Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Biztonság vagy divat? - Védőfelszerelések síeléshez

2021.12.14. 2022.01.05. (x) szponzorált cikk, Lőrincz Gábor | frissítve: 2022.01.05.

A téli csúszások során a felszerelésünk legalább olyan fontos, mint a ruházatunk. Ám sokszor a legfontosabb tényezőt elfelejtjük vagy nem tartjuk annyira fontosnak, mert “úgyse megyek gyorsan” címszóval letudjuk. Ez pedig a biztonság, azaz a védőfelszerelések!
A biztonságos síelés feltétele a megfelelő védőfelszerelés
A biztonságos síelés feltétele a megfelelő védőfelszerelés
A legtöbb esetben, ha azt mondjuk, biztonságos síelés, akkor egy sajnálatos, világot megrengető baleset jut sokak eszébe, amit össze is kötünk egyből a bukósisakkal. Amennyiben a legszorosabb értelemben vesszük ezt a kategóriát, akkor még ide vesszük a különböző protektorokat, de főleg a gerinc védelmét szolgáló kiegészítőket. Persze itt megint a síelés van előtérben, de ha egy snowboardos fejével gondolkodunk, akkor bizony mellé jön még egy protektoros kesztyű vagy a fenék és combokat óvó protektorok is. Kezdőknél erősen szokták javasolni a térdvédőt is, ami külön öröm, ha befér a ruha alá.

Egy kicsit szélesebben vizsgálva ezt a kategóriát és jobban átgondolva, tulajdonképpen minden, amit felveszünk a deszkázáshoz és a síeléshez (kesztyű, szemüveg, ruházat), ugyanúgy a biztonságunkat és testi épségünket óvják, így nagyon fontos, hogy mindent az igénybevételnek megfelelően válasszunk.

Nézzük is egyesével ezeket a termékeket, és hogy melyiknél mire kell figyelni a választásnál. Kezdjük azzal, amit a bevezetőben már megemlítettem és mindenkinek elsőnek ugrik be:

Bukósisak

Mára szerencsére egyre többen viselik a gyerekeken kívül is, szinte természetesen, de még mindig igen alacsony a rendszeres használók száma. Itt nagyon sok mindenben különbözhetnek a bukósisakok. Amit viszont már az elején szeretnék mindenkinek kihangsúlyozni, hogy a gyerek és felnőtt sisakok között védelmi szempontból nincs különbség! Minden bukónak meg kell felelni a különböző követelményeknek, ezért ha méret miatt egyiket vagy másikat kell választani, akkor ne féljünk tőle.

Nézzük a technikai részleteket:
  • Szellőzés: lehet szellőzés nélküli, fix vagy állítható
  • Gyártási technológia: ragasztott (ABS), inMold, Hybrid
A ragasztott bukóknál a műanyag külső héj van ragasztva a belső, általában EPS habhoz. Ez a külső héj jóval vastagabb, mint az InMold bukók külső héja, de cserébe sokkal jobban tűri a kisebb ütődéseket, karcolásokat. Az InMold bukóknál a már említett vékonyabb műanyag burkolat egybe van olvasztva a belső habbal és így alkotnak egy nagy stabil egységet. Előnye, hogy könnyebb, mint az ABS bukók és szebb dizájnt lehet létrehozni. A hybrid a két technológia ötvözése és egyértelműen a legdrágább.
  • Párnázottság: Minél több, minél kényelmesebb, annál drágább.
  • Beépített szemüveg: van vagy nincs. Általában inkább felhajtható szemüveggel kapható
  • Extra védelem: MIPS - van vagy nincs - Ez egy olyan, minden márka által megvásárolható szabadalom, ami extra védelmet nyújthat a bukósisak viselőjének. Természetesen alaposan megdobva a sokszor amúgy sem olcsó árakat.
  • Bukósisak felhajtható síszemüveggel
    Bukósisak felhajtható síszemüveggel
A fejre való illeszkedést nem említem, mert szinte minden bukónál valamilyen állítható tárcsás eszköz segít a pontos illeszkedésben.

Síszemüveg

Ha már bukósisak, akkor mindenképp meg kell említeni a síszemüveget és ennek a jelentőségét. A szem védelme talán azoknak is fontos, akik nem hordanak bukót. Szemüveget mindig a bukósisakunkkal próbáljunk, hogy az illeszkedés megfelelő legyen! Amire érdemes figyelni:
  • Párnázottság a szem körül - egy vagy több szivacs réteg + kényelmes vékony filc réteg fedésnek.
  • Lencse fényáteresztő képessége: sötét lencse napos időhöz. Világosabb lencse felhős időhöz. Sárga vagy pink színű lencse rossz időre. Áttetsző lencse esti síeléshez. Fotokróm lencse, átmenet rossz és jó időjárás között. Illetve már vannak mágneses verziók, ahol alapból van egy rossz időre való lencsénk és erre tudunk illeszteni egy sötétített réteget napos időben.
  • Szellőzés, páramentesítés: egyrétegű lencsék, kétrétegű lencsék, két réteg + extra szellőzés a lencséknek.
  • Lencse formája: hengeres vagy domború - Minimális a különbség, de a domború lencsékben nagyobb egy kicsit a látótér minden irányban és kevésbé észlelhető torzítás.
  • Szemüvegeseknek ajánlott vagy nem? - Ma már ez is fontos tényező lehet, ha nincs az embernek kontaktlencséje vagy csak szimplán nem bírja a szeme, ezért szüksége van a szemüvegre. Ezeket már külön jelölik a dobozon.
Szemüveget mindig sisakkal együtt próbáljunk!
Szemüveget mindig sisakkal együtt próbáljunk!

Protektorok

Sokféle verzió létezik protektorból: testre vehető, kabátba beépített vagy éppen táskába épített formában is kapható. Azt is érdemes lehet mérlegelni, hogy csak a gerincet védő darabot szeretnénk, vagy az egész testünket védő eszközt. Fontos a megfelelő méret kiválasztása, különben egy bukásnál akár maga a protektor fog sérülést okozni. Bátran kérjünk segítséget a választásban a hozzáértő eladóktól.

Fontos megemlíteni azt a protektort is, ami az alfelünket óvja a komolyabb behatásoktól. Az ilyen kiegészítőket inkább a snowboardosok szokták hordani és nagyon hasznos tud lenni az eséseknél.

Kesztyű

Azt gondolnánk, hogy az alap felszerelés része, mint a nadrág és a kabát. A síkesztyű több védelmet nyújt, mint az utcai kesztyű, de a legfontosabb talán a fagyás elleni védelem, ezért fontos az, hogy milyen töltetű. A melegségen segíthet még az is, hogy 5 vagy 2 ujjas a kesztyű. Utóbbi a melegebb.

A másik nagy védelme a különböző vágások ellen van. Síléc vagy boardok éle könnyen kikezdheti az olcsó kesztyűket, ha nem figyelünk. A bőr kesztyűk lesznek mindig a legdrágábbak, mert ezek bírják a legjobban a strapát. A vízállóság itt alap - gondolhatnánk - de nem árt odafigyelni, hogy a varratok mentén legyen vízzáró réteg és lehetőleg membrános legyen, ami az izzadságot kivezeti, de a kívülről érkező vizet nem engedi be. A külső vízhatlan réteg alap minden kesztyűnél, de ezek egy idő után lekopnak.

Snowboardosoknak erősen ajánlott a protektoros kesztyű, ami a csuklót védi az eséseknél. Ettől persze erősen fel is megy az ára, de megéri! Sajnos túl sok nincs belőlük itthon, mert alapvetően kicsi az itthoni boardos piac.
A kesztyű legyen mindig kényelmes!
A kesztyű legyen mindig kényelmes!

Ruházat

Védelem szempontjából talán itt a láthatóság nagyon fontos minden körülmények között!

Érdemes minél színesebben öltözni, hogy a hóban vagy épp egy erősen havazó, rossz időben is könnyen észrevehetőek legyünk. Kerüljük a szép fehér és szürkés színeket, amúgy is könnyen koszolódik. Alulra érdemes valami sötétebb nadrágot venni és felülre egy élénkebb színt választani. Persze lehet egyszínű is alul felül, ha elég feltűnő. A piros szín sokszor az oktatók és orvosok színei, de természetesen rajtuk lesz még egy megkülönböztető felirat is, így nem kell tartani attól, hogy összekevernek minket velük.

Mire érdemes odafigyelni síkabát választáskor a dizájnon kívül?
  • Vízállóság - minél magasabb a mm szám annál jobb és drágább
  • Szellőzés - van-e rajta egyáltalán, melegebb időben jól jöhet
  • Melegség - vatelin (milyen sűrűség, esetleg technikai vatelin), toll töltet vagy ezek kombinációja
  • Mandzsetta kialakítása - gumis, állítható, állítható + extra kéz bebújtató
  • Hószoknya - a legolcsóbb verziókba nem szoktak rakni, pedig egyébként alap felszerelés kell legyen egy síkabátnál. Nem csak a hó bejutását akadályozza meg, hanem egyfajta plusz szigetelést is ad.
  • Zsebek száma - nem kell túl sok, de legyenek funkcionálisak (pl. bérlettartó)
Ezek talán a legfontosabb szempontok. Személy szerint szeretem, ha az egyik zsebben extraként találok szemüvegtörlőt és ez általában rögzítve is van a kabáthoz, de természetesen lecsatolható.

Jó csúszást!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.