Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Aktívan Biharban Nagyváradtól az Erdélyi-Középhegységig

2018.06.12. Simig Csaba

A Bihari Idegenforgalmi Hivatal jóvoltából 3 napot tölthettünk el a régióban megismerve a környék ezernyi arcát a síkvidéktől egészen a 1800 méter magas hegyláncokig.
Utazásunk a 600 ezer lakosú megye központjába, a határ túloldalán található Nagyváradra mindössze 3,5 óráig tartott gépkocsival, köszönhetően a Debrecenig kiépített M3/M35-ös autópályának. Innen a maradék 50 kilométert erős forgalomban tettük meg, de a határig hamarosan teljesen elkészül az autópálya, amivel közel fél órát spórolhatunk majd!
Nagyvárad felújított főtere
Nagyvárad felújított főtere

Nagyvárad, a nyugat kapuja

Nagyvárad rendkívül nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt években: részben EU-s projekteknek köszönhetően az egykor nagyon leromlott állapotú Belváros szecessziós épületei sorban újulnak meg, ezek közül is talán a leglátványosabbak a nemrégiben felújított Nagyváradi Vár és múzeuma, valamint a Fekete Sas Palota üvegtetejű passzázsa. A víz is jelentős szerepet játszik a jelentős magyar lakosú város életében, nem csak a települést kettészelő Sebes-Kőrös, hanem a gyógy- és termálvizes fürdőknek is köszönhetően: ezek közül kiemelkedő a városi Nymphaea Aquapark és a várostól 9 km-re található Félix-fürdő, mely az ország legnagyobb gyógyfürdője.
A Sebes-Kőrös, amely kettészeli a Királyerdőt
A Sebes-Kőrös, amely kettészeli a Királyerdőt

Királyerdő-hegység

Nagyváradtól mindössze 1 órás autóúttal érjük el a Királyerdő-hegységet, melyek Erdély hegyvidékes tájékának "előőrsei". Zöldellő erdejeit a Sebes-Kőrös szeli ketté, melyen tavasztól-őszig raftingos túrákat szerveznek vízhozamtól függően könnyű, vagy közepes nehézségben. Egy túra egy rövid felkészítő tanfolyammal együtt kb. 3-4 órán át tart, a csapatot pedig jól felkészült kísérők segítik. A kanyargós folyón gyakran váltják egymást a sebesvizű zúgók, valamint a nyugodtabb és lassabb szakaszok, amiken kipihenhetjük a fáradalmakat. A túra féltávjánál a Révi vízesést csodálhatjuk meg, melynek a jéghideg vize 12 méteres magasságból zubog bele a folyóba.
Kis pihenő a Révi-vízesésnél, a rafting túránk felénél
Kis pihenő a Révi-vízesésnél, a rafting túránk felénél
A folyóról feltekintve számos helyen hatalmas sziklafalak tekintenek le ránk: az utóbbi években ki is építettek itt két via ferrata útvonalat. "B" és "C" nehézségű pályáit természetesen csak megfelelő felszereléssel szabad használni, a kezdőknek pedig mindenképpen ajánlott, hogy egy helyi túravezető segítségét igénybe vegyék. Mindkét út a folyó partjától néhány méterre, a fák árnyékából indul, felfelé haladva pedig profin kiépített kapaszkodók segítik a több helyen is függőleges sziklafalon a feljutást. A tetőre feljutva, közel 100 méteres szint leküzdése után pedig jöhet a jól megérdemelt panoráma megcsodálása: a kanyargó Sebes-Körös, a vasútvonal és az erdőség a lábunk alatt "hevernek".

Kis csoportunk a "B" utat mászta meg

Rafting és via ferrata túravezetés itt, illetve a +40 722 50 43 30-as számon, magyar nyelven igényelhető!

5 látnivaló és túratipp az Erdélyi-szigethegységben

Nagyváradról egy nagyjából 2 órás autózást követően érkezünk meg a Bihar megye délkeleti részén található Erdélyi-szigethegységez, mely hazánk déli országrészéhez legközelebb eső magashegysége! Két síterepét, Aranyost és a fiatalabb testvérét, az ülőlifttel is rendelkező Zengőkövet már számos honfitársunk felfedezte a téli időszakban, most pontokba szedjük, hogy mit is nyújt a környék a nyári időszakban:
  • Az Erdélyi Szigethegység Natúrparkban számos barlang körül választhatunk: legismertebbek ezek körül a Csodavár, mely a legtágasabb barlangbejárattal büszkélkedhet, de Románia legmélyebb karsztrendszere is itt található (V5-ös zsomboly) és az ország legtöbb útvesztőjével rendelkező barlangja (Hodobana barlang)
  • Csodavár gigantikus barlangbejárata | Fotó: The Brothers M
    Csodavár gigantikus barlangbejárata | Fotó: The Brothers M
  • A via ferrata természetesen itt sem maradhat ki! A Fekete-sziklák (Pietrele Negre) vasalt útján, fémhidakról és lépcsőkről tekinthetünk le mintegy 200 méteres mélységbe. Megmászása azonban kezdőknek nem javasolt és természetesen csak megfelelő ferrata kantárral és beülővel szabad nekiveselkedni az adrenalinban gazdag és igen látványos útnak.
  • Via Ferrata Feketekő szikláin | Fotó: Razvan Dumbrava
    Via Ferrata Feketekő szikláin | Fotó: Razvan Dumbrava
  • Ha valami izgalmasra, de kevésbé merészre vállalkoznánk, akkor érdemes a Gablina karsztforrás szurdokvölgyében végigmennünk: az út részben alagutakon át, láncokkal biztosított útvonalon halad a patak mentén. Külön felszerelésre itt nincsen szükség, elegendő egy jó túrafelszerelés és némi bátorság.
  • A Galbina kőköz | Fotó: Adrian Varga
    A Galbina kőköz | Fotó: Adrian Varga
  • Az Aranyosfői jégbarlang a világ legnagyobb földalatti jégtömbje. A jég rétegeiben, amelyek közül egyesen 4000 évesek, az évek múlásával, számos adat maradt fenn az Erdélyi-szigethegység hajdani növény- és állatvilágából, akár egy enciklopédiában!
  • Az aranyosfői jégbarlang | Fotó: Adrian Varga
    Az aranyosfői jégbarlang | Fotó: Adrian Varga
  • Vértop teleüléstől pár perces gyalogútra található a Rozsda-szakadék (Groapa Ruginoasa), mely az ország egyik legszebb eróziós jelensége. Az 1373 méteres magasságú geológiai képződmény egy óriási szakadék, melynek mélysége meghaladja a 100 métert, és több mint 600 méter átmérőjű.
Rozsda-szakadék | Fotó: Adrian Varga
Rozsda-szakadék | Fotó: Adrian Varga
Rauris Bihar Megyei Turisztikai Régió - kapcsolat:
E-mail: discoverbihor@gmail.com
Web: www.discoverbihor.info - magyar nyelvű oldal!
Kövesd Bihar megye újdonságait a Facebookon!
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.