Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Lengyelország
Szczyrk
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
DogHead
17 élménybeszámolót írt
17
13 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Szczyrk
2019.02.13. 21:25
Pár napja megnéztük a legmodernebbnek mondott lengyel síterepet, gondoltuk sok osztrák után megnézünk valami mást, más tájakat, más kultúrát, más kajákat.
Enyhén szólva nem pörög a Szczyrk fórum, ezért ez a bejegyzés most hosszabb lesz.
Szczyrk-en sikerült is szállás foglalni a városhatárában egy 3* szállodában, olyan áron amiért Ausztriában maximum egy egyszerű panzió kapható. Teljesen jó volt, pazar, inkább 4-5* szintű konyhával. Wellness, nagy közösségi tér, étterem, minden volt.

Utazás:
Bár távolságra nem veszélyes, mégsem egyszerű az odajutás. Az út 70%-ban 2x1 sávos utakon, hétköznap tele kamionnal. De azért odaértünk.

Város:
Szczyrk városa egy tipikus 4 évszakos turista központ. Kb 4 km hosszan egy szűk völgyben fekszik, ami tele van szállodákkal, éttermekkel, butikokkal, minden földi jóval. Esténként kivilágítják a város jelképét, a hatalmas sísánc központot. Üzletek, bárok, jégpálya, minden magas színvonalon, magyar árakon. Kártyát mindenhol elfogadnak. Lengyelen kívül nyelvet nem beszélnek, nekünk kb 4 emberrel sikerült találkozni 4 nap alatt, aki tudott valamennyit (keveset) angolul.

Síterep:
A síterep egész nagy, kb. Chopok-nak (észak) felel meg, némiképp könnyebb pályákkal. Minden teljesen új, kb 1-2 éve épülhetett a döntő része. Mindenhol vadiúj 6 üléses liftek és új nagy 10 személyes kabinos. Rengeteg nagyon széles könnyű pálya van, carving-olásra pont megfelelnek. De vannak piros és feketék is, inkább világos pirosak.. A pálya rendszerbe 3 helyen lehet beszállni a legrégebbi COS és az új Szczyrk és Solisko állomásoknál.
Látszik, hogy az elmúlt évek fejleménye a két fő rész összekötése a hegygerincen. Ez elég sportosra sikerült, kb. egy 15-20 méteres szintet kell megmászni vagy léccel vagy gyalog, hogy elérjük a síterep legmagasabb pontját ahonnan vissza csúszhatunk a kabinos lift irányába. Sífutók előnyben. Van egy-két szűkebb, ráadásul technikás átcsúszó szakasz is, ahol azért arra kell készülni, hogy 10 méterenként valaki fekszik előttünk keresztben a havon.
Egy héttel előttünk sajnos megjött ott is a nagy meleg és szél, ami azért lefújta a hó nagy részét a gerincpályákról (lásd: Chopok). Hóágyúkkal igyekeztek pótolni, több kevesebb sikerrel. Ahol nem sikerült, ott korcsolyázni lehetett volna a vastag pályaalapon. Egyébként profi gépekkel profi pályákat csináltak, amit nem is túrtak szét a nap végére.

A “T” alakú város egyik végénél van a BESKID Síaréna ami szintén teljesen új, ezt is kipróbáltuk egy 4 órás jeggyel. Eplény méretű hely, de itt minden high-tech. Van közös bérlet is.

Parkolás:
A pályáknál van ingyenes parkolási lehetőség, de az nem elég. Nyitás után nem sokkal már nincs hely. Az élelmes helyiek átalakították a kertjeiket fizetős síparkolónak (20 Zlt), ahol persze mindig volt hely, az ingyenesbe nem fértünk be egyszer sem. Jó üzlet ez, kb 9 óráig beáll 20-30 autó a kertbe és vége is a munkanapnak. Napközben a kaput behajtják, leginkább, hogy a kertben kószáló tyúkok ne szökjenek meg. Pálya nyitás és zárás környékén megáll az élet a városban, akár 40- percig is lehet dugóban állni. De ez könnyen kikerülhető egy korai indulással és fél órával zárás előtti befejezéssel. Sűrűn jár az ingyenes síbusz is, de figyelni kell mert több járat is van, el lehet kavarodni. Persze a dugó a buszt is megfogja.

Tömeg:
A lifteknél szörnyű, néha borzasztó, jobb pillanatokban óriási. A lengyelek szeretnek síelni, pénzük van, hegyük kevés, Ausztria messze. Így hát oda mennek ami elérhető. Nyitás után van cca 1,5 óra, ami jó és utána 14 óra után újra vállalható. Közben inkább a türelmeseknek való. Minden nagyobb síterepen nyitás után lehet sok ember (Stuhleck, Nassfeld, stb), de 10-11 óra után már eloszlik a tömeg. Szczyrk-en nem oszlik, inkább növekszik. A széles pályákon meglepően nem volt tömeg, nem is értettük, hogy honnan a sok ember a lifteknél.

Kinek:
Azoknak akik valami újra, másra vágynak mint amit nyugat európában megszoktunk. Más ételek, más nyelv, de magas minőségű síipar. És legfőképpen azoknak, akik stressz nélkül viselik a nagy sorokat. Mondjuk a sok “hütte” valamelyikében a napsütésben valamilyen jóféle helyi sörrel és kolbásszal.
Itt nincs tömeg
Itt sincs
IMG-20190207-121409.jpg
Főporta
Senki, de ki van a liftnél?
Naplemente a gerincen
Hütte
Jó kis piros
Goral stílusú étterem
Brutál tömeg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.