, főleg osztrák és német rendszámú autókkal. Covid után itt is dübörgött a belföldi turizmus.

Digitális detox és slow food a hotelben

"Jól sikerült az idei nyár és felkészülve várjuk a téli szezont" - mesélte az Eschenhof szálloda igazgatója, Ortner úr. Olyannyira családi szálloda ez, hogy a tulajdonos família is az épületben lakik és ott is dolgozik. Megvalósították az organikus bio-hotel koncepciót, ami minden szolgáltatásban visszaköszön. A szálloda személyzete az alpine slowness mottónak megfelelően hagyja vendégeit lelassulni és élvezni a bio-ínyencségeket, melyeket nagyrészt helyi termelőktől vásárolt alapanyagokból készítenek. A tökéletes ellazulást pedig a gyertyafényes wellness részlegben kaphatják meg a vendégek. Jól esett a lazítás és lassulás a sok aktív program után. Esténként jó társaságban hosszúra nyújtott, könnyű bio-vacsorákkal zártuk a napot.
Hotel Eschenhof Ortler - Bad Kleinkirchheim | Kép: eschenhof.at
Hotel Eschenhof Ortler - Bad Kleinkirchheim | Kép: eschenhof.at
Érdekesség, hogy az Eschenhof Ortler szálloda 5% kedvezményt nyújt azon bátor vendégeinek, akik pihenésük ideje alatt képesek lemondani a mobiltelefon, a laptop, a tablet használatáról, a digitális méregtelenítés érdekében. Ahogy a tulajdonos család vallja: "A túlzott média-fogyasztás nem csak elrabolja a vendég idejét üdülése alatt, de negatívan befolyásolhatja a testi-lelki-szellemi kikapcsolódás sikerességét."
A szálloda "alpesi lazítás a természetben" programjában többek között madármegfigyelő-túra, hegycsúcs-szafari, gyalogtúra napfelkeltekor, esti csillagfényes gyalogtúra patakcsobogás-túra is szerepel. A ház ura hetente többször is személyesen vezeti a túrákat, és kirándulásokat, bepillantást nyújtva vendégeinek a természet kifogyhatatlan alkotásaiba. A szállodában a kutyák is örömmel fogadott vendégek. Különleges, kényelmes kutya-szobák állnak a gazdák és szeretteik rendelkezésére.
A szálloda kutyusa | Kép: eschenhof.at
A szálloda kutyusa | Kép: eschenhof.at
(x) Támogatott tartalom. Köszönjük a meghívást az Eschenhof szálloda személyzetének!
A videót ottlétünk alatt készítette: Kustor András, Sopronmédia
Kapcsolat:
Ortners Eschenhof ****
Cím: Wasserfallweg 12, 9546 Bad Kleinkirchheim
Tel.: 0043 4240 8262
Email: hotel@eschenhof.at
Web: eschenhof.at
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.