Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rettegés a lejtőtől???

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Vid
490 élménybeszámolót írt
490
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Rettegés a lejtőtől???
2011.01.26. 14:11
Sokan írják a fokozatosság elvét. Elvben persze egyetértek, de ha az átlag sízőt vesszük alapul aki max egy hetet tölt havon évente, túl későn fog eljutni arra a szintre hogy biztonsággal lejön bárhol. (Illetve hogy a felelős oktató fel meri vinni gyakorolni a megfelelő lejtőre)
Ez persze nem volna baj, csak sajnos nincs mindenhol lehetőség elkerülni a piros/fekete pályákat, és aki ezekkel nem tud mit kezdeni, annak sok félelmet fog okozni a síelés.

(Persze akinek kóros tériszonya van, vagy sebességiszonya, azzal nehéz mit kezdeni.)

Ezért én is hozzátennék egy ötletet:

A meredekebb lejtőkön mindenki a lejtővel való szembefordulástól fél. Rézsútban levelezve lefelé(és tönkretéve a hótakarót :) ) már általában kevesen félnek. Tehát valami olyasmi a ritmus hogy:
1.: jaj ott a lejtő
2.: huh megúsztam kifordultam
3.: jaj ott a lejtő

Én egy olyan meredek szakaszon, ahol van bőven kifutás, és közel van a lejtő alja(néhány méter) gyakoroltatnám azt hogy hogyan tudnak biztosan kifordulni a lejtő irányából oldalra.(Akár hóekével, vagy bármilyen módszerrel amit épp tanulnak, tudnak) Ha elég közel vagyuk a lejtő aljához, akkor ugye már nincs félelem, de a meredekség megvan, és ki lehet próbálni hogy hogyan működnek a dolgok.

Ha már ki tud fordulni oldalra magabiztosan, akkor nem for annyira megijedni a meredek szakaszon mert tudja hogy nem fog 100-al leszáguldani, bármikor kifordulhat.


A másik, (és ilyet hivatásos oktató nem mondhat) hogy miután meggyőződtem hogy a kötések megfelelően lazára vannak állítva, kipróbáltatnám (a sportosabbakkal) hogy milyen elesni, hogy ne féljenek tőle annyira.
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.