Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hójelentés és havazás előrejelzés

ÜZENETEK (51)Időben csökkenő Időben csökkenő
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2016.03.17. 21:05
http://wepowder.com/

Ez az oldal egyre jobb. Az algoritmusuk a legokosabban használja fel a modellkimenetet. Meteo Morris pedig egy igazi profi (és szeret csúszni).

Én abba is hagytam az elemzéseket, mert ez jobb.

Például a legfrissebb:
http://wepowder.com/forum/topic/226201
Bata Attila
2086 élménybeszámolót írt
2086
17 éve tag
2016.03.17. 17:10
Látom ez örökzöld téma, amíg nem jelentkezik Andrea, próbálok írni valamit a háttérről.

Ha én megnézek egy síelős portált, ahol naponta 1000 síterep hóadatai változnak (nálunk ennyi van), bennem is megmozdul a kisördög. Ezek minden reggel kimennek a hegyre és megmérik? Vagy valaki ott ül reggel 7-től a gép előtt, átnézi Európa síterepeit egyesével és mind az ezret átírja kézzel? Hogy csinálják?

Nálunk egyszerűbb a helyzet, van egy német portál, ahová beküldik a síterepek a hójelentésüket, a németek pedig továbbítják sok helyre, így hozzánk is. Tehát az is lehet, hogy a németek elütnek valamit, vagy a síterep lusta frissíteni, vagy bénán frissít. Volt már példa mindenre.

A konkrét esetben, Monterosa régió. https://sielok.hu/holap/alagna-valsesia-gressoney-champoluc/

Hóvastagság:
Nálunk 50-160, a síterep hivatalos hójelentésében 60-160. Ezzel gondolom nincs nagy baj.

Friss hó: nálunk 20 cm, a hivatalos oldalon 0 cm. Ez ugye gyanús, főleg, ha a síterep a Facebookon 30 cm friss hóról ír, de még a saját hójelentésébe sem teszi bele. Ez a jelentés aztán megy a németekhez, onnan pedig hozzánk. Ha a németek ügyesek és észnél vannak, akkor néha korrigálnak, így jöhetett ki a 20 cm friss hó.

Utolsó havazás napja: mivel a tegnapi friss havat nem jelentik, így az nem változik.

A kérdés persze az, hogy kit vágunk át azzal, hogy az utolsó havazás dátuma nem stimmel. Azt, aki 1000 kilométert fog odautazni síelni? Valószínűleg nem tőlünk akarja a tutit megtudni, hanem a síterep oldalán ellenőriz mindent. Pechjére, ott ugyanazt a fals infót kapja...

A hójelentések pontosságáról teljesen értelmetlen vitatkozni. A síelők nagy része mindig csak keresgéli, hogy hol mérhették azt a vastagságot, amit a síterep marketingje ír.
Előzmény: (Chopoker 188756)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2016.03.17. 15:51
Kedves Andrea!

Bár utolsó hójelentéssel kapcsolatos kérdésemre nem kaptam választ, de továbbra sem értem, hogy ha Batus mai cikke szerint leszakadt a hó Olaszországban, pl. Monterosán (is), akkor az utolsó havazás miért ír továbbra is 03.05-öt?

Biztosan rendben van ez a jelentéses dolog?
Előzmény: (WAndrea 187775)
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2016.02.19. 18:19
A sportgasteini helyzetről érdemes még tudni, hogy múlt hét elején főn-vihar volt, 120-150 km/h-s déli széllel. Ilyenkor mit tegyen a leolvasó ember, aki azt látja, hogy szinte a teljes havat az alapjáig letakarította a szél a hegyről? A pályán letömörített hó azonban megmaradt. Inkább nem változtat semmit. Megértem.
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
2016.02.19. 18:03
A hójelentés a marketing eszköze. Ha friss hó esik, azt azonnal jelzik. Ha olvad, azt már nem szívesen. De a hó akkor is fogy, ha nem olvad, mert tömörödik, párolog, de érthető okokból, ezt nem kommunikálják. Ezért fordul elő gyakran, hogy ha leesik 10 cm friss hó, az össz-hóvastagság mégis változatlan marad. (Ez tarthat akár 10 napig is, a sportgasteini példánál maradva.) Azért van így, mert az addigi fogyást "elfelejtették" figyelembe venni, és a friss csak arra elég, hogy azt kipótolja.

A bergfex hójeletését szoktam figyelni, mert ennél jobbat Ausztriára nem találtam. Megosztanék pár tapasztalatot. Ott van az emberi tényező: a "leolvasó ember", aki lehet precíz (és a főnöke sem tiltotta meg), hogy cm-re pontosan adja meg az adatokat. Ez a legritkább. Általában 5, vagy inkább 10 cm-re kerekítenek, mert akkor már van egy kis mozgástér, lásd a fogyás és a friss hó viszonyát. Az sem mindegy, hol a mérő. A pálya szélén? A hóágyúzott havat is méri? A hegy melyik oldalán van és milyen magasan? Szélárnyékban van? Ha van egyáltalán mérő és nem a liftkezelő saccolja meg, ránézésre. Tehát van bizonytalanság bőven. Fogadjuk el, hogy a kerekítéssel ezeket a hibákat "simítják ki".

Hogyan nem vernek át minket? Ma már rengeteg a webkamera. Vannak nagyon jó minőségűek is, pl. ezeken az oldalakon:
http://www.foto-webcam.eu/
http://www.megacam.at/
Ezek 10 percenként frissülnek, a hosszú záridős éjszakai felvétlek is jó minőségűek. A képek archiválva vannak, visszamenőleg is meg tudjuk nézni, mikor mi történt.

Ha havazott, akkor elsőként a lavinajelentést olvasom el. Abban leírják, hogy melyik régióban mennyi friss hó esett. Ezt felső korlátnak kell venni, mert a hegycsúcsokon, gerinceken mindig több esik, mint a védettebb fekvésű sípályák környezetében. Ezt összevetem a bergfex adataival, a friss hó oszlopával. Ezután ellenőrzésképpen átfutom a legfontosabb webkameráimat, amiket könyvjelzőkben elmentettem. Északi Alpok, főgerinc, Déli-Alpok, éppen hol esett és mi érdekel.

Ennyi az egész.
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2016.02.19. 12:38
Kedves Andrea!

Köszönöm a gyors választ és az ügymenet publikussá tételét!

Az a kritika, amire én (is) reagáltam, mástól fogalmazódott meg először, de én is egyet értek vele.

Hogy melyik síterep, kinek és mit jelent, az számomra ellenőrizhetetlen, ugyanis nincs rálátásom.

Amit viszont (szezonban) naponta követek, az a bergfex.at hójelentése, aminek pontosságát szintén nincs módom megítélni. Ettől függetlenül, ha ma ránézünk és példaként kiragadjuk mondjuk a magyar síelők egyik legnépszerűbbjét, Stuhleck/Semmeringet, akkor teljesen érthetetlen számomra a bergfex és a sielok hójelentése közötti ellentmondás. Megjegyzem a webkamera képek is a bergfex jelentését (20cm friss hó) támasztja inkább alá, mint a napok óta változatlan sielok hótörténetet, amely szerint még mindig 02.16-án esett utoljára hó!

Ezért különösen érdekelne az is, hogy szakmai szempontból miként lehetne magyarázni ezt az ellentmondást, ha valóban óránként is történhetne módosítás, akkor a bergfex-el ellentétben legalább naponta miért nem történik ez meg a sielok-ön is?

Abban biztosan egyet értünk, hogy nem egy lényegtelen és pitiáner problémáról értekezünk. Úgy gondolom, hogy nagyon nem mindegy, hogy egy ilyen komoly nézettségű és Magyarországon egyedüli igényességű portál mit kommunikál friss hó tekintetében, függetlenül attól, hogy ki és hol mit hibázik.

A döntéseket nyilván nem mi olvasók és felhasználók hozzuk meg, de javasolni remélhetőleg javasolhatunk, főként úgy, hogy mind szolgáltató, mind "felhasználó" profitálhat/na belőle.

Üdvözlettel,

Chopoker
Előzmény: (WAndrea 187775)
WAndrea
1071 élménybeszámolót írt
1071
22 éve tag
2016.02.18. 15:30
Kedves Chopoker,

A síterepek a partnereink, nehéz lenne őket megválogatni:-)
A hójelentést ők frissítik naponta. Sportgastein egyébként saját honlapján is ugyanezeket az adatokat kommunikálja, ami nálunk is megtalálható. https://sielok.hu/holap/sportgastein/

A Skiresort International pedig, amely cég az adatokat gyűjti és továbbítja már 7 éve partnerünk. Ők is és mi is folyamatosan fejlesztjük oldalainkat és a szolgáltatást, ami persze soha nem lesz tökéletes, de törekszünk rá.

Itt található a Skireort referencia listája, hogy mely cégekkel működik együtt és mely oldalakra továbbít hójelentést:
http://www.skiresort-service.com/content/referenzen/

Ez pedig egy friss oldal, amit ezen topik alapján ma írtunk meg arról, hogyan készül a síelők.hu hójelentése: https://sielok.hu/kerdes/hogyan-keszul-a-sielokhu-hojelentese/
Előzmény: (Chopoker 187772)
Chopoker
422 élménybeszámolót írt
422
16 éve tag
2016.02.18. 14:23
Kedves Admin D!

Akkor pl. Sportgastein esetében, több, mint 10 napja azt jelenti a partner, hogy semmi változás sem történt???

Én azért jobban megválogatnám a partnereimet ennél! Persze lehet, hogy válogatós vagyok. :-)
Előzmény: (Admin D 187749)
Admin D
60 élménybeszámolót írt
60
8 éve tag
2016.02.18. 10:29
Kedves Magnum56!

A hójelentéseket a síterepek jelentik le az adatszolgáltató partnerünknek, ahonnan naponta kapjuk az adatokat. A "Friss hó" oszlop azt mutatja, hogy az utolsó három napban hogyan változott a hóréteg vastagsága a csúcson, természetes hóesés vagy hóágyúzás következtében. Ez a változástörténet az adott síterep "Hójelentés" menüpontjában tekinthető meg a szezonban érkezett első hójelentésig visszamenőleg: https://sielok.hu/holap/kokava/

Kokava esetében tehát a három nappal ezelőtti 25 cm hóréteg és a mai 40 cm közötti különbséget jelenti a 15 cm friss hó adat. Ezt az adatot Kokava síterep üzemeltetője jelentette a helyszínről.
Előzmény: (magnum56 187746)
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2016.02.18. 08:59
Szeretem a weblapot, gyakran használom, mert sok hasznos információt tartalmaz.

A hójelentés azonban ebben a formában értelmetlen. A hóviszonyok napról-napra változnak. Ha ezt nem követi a hójelentés, vagy csak több napos késéssel követi, akkor nincs semmi értelme.

Példa: (2016.02.18) Kokava, Szlovákia
A hójelentés szerint 15 cm friss hó van.
A webkamera szerint egyetlen cm friss hó sincs, sem a pálya körüli területen, sem a pályán.

Hol van a friss hó?
JTL
72 élménybeszámolót írt
72
8 éve tag
2016.01.11. 17:43
Tisztelt szerkesztők, szerintem jó dolog lenn ha, a hójelentés - hótörténet alcímben szerepelne a síterep valós szezonkezdete illetve zárása. Ha van archiválva, akkor visszamenőleg, vagy a következő szezonokat illetően. Ezek az adatok akár segíthetnék a síútszervezést főleg ilyen hószegény időben. Azt látom, hogy nem mindig esik egybe a hójelentés, a kezdéssel illetve zárással. üdv T
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.