Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Biztosítás nélkül ne menj!

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Biztosítás nélkül ne menj!
2013.02.20. 20:01
"Tudtommal az EB kártyával az adott ország állampolgárainak "járó" szolgáltatással azonosat térítenek meg. "

Jól tudod, egy Osztráknak is kell fizetnie magánkórházban, akkor nekünk is.

De segítek

Az Európai Unió téli sportközpontokkal rendelkező tagállamai megfelelően felkészültek a síelés közben balesetet szenvedő turisták ellátására. Az európai uniós szabályok lehetővé teszik, hogy a magyar síelők a magyarországi kötelező egészségbiztosításuk terhére vegyék igénybe a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat.

Európai Egészségbiztosítási Kártya
Ezt a jogosultságot az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU-Kártya) igazolja. Az EU-Kártya alapján a magyar jogosult az adott ellátást a másik tagállamban ugyanolyan módon veheti igénybe, mint a helyi biztosítottak. Ez azt is jelenti, ha az adott tagállamban biztosítottainak az ellátásért önrészt kell fizetniük, ezt a magyar jogosultak is kötelesek saját maguk viselni.

Önrészek:
A biztosított által fizetendő önrész mértéke kórházi ellátás esetén:

Ausztriában – 10-18 €/nap
Franciaországban – a kezelés díjának 20%-a, de legalább 18 €/nap
Olaszországban – szakorvosi ellátásért legfeljebb 36 €/alkalom
Szlovákiában – 1,99 EUR sürgősségi díj
Svájcban – 18 év alattiaknak 33 CHF, 18 év fölöttieknek 92 CHF


Számla utólagos megtérítése
Franciaországban és Svájcban a kórházi tartózkodást nem igénylő ellátások költségét teljes összegben ki kell fizetni.
A kifizettet számla alapján hazatérés után, utólagosan igényelhető megtérítés az illetékes Regionális Egészségbiztosítási Pénztártól. Ebben az esetben a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár csak az adott ország társadalombiztosítása által nyújtott támogatásnak megfelelő összeget téríti meg (pl. ha a svájci egészségbiztosító a költségek 80%-át téríti, akkor a magyar egészségbiztosítás is csak 80%-os mértékű térítést tud nyújtani).

Ha egy biztosított EU-Kártya nélkül vesz igénybe ellátást, és az orvostól vagy kórháztól számlát kap, a kifizetett számla alapján ugyan ilyen módon igényelhet visszatérítést.
Fontos tudnivaló, hogy a Kártyával a szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő orvosnál lehet igénybe venni.
A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti, és a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár a költségeket utólag sem tudja megtéríteni, ezért célszerű – lehetőség szerint – minden esetben közkórházhoz fordulni.

Az adatok csupán tájékoztató jellegűek és a külföldi egészségbiztosítási intézmények tájékoztatásán alapulnak, esetleges eltérésekért az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felelősséget nem vállal

Mentés
A hegyi balesetet szenvedettek felkutatása, a hegyi mentés, valamint a völgybe való szállítás rendszerint az adott országban biztosítottak számára is díjköteles.
A felszámított díjat az egészségbiztosítás gyakran nem téríti meg, a betegeknek a díjat saját zsebből kell fizetniük, vagy szabadidő- és sportbiztosítást köthetnek rá, esetleg a hitelkártyákhoz tartozó biztosításukat használhatják fel.
Hegyi mentés és különösen helikopteres mentőszállítás esetén számíthatunk arra, hogy a mentés díját a mentőszolgáltató kiszámlázza. Gyakran a helyi egészségbiztosítás sem a mentőszámla összegét téríti, hanem abból csak egy előre meghatározott fix összeget.
Különösen igaz ez pl. Ausztriára, ahol a hegyi mentés díjából, a számla összegétől függetlenül, legfeljebb kb. 800 €-nak megfelelő összeg téríthető, amit a légi mentés költségei jócskán meghaladhatnak.
Előzmény: (idavid 155606)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.