Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Hochkar topikból

ÜZENETEK (3)Időben csökkenő Időben csökkenő
supersport dude
243 élménybeszámolót írt
243
18 éve tag
2024.01.16. 16:55
Nem tudok ezzel jobban egyetérteni!
Hochkar egy nagyon jó kis terep; közel van, szuper mikroklímája van.
Hogy sokan vannak? Jól kell megválasztani mikor megy az ember. :)
Előzmény: (esslegg 220295)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2024.01.16. 00:10
Én is csúsztam itt a gyerekekkel január 3-5. között. Tapasztalataim hasonlóak voltak, főleg az első 2 nap tekintetében, rendes tél volt odafent, viszont a friss hó miatt egész jó freeride részeket lehetett csúszni. Pénteken (január 5.) valóban megnőtt a tömeg, lévén péntek meg napsütés és jobb idő a korábbi napokoz képest, de szerintem ennyire nem volt vészes a helyzet, mint írod, én max. 10 perces sorbanállásokat mértem, és mi sem tolakodtunk. A karácsonyi-téli szünet végén számítottam arra, hogy nem egyedül leszünk a terepen, a pályákon viszont nem voltak sokan.

Szerintem ne írd le Hochkar-t, csak ha kisebb népsűrűséget keresel, akkor karácsony előtt (ha már van elég hó), január 10-31. között vagy márciusban - és hétköznap - kell jönni. A Budapestről gyorsabban, max 3-4 óra alatt, akár 1 napos csúszásra is elérhető terepek között még mindig az egyik legkomplexebb Hochkar - szerintem csak Chopok jobb nála, de ott sokkal gyakrabban van tömeg. A bérletárak pedig még mindig egész barátiak: időben megvéve akár 40 EUR alatt is lehet egy napnyi felnőtt bérletet kapni, ami azért már igen ritka Ausztriában, de lassan más környező országokban (SK, CZ, PL) is.
Előzmény: (sh 220109)
sh
1 élménybeszámolót írt
1
3 hónapja tag
2024.01.08. 11:08
2024.01.03-07-ig voltunk Hochkaron, most először. Sajnos az időjárás nem volt túl kedvező. 03-án és 04-én 60-80 km/h szél, fent köd, és hol jeges eső, hol hófúvás. Kevés lift ment, állandóan szinte csak az AlmLift. Érthetetlen, hogy az egyetlen csákányos felvonó miért nem üzemelt. Közepes mennyiségű ember mellett várakozási idők ~10 perc volt, a kevés lift ellenére is. (Draxlernél futottunk bele egy nagyobb sorba, de többet nem is mentünk arra) Szintén érthetetlen volt, hogy miért állították le fél 4-kor a Hasing liftet.
05-ére péntekre kisütött a nap, enyhült az idő, de iszonyat mennyiségű ember jött ki a pályára. Minden parkoló teljesen tele volt, 8:35-kor már nem engedtek fel a legfelső parkolóba. Nagyon nagy tömeg az összes felvonónál, várakozási idő ha nem akar tolakodni az ember 15 percet is meghaladta. délutánra szépen kibuckásodtak és felolvadtak a meredekebb szakaszok, és non-stop járt fel-le a mentő szánkó. Nem is értem minek adnak el ennyi jegyet egy napra, aznap keveset síeltünk, mert nem volt élvezeti értéke, folyton figyelni kellett, hogy mikor jönnek nekünk.
06-07-re (szombat-vasárnap) szerencsére javult a helyzet. Szombat reggeltől non-stop hóesés következett, és hideg is lett, szél elállt, a köd maradt. A pályák kiváló állapotba kerültek, ratrakolt felületre esett 10-20 cm friss hó. Az embertömeg szerencsére eltűnt, várakozni nem kellett sehol 1-2 percnél többet, pályán kívül is biztonságosabb lett a síelés a nagyobb hó miatt. Vasárnap 11 körülre már annyi hó esett, hogy a szerpentinen el is akadt 1-2 autó, de azért a többség fel tudott menni.

Kezdő szemmel: A 2 pályát nagyon sokan használják, a fentről érkezők is sokszor ezen száguldanak át, hamar száttúrják, és kijegesedik, a vége kimondottan meredek. 4.a-ra csákányos visz fel, a közepén van egy meredekebb szakasz, amivel gond lehet. 1-es, majd 1.1 kék eleje keskeny, mindenki ott csúszik le aki kiszáll a liftből, aztán meredek szakasszal kezdődik, egyáltalán nem kezdőknek való. Az átcsúszó kék pályák keskenyek, és a gyorsabbak kerülgetik a lassabbakat, nem élvezetes kezdőként.

Összességében a liftek korszerűtlenek, csiga lassan mennek fel, kb annyi időt ülünk rajta, amennyit lecsúszunk. Buborék csak a HochkarBahnnon van, és ez valamivel gyorsabb is mint a többi, de csak péntektől üzemelt. Az ülésekre ráfagy a hó, jéghideg mind, kint állnak egész éjszaka, hiába húzzák át rajta a seprűt, semmit nem ér. Tériszonyosoknak a 2 üléses nem ajánlott, néha 30-40 m magasságra is felmegy a földtől. (De legalább ritkán üzemel) Több olyan rész is van, ahol meg kell ereszteni a léceket, mert különben sokat kell gyalogolni, pl. 10-es pálya közepe, 5ös pálya a csákányos felvonó előtt. Kisebb gyerekeknek esélyük sincs. Nagyobb tömegnél az Almlift és Hasing tülekedő része egy dombon van, ezért hegymenetben kell sorakozni, ami sokaknak nehézséget okoz, és visszacsúsznak. A csákányos felvonó szintén dombon kezdődik, ugyanez a helyzet. Hasingból jobbra kiszállva szintén mászni kell. A felvonóknál abszolút nem terelik az embereket hálóval, simán van, hogy 10 perce várunk és valaki oldalról becsúszik előre és bepofátlankodik. Sajnos magyar gyerekcsoport is így viselkedett a csákányosnál. Szintén érthetetlen, hogy az 1.1, 2, 5.a, 7b ahol összejön a lift előtt miért nem raknak ki lassító tereléseket, jön mindenki a lifthez vagy a Hüttéhez golyóban 4 irányból.

Ami még hátrány, hogy a környék síterepeiről főleg Lackenhof-ról (közös bérlet) ide jönnek az emberek, ha ott nincs hó, és most sajnos ez volt a helyzet. A hétvégi hóesés valamennyire kárpótolt, de nem valószínű hogy jövünk még ide a jövőben.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.