Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Mátraszentistván Sípark topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
schuht
130 élménybeszámolót írt
130
19 éve tag
2013.01.21. 15:33
Drukkolók nektek! Én 13-án voltam nálatok (másodszorra)síelni, s nagyon jól éreztem magam. Tudom, hogy nem egy osztrák pályarendszer, de a hazai viszonyokhoz képest igazi osztrák feelingem volt. Igaz 11-12 órától az alsó csákányosnál hatalmas tömeg jött össze, de ez benne volt a pakliban, mivel vasárnap voltunk. Viszont a Hütte közelében jó zene szólt, senki nem volt ideges, csak mosolygós arcokat láttam. A személyzet mindenhol kedves volt. Még a parkolóban is, amikor rosszul álltam be(nagy helyet hagytam ki), a sícipőmet épp sikerült magamra rángatnom, amikor jött a parkolást segítő uriember, s arra kért, hogy álljak egy picit arrább. De mivel a cipő felvétele nem volt egyszerű művelet, nem igazán hajlottam rá. Ekkor felajánlotta, hogy ő megteszi! Köszönöm, így utólag is! A Hüttében az ételek, italok finomak voltak. (egy picit drága, de hát nekik is meg kell élni valamiből). Mindent összevetve nagyon jól éreztem magam a szálíngózó hóesésben nálatok. Kitartást!!!!!! Üdv Gabi
Mátraszentistván Sípark
1001 élménybeszámolót írt
1001
14 éve tag
2013.01.20. 21:09
KÖZLEMÉNY
ÚJRA VAN ÁRAM A SÍPÁLYÁN!

Előzmény:
A mátraszentistváni Sípark 2004 decemberében nyitotta meg kapuit a sízők előtt. Az elmúlt 8 évben, többször is esett hó, vizes hó, sok hó, de sajnos volt már nagy ónos eső és hóvihar is. Ennek ellenére a Sípark folyamatosan és zavartalanul tudott üzemelni, nem volt komolyabb áramszünet, ennek következtében a legmostohább időjárási körülmények között is lehetett síelni. A Sípark fejlesztése során, a sípályát ellátó elektromos rendszer a legmodernebb infrastuktúrát kapta pl. nagyáramú földkábelek, vadonatúj trafók lettek telepítve. A Sípark a sípályafejlesztések során, a nagy áramigény miatt hálózat-fejlesztési díjakat fizetett ki, a hálózathasználatért pedig minden évben komoly összegeket kell megfizetni. A Sípark éves fogyasztása tíz milliós költségeket jelent.

Áramszünet 2013. január 16. (szerda):
2013. január 16-án reggelre 10 cm vizes hó hullott a Mátra 600 méter feletti részein. 9:30-kor rendben elindultak sífelvonók. A vizes hónak köszönhetően, a Felső-Mátrát ellátó villamos vezetékekre fák dőltek, így a sípálya környéki településeken és a Síparkban is megszünt az áramszolgáltatás. A Felső-Mátrában 6 település (Mátraszentimre, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Galyatető, Bagolyírtás, Fallóskút), iskola, óvoda, rengeteg szálláshely (1500 vendégágy) található. Az állandó lakosok száma: kb. 600 fő. Az áramszünet következtében a síliftek is megálltak. A szerdai napon közel 300 ember vásárolt jegyet a sípályára, akik csalódottan fogadták az áramszünet tényét. A sípályák alsó részénél lévő felvonóknál közel száz ember ragadt, akiket a Mátraszentimrei Önkormányzat által biztosított iskolabusz szállított fel a Sípark felső parkolójába. Az áramkimaradás várható idejéről nem volt információnk, így a nyitvatartási idő meghosszabbítását terveztük kompenzációként a sízők részére. Egy óra üzemszünet után még mindig nem kaptunk információt a várható áramkimaradás idejéről, ezért úgy döntöttünk, hogy a sízőket kárpótoljuk. Az áramellátás csak az esti órákban tért vissza.
Károk: Az áramszünet és a kezdeti áramingadozások miatt, több elektronikai berendezés ment tönkre. Ezen felül, a Síparkot több milliós kár érte. A szerdai napot követően rengeteg hívást és e-mailt kaptunk, melyben az áramszolgáltatás iránt érdeklődtek, másnap valószínűleg sokan nem mertek emiatt elindulni.

Áramszünet 2013. január 20. (vasárnap):
2013. január 20-án reggel, hideg téli időben, rendben elindultak a sífelvonók. A vasárnapi napra több, mint 1000 síző váltott síbérletet. Reggel 11 óra körül ónos szitálás, majd ónos eső kezdett esni. A tereptárgyakon vékony jégréteg kezdett kialakulni, ennek ellenére a sízők rendületlenül folytatták a sízést. Fél órányi ónos eső után, valószínűleg újra fák dőlhettek ki, mert a Felső-Mátrában az áramellátás megszünt. A Felső-Mátrában 6 település (Mátraszentimre, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Galyatető, Bagolyírtás, Fallóskút), iskola, óvoda, rengeteg szálláshely (1500 vendégágy) található. Az állandó lakosok száma: kb. 600 fő. Az áramszünet következtében leálltak a sífelvonók is. A sízők csalódottan fogadták az áramszünet tényét. A sípályák alsó részénél több száz ember ragadt, akiket a Mátraszentimrei Önkormányzat által biztosított iskolabusz szállított fel a Sípark felső parkolójába. Az áramkimaradás várható idejéről nem volt információnk. A szerdai napból tanulva, már nem terveztünk hosszabbítást, hanem úgy döntöttünk (15 perccel az áramellátás megszűnése után), hogy a sízőket kárpótoljuk. Az áramszolgáltatás 2 óra után helyreállt és fél kettőkor újra el tudtak indulni a síliftek.
Károk: A Síparkot több milliós kár érte.

Lehetséges megoldások:
1. Az áramszolgáltató helyreállítja, fejleszti a mátrai villamoshálózatot.
Elvárható lenne, hogy 10 cm vizes hó, vagy kis mennyiségű ónos eső esetén is legyen áramellátás, hiszen egyik sem ritka időjárási esemény télen.
2. Tovább fejlesztjük az elektromos rendszert, aggregátorokat vásárolunk, amik a szünetmentességet garantálják.
A sípályákon üzemelő síliftek és egyéb létesítmények óránkénti fogyasztása, felér egy kisebb település áramfelvételével, ezért óriási teljesítményű aggregátorokra lenne szükség, amiknek az ára több tíz milliós költséget jelentene. Ekkora összeget azonban a Sípark nem tud fordítani olyan dologra, ami abszolút nem lenne indokolt egy alapszintű áramszolgáltatás esetén sem.

Bízunk benne, hogy a Felső-Mátrát érintő, két komoly áramszünet után, a szolgáltató helyreteszi a kritikus részeket és újra megbízhatóan tudják biztosítani az áramellátást!

Sípark Mátraszentistván, 2013. január 20.
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.