Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelésünk kivesézése

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Síelésünk kivesézése
2011.04.18. 21:35
Halihó sziasztok!

Van egy, (nem is tudom, talán már 20 évnél is régebbi) ismeretség (Peter E.), a Kaprun sí régióból. Piesendorfban van síiskolája, igaz néhány éve már nem találkoztunk, anno a gleccseren ismerkedtünk össze.

A relativitás jegyében:

A carving síknek még híre hamva, és idehaza a „dióverők” dominanciája megkérdőjelezhetetlen volt. Péter rám szólt, hogy oktató létemre miért erőltetem a hosszú lécet, mert mi végül is nem versenyzők vagyunk, és az egész napos munkához olyan lécet kellene választanom, ami segít a munkában.

Szezon vége felé jártunk, kérdeztük, mi a terve a következő időszakban. Továbbképzésre megyünk Kanadába, felelte az osztrák állami vizsgás, messze földön elismert képességű és tudású szakember.

A síelni tudásnak sokféle szintje létezik. Ha kielemezzük a világbajnok mozgását, hibát minden bizonnyal abban is lelünk. Ez ugye, szubjektív dolog.

Ami viszont minden kétséget kizáróan objektív, az a fizika. Az, garantáltan egyformán működik mindenkinél. A felszerelések, és leginkább ennek következtében a síelés technikái állandóan változnak, (és ne legyen kétség, változni is fognak), a fizika törvényszerűségeihez azonban mindig is célszerű lesz alkalmazkodni. És minél jobban tudunk alkalmazkodni, annál könnyedebben fogunk tudni síelni.

Amikor először álltam át B5 – ről a D2 – re, néhányszor leestem az ív belsején a hóra. (Ilyet azért, mondjuk, láttam nálam legalább 2 évtizeddel fiatalabb, de általam nagyra becsült vezető oktatótól is.) Hiba volt, vagy relativitás? Ami egy szélsőséges, könyökletétel közeli helyzetben a B5 -nél még működött, ugyanaz a D2 –nél már nem működött. Ez nem azt jelenti, hogy a D2 rosszabb sí lenne. Más. Jelentősen. Azóta megtanultam.

Mindmáig annak a besízésünknek volt a legnagyobb marketing sikere, amelyiket úgy hirdettem, hogy „kapruni hangolás”. Ezért kicsit megérintett, amikor Ozsi a kottáról beszélt. Persze biztos, hogy valamennyire másutt vannak a hangsúlyok. Tételezzünk fel egy zeneszerzőt, aki (megteheti, ha valami célja van vele), direkt fals akkordokat tesz be a műbe. A hegedűsnek azonban a kotta szerint kell játszania. Hogy a síelésben kinek mi jelenti a kottát, az lehet nagyon egyéni. Ki hol áll, honnan nézi a dolgokat. Az én síelős kottámat az aktuális terep jelenti, és a terepzeneszerzőt vajmi kevéssé érdeklik bizonyos "hangtani szabályok". A szituációt viszont meg kell oldani. Kicsi vagyok ahhoz, hogy letegyem a nagyesküt, de ... talán ... lehet, hogy ez esetben sem hiba, ha a kottából játszunk?

Replaci
Síelj örömmel, síelj könnyedén!
https://www.kanyarsiklub.hu
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.