Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelésünk kivesézése

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Síelésünk kivesézése
2011.09.01. 04:40
Halihó, szisztok!

Valahol már volt szó (írtam róla, most nincs kedvem előkeresni, hogy hol), arról, amit itt ezen a videón látunk. Hogy érthető legyen, kezdem az "elején".

Az ív szűkítésének már elég régi módja az un. hegytámasszal történő befordulás. Régen olvastam erről, nem is az a lényeg, hogy ki mondta, (talán Toni Sailer), hogy a hegytámasszal levágom a befordulás ívét, a völgytámasszal pedig szabályozom a sebességet.

Amit itt látunk, az eredményét tekintve olyan, mintha hegytámasz lenne, csak éppen két lábbal (és villámgyorsan) végrehajtva. A lassításokban jól lehet látni, hogy (forgáspont a sí eleje tája), a versenyző kicsapja a lécek végeit, ezzel vágva le a befordulás ívét.

Maga a megoldás nem újdonság, a képzett versenyző (de a képzett amatőr is, mi felnőtt továbbképzésen tanítjuk a technikát), szokta alkalmazni, ha a szükség úgy hozza. Nos, most úgy tűnik, hogy ez után a szükség gyakrabban fogja kikényszeríteni ezt az alkalmazást.

Nem irigylem a mai versenyzőket. Nem csak technikailag lesz nehezebb dolguk, hanem több erőedzésre is szüksége lesz annak, aki meg akar majd felelni az új követelményeknek.

Szakmán belül van egy vitám arról, hogy miért vált el, illetve szükséges volt -e szétválnia az amatőr síelők oktatásának a versenysíelők edzésétől - képzésétől. Az illető szerint a versenytechnika a helyes. Jómagam pedig immár több, mint két évtizede olyan utakat keresek, melyek attól eltérnek, de nem kevésbbé értékesek.

Ez a fejlemény tovább erősíti bennem azt a már nem újkeletű véleményt, hogy igen, szüség volt a szétválásra. Már sokszor mondtam - írtam, számomra teljesen ésszerű gondolat mást tanítani egy irodából - konyhából jött amatőr síelőnek, mint ami a versenyzőknek az eredmények eléréséhez szükséges.

Nincs kizárva, hogy hosszútávon tovább fog csökkeni a versenyzők létszáma.

Replaci
Kanyarsí Klub Baráti Kör
Amatőr síelők számára kitalált új szlogenünk: Síelj lazán, síelj könnyedén!

Ui.: Batus linkjén látható sízés nem erről szól, mondhatni köze nincs hozzá!
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.