Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

SchumTM által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (8)Időben csökkenő Időben csökkenő
SchumTM
8 élménybeszámolót írt
8
12 éve tag
2021.11.05. 23:53
Szia!

Október végén voltunk Ausztriában. A határon elég volt megmutatni, hogy van EU-s oltási igazolásunk, és már engedtek is tovább, nem ellenőrizték. Hazafele meg sem állítottak a határon.
Szálláson nem kértek igazolást. Éttermekben előfordult, hogy kértek igazolást (a magyar kártyát is elfogadták), de volt ahol nem kértek semmit. Illetve az éttermekben elvileg be kellett regisztrálni a nevet, elérhetőséget (papíron vagy applikációval), de ezt sem kérték mindenhol.
FFP2-es maszk kellett zárt térben (kivéve étkezéskor), pl. kabinos felvonónál is szóltak, ha valakin nem volt.
Tapasztalatom szerint az osztrákok sem vették véresen komolyan a szabályozásokat, inkább csak ez a "látszódjon, hogy azért csinálunk valamit" érzésem volt.

Üdv,
Máté
Előzmény: (Szecsi 212810)
SchumTM
8 élménybeszámolót írt
8
12 éve tag
2018.10.09. 14:33
Lachtalban még nem találkoztam "igazi" tömeggel, Murauban a frekventált részeken vagy reggel a felvonónál azért néha előfordul. Mi általában január végén, február elején szoktunk menni, akkor teljesen vállalható. Szerintem a magyar és osztrák ünnepeken, illetve síszünetben lehetnek többen.
Előzmény: (magnum56 201521)
SchumTM
8 élménybeszámolót írt
8
12 éve tag
2018.10.09. 11:54
Murau szerintem jó lehet, apukám is ott síel csípőprotézissel minden évben. Ott nincsenek igazán nehéz pályák, inkább közepes nehézségű, széles pályák vannak. Lachtal-ba szoktunk még járni, lehet közös bérletet is venni a két terepre. Hasonló pályák vannak ott is. Talán nem olyan szélesek, viszont ott kevesebben szoktak lenni.
Előzmény: (magnum56 201498)
SchumTM
8 élménybeszámolót írt
8
12 éve tag
2018.10.06. 12:25
Szia!

Nem saját tapasztalat, de apukám kb. 10 éve síel csípőprotézissel. Nem tudok róla, hogy bármikor is problémát okozott volna neki, persze 60 év felett azért már eleve óvatosabban síel. Az orvos neki sem javasolta. Úgy tudom elsősorban nem maga a síelés, hanem az esés jelenthet gondot, mert a léc csavaró hatása miatt akár nagyobb erőhatások is felléphetnek mint más sportok esetében.
Szóval lehet csípőprotéziessel is síelni, csak óvatosan, mert egy szerencsétlenül sikerült esés akár komoly problémát is okozhat. Érdemes lehet csípőprotektort használni, az valammennyire véd.
Előzmény: (magnum56 201495)
SchumTM
8 élménybeszámolót írt
8
12 éve tag
2018.02.16. 16:47
Sziasztok!

Február 3 - 10-ig voltunk Les 2 Alpes-ban. A buszos út hosszú, de szerencsére zökkenőmentes volt, egy brianconi vásárlás is belefért. A kulcsokat is azonnal át tudtuk venni a szervezőktől. A szállásunk az 1800-as részen volt FranceLoc – Meije épületben. Szokásos szűk, kicsit lelakott apartman, de erre is számítottunk, nem ért meglepetésként. Ketten kényelmesen elfértünk az amúgy 4 főre is kiadható apartmanban. Sítárolóról nincs információm, a felszereléseket a teraszon tároltuk. Kijelentkezéskor közepesen alaposan nézték át az apartmant, mi szerencsére visszakaptuk a kauciót. A csoportból viszont volt olyan akinek levonták a takarítási díjat (koszos sütő amit ki sem nyitottak a héten). Itteni illetve korábbi tapasztalatok alapján sajnos mindig bepróbálkoznak 1-2 apartmannál ilyennel. Fényképet, reklamációt nem nagyon fogadnak el. Tippre az esetleges javítási költségeket is megpróbálják így kompenzálni.

A szálláshoz közeli részen egy kisebb Sherpát találtunk, de a központi részeken nagyobb boltok is vannak. Bárok, éttermek, síkölcsönzők vannak, tapasztalatunk kevésbé. A De Prins van Oranje nevű holland szórakozóhely tűnt a környék legnéppszerűbb helyének. Sör kb mindenhol 5 Euro/korsó.

Szállásunktól mindkét irányban 50-100m gyaloglással elérhetők a legközelebbi pályák/felvonók. Reggelente a Jandri Express I alsó állomásánál komolyabb sorok alakultak ki, ugyanis ez a nagyobb kapacitású kabinos felvonó az elsődleges összeköttetés a felsőbb szektorok irányába. Érdemes lehet a több átszállást, de kevesebb várakozást jelentő egyébb felvonó-kombinációkat is használni. (Village/Belle Etoile/Oeuf Blancs + Cretes + Bellecombe illetve a az 1650-es városrészből a két Diable).

Nekünk szerencsénk volt idén az időjárással, a korábbi nagyobb havazásoknak és a tartós hidegnek köszönhetően az összes pálya üzemelt - az alsóbb, frekventáltabb részketet kivéve – egész nap tökéletes állapotban.

A szektorokról:

Glacier: értelemszerűen ez a pályarendszer legmagasabban fekvő része, gyönyörű kilátással, de igen csípős idővel. Sajnos idéntől nem működik a La Grave-ba vezető ratrakos összeköttetés, illetve kedvezményes jegyet sem lehet venni oda. Némi sétával azért át lehet jutni, de mi erre végül nem vállalkoztunk. A Lauze pályáit inkább csak a kilátás miatt érdemes megnézni, amúgy elég rövidek és lankásak. A Puy Salié csákányos felvonók melletti széles kék pályák viszont remek lehetőséget biztosítanak a technika csiszolásához. Aki kicsit komolyabb kihívásra vágyik, annak a Signal piros és kék pályáit ajánlom ebben a régióban. Megfelelő mennyiségű hó esetén remek freeride lehetőségek vannak a Signal mindkét oldalán is. A Glacier számos nyomvonala vezet le 3200m-ről 2600-re. A Jandri 4 kék nyomvonala kicsit zsúfolt volt, de szerencsére lehetett találni kihaltabb szakaszokat is. A tömeget leszámítva ideális a haladó tudás gyakorlására is. Őszintén szólva nem sok különbséget láttam a kék illetve piros szakaszok között, bár ez sem új tapasztalat a francia terepeken. Személy szerint a Glacier 6 piros átkötés tetszett a legjobban, viszonylag kevesen használták, így még délután is makulátlan állapotban volt. 2600m-en található egy kisebb központ, hüttékkel (a Pano-ban jelentős apres ski élettel 3-tól). Ide sok pálya fut be, keresztük-kasul, szóval itt igencsak észnél kell lenni a tömegben.

La Fée: Már a Glacier részről indulnak errefele feket, illetve kezeletlen nyomvonalak, friss hó esetén ezek is kimondottan élvezetesek lehetnek. A Fée 1 egy változatos lejtésű kék pálya, az alján egy hosszabb lapos résszel, tempótól függően kisebb-nagyobb botozásra/gyaloglásra mindenképpen számítani kell. Megfelelő hó esetén ebben a szektorban is gyakorlatilag végtelen freeride lehetőség adódik. A Fée 4-5 fölső szakaszai kimondottan élvezetes piros pályák, a felvonóhoz közeledve kicsit romlott a mindőségük (jegesedés + buckásodás). Aki esetleg a sebességrekordokat szeretné döntögetni, annak tudom ajánlani a Fée 1-es vagy a Fée 4-es pálya letöréseit, hosszú lapos kifutó részekkel.

Toura: itt található a snowpark, változatos szintű elemekkel. Főleg a délutáni órákban itt is egy kicsivel több ember volt az ideálisnál. Ezen kívül pár rövidebb, szűkebb kék pálya is található itt. A felvonók sajnos itt még a régebbi, lassabb és kénylemetlenebb fajtából valók.
Bellecombe: modern 6 űléses felvonó. Ez az egyik alternatív feljutási lehetőség a gleccser felé. A 2600-ra vezető kék pálya, illetve az onnan visszatérő Jandri 3 elég zsúfolt, de a Bellecombes 2-5 nyomvonalakat kifejezetten kevesen használják. A Bellecombes 6 pedig igazi fekete pálya a műfaj kedvelőinek, némi freeride lehetőséggel is.

Thuit: félreeső völgy két lassú felvonóval, elsősorban a hazajutás alternatív útvonalaként, de pont ezért a pályáit kevésbé használják napközben. Természetesen itt is vannak remek freeride lehetőségek.

Diable: Ezt a részt kevesebbet használtuk, átlagos piros illetve fekete pálya a fölső részen. 1650-es városrész fele vezető része nekem a tipikus „hazamenős” pálya, változatos tudású síelők próbálnak lejutni egy széles, de buckás-jeges pályán. 1 csúszás nekünk elég volt rajta, de az 1650-re tartók egyik fő útvonala lehet.
Cretes: Sokan ezt is csak az áthaladásra használják, de van itt 1-2 széles kék pálya a tudás elmélyítéséhez is. Illetve itt is van kezdő pálya, futószőnyeggel. A Jandri 2 – Jandri 1 útvonal délután zsúfolt, lévén itt tud a tömeg hazamenni. Az 1800-as rész felé hosszan kanyargó zölt átcsúszó út (Demoiselles) illetve egy kezelt fekete (Valentin) vezet. A terep freeride adottságait jól jellemzi, hogy még itt is rengeteg lehetőség adódik rá. A településhez közel több kisebb húzós lift és számtalan kék-zöld nyomvonal áll a kezdők rendelkezésére. Ezekről sok tapasztalatom nincs, csak rövid átutazásra vettük igénybe.

Mont de Lans: A terep legalacsonyabb részére vezet, 1300m-re. Egy nem túl széles, nem túl meredek piros pálya, lassú kétszemélyes felvonóval. Mivel ez már lombhullató fák között vezet, a hangulata teljesen eltér a terep többi részétől. Embert elvétve láttunk erre, és gyanítom, hogy csapadékszegényebb időkben nem is üzemel.

Vallée Blanche: Ez a terep „másik” oldala. Jóval kisebb, bár ez relatív, Ausztriában szerintem simán elmenne egy önálló terepnek is. Itt átlagos kék és piros pályák vannak, szép kilátással a „nagy” részre. Itt kevesebb ember volt, a hangulata is elüt a nagy gleccsertereptől.

Összességében egy nagyon jó hetet töltöttünk itt. Tényleg igazi freeride paradicsom, megfelelő hó esetén gyakorlatilag bármerre lehet menni. A Bellecombe tetején van egy kijelölt terület lavina jeladók kipróbálásához. Ha valakit érdekel a freeride, érdemes olyan utat keresni, amiben ennek ismertetése, illetve túravezetés is szerepel (ilyenen voltunk, nekünk bevált). A pályák is elég változatosak, mindenki találhat kedvére valót. Személy szerint tudom ajánlani annak is, aki a haladó/profi tudását szeretné csiszolni a pályán.
SchumTM
8 élménybeszámolót írt
8
12 éve tag
Topik: Isola 2000
2016.01.28. 22:19
Sziasztok!
Ezen héten vagyunk kint Isolán jan. 23-tól 30-ig.
Egy kis helyzetjelentés a pályáról: kb. a pályák fele, 2/3-a üzemel, főleg a központi részen. Viszont ha nem jön hamarosan kiadós havazás, akkor gondok lehetnek a pályákkal. Jelenleg kemények, de nem túl jegesek. Végig süt a nap, kicsit olvad, de ez nem vészes. Pályán kívül csak mutatóban van hó, és a pályákon is egyre több kő jelenik meg.
Előzmény: (Bencibubu 186179)
SchumTM
8 élménybeszámolót írt
8
12 éve tag
Topik: Lachtal
2014.12.01. 16:33
Helló!

Gyerekpálya van, sok kisgyereket oktatnak a helyiek is. Talán az első pár nap utáni továbblépés kicsit nehézkes, mert az ottani hegyek alakja miatt szinte minden pálya alján találhatóak kisebb-nagyobb letörések. Azért nem megoldhatatlanok, inkább csak félelmetesebbnek tűnhetnek a kezdőknek, mint amilyenek valójában.

Egyébként a hóhelyzettel eddig sosem volt gond a januári, februári időszakban (Már 15 éve járunk ide minden szezonban).

Üdv, Máté
Előzmény: (Belph 174752)
SchumTM
8 élménybeszámolót írt
8
12 éve tag
Topik: Lachtal
2012.02.06. 19:23
Helló!

Változó, hogy melyik liftek vannak nyitva. Ha nincs nagy szél és üzemel mind a két ülős lift, akkor az ezekkel párhuzamos csákányosok általában zárva vannak. Nagyobb szél esetén pedig néha az ülősek vannak zárva és a csúcsra vezető Zinken lift is.
A pályák egyébként meglehetősen jó állapotban vannak, a sok hó és a hideg miatt nem igazán volt jegesedés a múlt héten. Az összes pályán elegendő a hó, nincsenek kopások.

Üdv, Máté
Előzmény: (Leolapio 133341)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.