Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Szlovákia
Chopok dél és észak
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSAKCIÓ
Hotel Bystrina - Nyári családi csomag
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Chopok dél és észak
2018.02.27. 16:40
Kedves KkrisztiK !

Elolvasva beszámolódat szembesültem azzal, hogy mennyire szubjektív is az emberi érzékelés. Szombaton ugyanazon a területen síelve sokszor hasonló tapasztalatokat szereztem, de sokszor teljesen mást éreztem, gondoltam. Természetesen abszolút nem szeretnék vitatkozni sem veled, sem senki mással, és azt sem szeretném mondani, hogy az általam tapasztalt dolgok a "valódiak." Persze az, hogy én nem tudtam parkolni, ti pedig kényelmesen, az valószínűleg annak a körülménynek tudható be, hogy 45 perccel később értetek a Krupovához. A Kosodrevináról indulás tényleg botrányos volt, de ott abban a pillanatban nekünk fel sem tűnt, elindultunk és kész.

Egyetlen általad leírt dologra szeretnék reflektálni.
"Előzetesen olvastam, hogy az északi oldalra vezető 1c pálya elég kellemetlen tud lenni ilyen időjárásban. Hát az is volt. A köd miatt kb. 3 méter volt a látótávolság, a pálya kifagyva, ahol pedig nem jég volt, ott érzetre kb. 20 centi összehordott hó. Szó szerint estek-keltek az emberek"

Hangsúlyozom, hogy nem vagyok profi síelő, közepes tudásúnak tartom magam, sajnos későn tudtam elkezdeni ezt a sportot. Egyébként sokszor voltam már ott és most abszolút nem éreztem problémásnak, de valóban ködös volt.

Alapvető probléma, hogy a síelők jó része nem tudja felmérni képességei, tudása határait és olyan pályákon is elindul, ahol talán nem kellene. A Chopok északi 1c pálya pontosan ilyen. Kényelmes nagykabinos visz föl, de sokan nem gondolják, hogy azzal lefelé is lehet menni. Az hogy itt köd van, fúj a szél és lefújja a friss havat, vagy hogy süt a nap és utána kifagy a pálya és jeges lesz, az egy adottsága ennek a helynek. Sokan síelnek itt akiknek nem való. Ismerem a síkreszt, és tudom, hogy mik a szabályok és azt is, hogy ha hátulról érkezek nekem kell figyelnem, de pontosan szombaton tapasztaltam, hogy a kiszámíthatatlanul viselkedő, nem a körülményeknek megfelelő tudású síelők "tömege" síelt itt fennt és a többiek dolgát is megnehezítette. Talán ezért is estek, keltek annyian.

üdvözlettel: KKy
Előzmény: (KkrisztiK 200145)
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.