Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Chopok dél és észak topikból

ÜZENETEK (4)Időben csökkenő Időben csökkenő
KkrisztiK
3 élménybeszámolót írt
3
6 éve tag
2018.03.01. 16:45
kedves KKy!

Valóban így van, ahányan vagyunk, általában annyi féle képpen látjuk a dolgokat. Ha csak azt a csapatot nézem, akikkel a hétvégén együtt utaztunk, számtalan, sokszor egymásnak ellentmondó vélemény született a két napról. Ilyenkor számít az is, hogy kinek milyen a sítudása, mennyire rutinos, hogy bírja a hideget, de akár az is, hogy épp milyen lábbal kelt fel.

Teljesen egyetértek veled az 1c szakasszal kapcsolatban. Nem vagyok profi síelő, sőt..de azért egy évtized már a hátam mögött van ebben a sportban. A szakasz a szombati napon is teljesíthető volt, mi is lementünk rajta gond nélkül. Viszont amit olvastam, a jegesedésről az valóban igaz volt. Ezt nem tulajdonítom a karbantartók hibájának, hiszen ilyen időben és a hegynek ezen a részén elhelyezkedéséből kifolyólag ez elkerülhetetlen. Ezzel az ember tisztában van és mérlegeli, hogy elindul-e rajta vagy sem. Mint ahogy délután a ködben mi sem próbálkoztunk meg a déli oldal fekete-piros pályáin lejönni, mert jobbnak láttam biztosra menni. A probléma inkább azzal volt, ahogyan te is említetted, hogy nagyon sok olyan síelő is nekivágott a pályának, a láthatóan zord körülmények ellenére, akinek nem kellett volna. Ebből lett az állandó esés-kelés. Ezzel sem feltétlenül lenne gond, de én ott abban az időjárási helyzetben ezt kicsit veszélyesnek éreztem. Akármennyire is igyekszik az ember figyelni a körülötte lévőkre, azon a szakaszon többször azon kaptam magamat, hogy a semmiből keresztbe síelt előttem valaki. Tehát a magam részéről összességében az időjárás és a gyakorlatlanabb síelők miatt éreztem problémásnak ezt a részt.

Ugyanezt vonatkoztatnám Kosodrevinánál a kicsúszóra is. A probléma ott sem effektíve a kicsúszóval volt, hanem az eltérő sítudású emberek felhalmozódásával. Mikor először érkeztünk oda, tolongtak az emberek a felvonó kijáratánál és össze-vissza igyekeztek lejutni a kifagyott minidombon kisebb nagyobb szerencsével.

Én alapvetően azt mondhatom, hogy meg voltam elégedve a sítereppel, nem tudnék nagyobb hiányosságot felhozni. Azt kicsit sajnálom, hogy Jasnánál a kötött pályás vonatra emlékeztető felvonót nem tudtuk kipróbálni, mert még sosem láttam ilyet. Soha ennél rosszabb hétvégém ne legyen!:)
Előzmény: (KKy 200161)
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
2018.02.27. 16:40
Kedves KkrisztiK !

Elolvasva beszámolódat szembesültem azzal, hogy mennyire szubjektív is az emberi érzékelés. Szombaton ugyanazon a területen síelve sokszor hasonló tapasztalatokat szereztem, de sokszor teljesen mást éreztem, gondoltam. Természetesen abszolút nem szeretnék vitatkozni sem veled, sem senki mással, és azt sem szeretném mondani, hogy az általam tapasztalt dolgok a "valódiak." Persze az, hogy én nem tudtam parkolni, ti pedig kényelmesen, az valószínűleg annak a körülménynek tudható be, hogy 45 perccel később értetek a Krupovához. A Kosodrevináról indulás tényleg botrányos volt, de ott abban a pillanatban nekünk fel sem tűnt, elindultunk és kész.

Egyetlen általad leírt dologra szeretnék reflektálni.
"Előzetesen olvastam, hogy az északi oldalra vezető 1c pálya elég kellemetlen tud lenni ilyen időjárásban. Hát az is volt. A köd miatt kb. 3 méter volt a látótávolság, a pálya kifagyva, ahol pedig nem jég volt, ott érzetre kb. 20 centi összehordott hó. Szó szerint estek-keltek az emberek"

Hangsúlyozom, hogy nem vagyok profi síelő, közepes tudásúnak tartom magam, sajnos későn tudtam elkezdeni ezt a sportot. Egyébként sokszor voltam már ott és most abszolút nem éreztem problémásnak, de valóban ködös volt.

Alapvető probléma, hogy a síelők jó része nem tudja felmérni képességei, tudása határait és olyan pályákon is elindul, ahol talán nem kellene. A Chopok északi 1c pálya pontosan ilyen. Kényelmes nagykabinos visz föl, de sokan nem gondolják, hogy azzal lefelé is lehet menni. Az hogy itt köd van, fúj a szél és lefújja a friss havat, vagy hogy süt a nap és utána kifagy a pálya és jeges lesz, az egy adottsága ennek a helynek. Sokan síelnek itt akiknek nem való. Ismerem a síkreszt, és tudom, hogy mik a szabályok és azt is, hogy ha hátulról érkezek nekem kell figyelnem, de pontosan szombaton tapasztaltam, hogy a kiszámíthatatlanul viselkedő, nem a körülményeknek megfelelő tudású síelők "tömege" síelt itt fennt és a többiek dolgát is megnehezítette. Talán ezért is estek, keltek annyian.

üdvözlettel: KKy
Előzmény: (KkrisztiK 200145)
BAnna
18 élménybeszámolót írt
18
8 éve tag
2018.02.27. 14:45
Szia! Az utolsó előtti mondatod mindkettő tagmondata ellentmond a valóságnak, legalábbis a sielok.hu leírásai szerint!
Előzmény: (KkrisztiK 200145)
KkrisztiK
3 élménybeszámolót írt
3
6 éve tag
2018.02.27. 12:55
Most hétvégén voltunk 2 napot Chopokon, megosztanám veletek a tapasztalatokat.

Már itthon előre megrendeltük a GoPass-okat, megvettük a bérletet is rá. Rendben kihozta a posta a kártyát, nem volt semmi gond.

Szombat reggel 10 órakor érkeztünk meg a déli oldalra, Krupovához. A parkolóhoz vezető úton nem volt senki, meglepően a parkolóban is voltak még szabad helyek. Ekkor még sütött a nap, de a csúcsot már sűrű köd borította.
A GoPass gond nélkül működött a beléptető kapunál, kb 5 perces sorban állást követően már úton voltunk felfelé a felvonóval.

Mivel a párom újrakezdő, először a középállomásig mentünk föl, hogy csússzunk egy bemelegítőt a kék 34-es pályán. Kosodrevinánál a felvonóból a kicsúszó botrányos. Elve szűk az 2-3 méteres szakasz a két épület között, de most fél méter szín jég is fedte. Mi lecsúsztunk rajta, de sokan voltak, akik több-kevesebb sikerrel, megpróbáltak a fal mellett lesétálni. Szegény felvonókezelő hiába próbált jégcsákánnyal enyhíteni a helyzeten, annyit ért, mint halottnak a csók…
Elindultunk a 34-es pályára. Elég sokan voltak rajta, kellemetlen volt a szűk síúton előzni. Szépen sütött a nap, leérve még melegem is volt.

Elhatároztuk, hogy a fenti köd ellenére átverekedjük magunkat az északi oldalra. A csúcsra vivő felvonóból már konkrétan semmit sem lehetett látni, olyan köd volt. Érezhetően nagy szél volt, dobálta rendesen a 15 fős kabint.
A csúcson cudar körülmények fogadtak. Már a felvonóházban süvített a szél, kilépve semmit sem lehetett látni. Hatalmas köd, 90km/h-ás szél, jeges hófúvás, ehhez -15 fok. Előzetesen olvastam, hogy az északi oldalra vezető 1c pálya elég kellemetlen tud lenni ilyen időjárásban. Hát az is volt. A köd miatt kb. 3 méter volt a látótávolság, a pálya kifagyva, ahol pedig nem jég volt, ott érzetre kb. 20 centi összehordott hó. Szó szerint estek-keltek az emberek. Mi szerencsére megúsztuk esés nélkül, de nem ez lesz életem legjobb sí élménye.

Az 1c, 1b-n átrágva magunkat leértünk Lukovára. Itt már jók voltak a látási viszonyok, de maradt a szél és a dermesztő hideg. A nap hátralévő részében ezen a részen síeltünk. Az 5a, 5, 14-es pálya egész nap jó volt, erősen ajánlott kezdőknek vagy lazább síelést kedvelőknek. A 2a, 2b átcsúszóknál nagyon kell figyelni, elsőre nem egyértelmű, hogy merre megy tovább a pálya. Kétszer el is rontottuk, mire a harmadik körben átértünk Jasnára. Biela Putnál a kék 13-as pálya elmenne zöldnek is. Majdnem vízszintes. Kettőkor muszáj volt beülnünk egy kicsit melegedni, mert addigra teljesen átfagytam. Nem vagyok fázós típus, de most még a lábujjaim is lefagytak a nagy szélben és a hozzá társuló -10 fok körüli hőmérsékletben.

Három óra körül úgy döntöttünk, hogy visszaindulunk a déli oldalra, nehogy lekéssük az utolsó felvonót. Jól tettük, hogy időben elindultunk. A csúcson tovább romlott a helyzet. Csak az ment oda, akinek muszáj volt. A körülményekre való tekintettel meg se kíséreltünk lecsúszni a fekete pályákon, a 34c felé vettük az irányt. Legalábbis érzésre arra fele mentünk, mert látni nem láttunk semmit a ködben. A 34c egy örökkévalóságnak tűnt. Rettenetesen süvített a szél, csapta az arcunkba a jeges havat. Gyakran azt sem tudtuk, hogy fel vagy le megyünk, annyira nem láttunk semmit és a gyenge lejtésű pályán szinte visszafele fújt minket a szél. Kijegesedve mindenhol, látótávolság 2 méter. Ha nem lettek volna a pálya szélét jelző póznák, biztosan eltévedünk. Túléltük, de több mint 30 perc volt a csúcsról leérni Krupovára, ami amúgy max 10 perc lenne.

Besztercebányán volt a szállás, ami kb 1 óra autóút a pályáktól. A hideget érzékelteti, hogy még ez alatt az idő alatt sem tudtam átmelegedni. A belvárosban vacsoráztunk egy templomerődből kialakított bárban. Mindenkinek csak ajánlani tudom! Nevet nem írok, de Trip Advisoron az első 5 találtban van. Csapolt sörök, nagyon finom ételek és jó fej személyzet. Hangulatos hely, már az is király, hogy egy erődben van kialakítva, a mosdóban pedig sörcsapból folyik a víz és söröshordóból van a mosdókagyló! A városban alig lézengtek páran. Mondjuk meg tudom érteni a -10 fokos hidegben.

Vasárnap reggel gyönyörű napsütésre és -15 fokra ébredtünk. Érezhetően kevesebben voltak a pályán, nem volt akkora lökdösődés és tolakodás a felvonóknál. Szinte sehol sem kellett sorban állnunk. A hideg így is megmaradt, sőt a kijelzők szerint az előző napinál is hidegebb volt, de a napsütés jól kompenzált. Rögtön átmentünk az északi oldalra és egészen elmentünk Otupnéig. Kellemes a 10-es pálya, a piros elágazásnak köszönhetően variálni is lehet. Itt alig volt valaki, rögtön a felvonóhoz csúsztunk be. Az egyetlen negatívum, hogy kb 3x annyi idő a felvonózás, mint a csúszás. Biela Put-nál ebédeltünk, eszméletlen hangulatos az Aprés Ski Bar és isteni volt a sztrapacska.

Összességében elmondható, hogy a határhoz közel van a hely, egyszerűen megközelíthető. A pályák meglepő módon mindkét nap jól kezeltek voltak(a csúcson lévő apokaliptikus szombati állapottól eltekintve), még délutánra sem buckásodtak. Sorban állás nem igazán volt a lifteknél, de ha volt, akkor nagyon ment a lökdösődés. Számomra felfoghatatlan, hogy a nagy kabinosokba hogy préselődnek be az emberek… mint kedd reggel 7:30-kor a 3-as metró pesten. A hüttékben nem nagyon akartak hozzánk angolul beszélni, erőltették a szlovákot, első nap a fél rendelést elfelejtették, de ezen túl tettük magunkat. Összesen 55 km-et síeltünk a két nap alatt. Ez pont jól eső mennyiség volt. A pályák számát és hosszát tekintve nekem egy hétvégére elég volt, de több napon keresztül már erősen unnám. A felszereltség és a színvonal szerintem bőven eléri az osztrák hasonló méretű terepekét (pl. Stuhleck), de a síbérlet ára is. Jó emlékekkel tértünk haza és beírtuk a terepet a jövő évi potenciálisak közé:)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.