Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

hamoriarpi kiemelt beszámolói
hamoriarpi
1 élménybeszámolót írt
1
7 éve tag
Olaszország
Cervinia
2024.01.29.
Szisztok!
Jan. 20 és 27 között látogattuk meg a síterepet a sífanatikus baráti körrel.
Szállásunk a breuil-cerviniai 3-as pályán lévő https://book.hellochalet.com/en/ski...-apartment-matterhorn-whi... volt, a Cretaz felvonóhoz közel. Ski-in, ski-out szállás. Lokációját tekintve tökéletes, jól felszerelt, frissen felújított apartman. Meg voltunk vele elégedve. Ami negatívum: a fürdők kicsik és fűtés csak reggel és kora este van. Komoly termikus koefficienssel rendelkező pizsama ajánlott. Wellness rész nincs, ami egyébként egész Cervinián hiánycikk.
Időjárással az elmúlt 30 évben összesen nem volt annyi problémánk, mint ezen a héten. Isha és Jocelyn viharos erejű szelet hozott. Ez határozta meg a hetünket. A teljes pályarendszer (olasz és svájci oldal) csak vasárnap és hétfőn volt síelhető. A bérletpénztáros kislány nagyon kedves volt és nem engedte megvenni az egész hetes International bérletet (440 Euro) a várható időjárás miatt.
Vasárnap a Theodulpass alatti, az olasz oldal bal oldalára eső területet síeltük be. A pályák nem igazán változatosak, rövidek, sokszor tartalmaznak olyan részeket, amelyeket ha nem kellő lendülettel tol meg az ember, vagy nagy szembeszél van, akkor botozásba is bele lehet esni. Sokat kell felvonózni, ezen a napon gyakorlatilag nem kellett várakozni, mivel ment minden lift. A táj elég holdbéli, egyetlen fa sincs. A szépséget a Matterhorn adja.
Hétfőn átsíeltünk a svájci oldalra. Talán a leggyorsabb átjutás a cerviniai központi parkolóból indulva Plan Maison, majd Fornet, majd a Bontadinivel a csúcsra, onnan jobbra le, egy rövid, meredekebb pálya, ami talán feketével van jelölve, de igazából egy dinamikus piros. Innen bal irányba már jelöli Furgg-ot és ezen keresztül Furi-t. Eddig ereszkedtünk le és sieltük be a Glacier Paradise és Furi közti részt, ami nekem nagyon elnyerte a tetszésemet.
Keddtől már az Alpine Crossing és a teljes Zermatt zárva volt. Déltől olyan orkán erejű szél volt az olasz oldalon, hogy bemenekültem az UpCervino hüttébe, ahonnan 2 órán keresztül nem tudtam kijönni. A síléctartó fa rendezőt kb. 20 léccel együtt felborította a szél. A Plan Maison feletti részt az olasz oldalon is leállították.
Szerdán összesen 2 lift üzemelt Breuil-Cervinián, úgyhogy úgy döntöttünk, hogy átautózunk Torgnon-ba, ahová szintén érvényes az Aosta-Valley bérlet. Breuil-Cerviniától kb. 1 óra autózásra fekszik, kicsi (20Km) pályarendszer. Rendkívül hangulatos, szélvédett helyen található. A bázisállomás 1500m-en, a csúcs 2250m-en fekszik. 1 tojás és 4 beülős lift szolgálja ki a terepet. Tömeg nincs, várakozások nem voltak. A magasságnak megfelelően délután az alsó részek kásásodtak. (Cervinián is…)
Teljesen elfogadható sínapot töltöttünk itt. A másik, kicsit messzebb lévő, de lényegesen több lehetőséget kínáló síterep Pila.
Csütörtökön és pénteken Cervinián maradtunk. Helyzet szintén ugyanaz. Csütörtök reggel a cerviniai 43-ból 9 pálya ment. Zermatt zárva. A Plan Maisonra vivő nagy kabinosra 1 óra 20 percet vártunk. A pályákon nem lehetett közlekedni. Péntek kb. ugyanez. A délutáni olvadás és az éjszakai hidegek miatt az alsó pályák alapja glatt jég, beszórva kristálycukorral. Középső részek jók voltak, de irdatlan tömeg, fent pedig a szél miatt minden lezárva.
Távozásunk napján (szombat) megnéztem az applikációt. Zermatt és Cervinia is teljes kapacitással üzemelt.
Természetesen egy ilyen fiaskó után nagyon nehéz objektív értékelést adni. Ha valamikor legközelebb visszajövök (kicsi az esély), akkor biztosan a zermatti oldalt választom. A cerviniai oldal rendkívül unalmas, átjárni sok idő.
Ilyeneket nem néztem, hogy a hüttében a melyik oldalon mennyibe kerül egy sör vagy egy kávé, mert úgy is annyi-amennyi. Ha olcsó, akkor sem veszek kettőt ha nem kívánom, ha kicsit többe kerül, mint gondoltam, akkor is megveszem a szükséges mennyiséget és nem többet. Egy sielés összköltségét nem befolyásolja szerintem.
Az elmúlt 30 év olaszországi tapasztalata azt mondatja velem, hogy személy szerint nekem nincs jobb verzió egy Arabba-Marmolada-Dolomiti Superski-nél. Ott mindent megtaláltam. Szélesíteni kell a látókörömet Ausztria és Franciaország magasan fekvő területein.
Szerencse, hogy megyek még idén sielni, mert most nagyon magam alatt lennék…
Köszönöm, hogy végigolvastad!
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.