Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Európa Top 5 (világ top 5)

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Európa Top 5 (világ top 5)
2007.01.11. 15:57
Sajnos még én sem síztem Amerikában, de nagyon sok képes és részletes beszámolót olvastam elsőkézből, európaiktól. Azért hangsúlyozom, hogy európaiktól, mert az amerikaiak általában kissé elvannak ragadtatva (s még, hogy a magyarban nincs szenvedő szerkezet:) ) saját síterepeiktől.
A csapnivaló pályakezelést azért erősen cáfolnám. Aspenben, Vailben, Breckenridgeban pl. olyan szinten kezelik a pályákat, hogy még napvégén is egy sima szőnyegen sízhetsz. Ilyen pályakezeléssel csak elvétve lehet találkozni, azt is főként az olaszoknál.
Nem egy helyen délben is kezelik a pályákat, s ahogy majd a lenti csatolt képet látni lehet, nem egy teljesen buckapályát, a sípálya tiszta sima, ennek ellenére délben újra végigmennek rajta!
Az olaszoknál még lehet arra fogni a jó pályakezelést, hogy sokszor 2-3 hétig nem esik hó, úgy meg könnyű kezelni (a friss hónak köztudottan kell egy idő, amíg összeáll, illetve 'szövetséget' köt a korábbi hóréteggel). Na de Colorádoban bizony előfordulnak olyan hetek, hogy naponta esik több-kevesebb hó.

'USA-ban a terepek többsége magasan van, a szintkülönbség mégis kevés helyen üti meg az 1000 métert.
- sokkal több hó esik, a hóhiány veszélye elenyésző.
- magasabban van a növényhatár.
- van pálya, ami erdőben, a fák között megy.
- direkt hagynak buckás pályákat, sok helyen a pálya egyik felét ratrakolják
- a pályajelölés egész más
- nem síelhető pályahosszban, hanem besíelhető területben számolnak'

Nem tudom, hogy ezek közül most melyik számít negatívumnak, pozitívumnak, esetlegesen semleges tényezőnek.

Ami nekünk furcsa lehet:
- sok üléses felvonónál nincs lehajtható rész; biztonsági korlát, ill. léctartó. Sok európai, aki először sízik pl. az USA-ban így ott kapaszkodik az ülőfelvonóba ahol tud, míg a helyiek lazán ülnek a libegőkön
- a fixszékes felvonóknál a liftes alád teszi a széket, nehogy megüsse a lábadat
- elképzelhetetlen az, mint nálunk, hogy 15 percet kell várni, de ennek ellenére a hatszemélyes ülőfelvonón csak ketten ülnek, mert Pistike apuval/Józsikával stb akar menni, s nem szeretne 'idegenekkel' utazni. Odaát sokkal rugalmasabban, lazábban kezelik a dolgot (You´re two? Yes? We too, let´s join). Ezt a szokást nyugodtan átvehetnénk mi is
- több helyütt nem forgókapuk vannak a liftek aljánál, hanem a személyzet olvassa le a liftjegyet egy lézerpisztollyal (pl Vail)
- A sorban mindenki nyugodt, nincsenek ügyeskedő tolakodók és egymás léc taposása sem. Egyrészt a gondolkodásmódnak, másrészt a kialakított rendszernek köszönhetően (ld csatolt képen), ahol nem egyetlenegy karámba terelik a várakozó sízők, hódeszkások százait.
- A családi pályákon és a lassú zónákban lépten nyomon táblák figyelmeztetnek a mérsékelt sebességre, amit nagyon komolyan vesznek. Szintén átvehetnénk, gondolom már ti is láttatok a kezdőpályán golyóba leszáguldozó remegő-lábú 'vérprofikat'

Ha megnéztek egy USA-beli pályatérképet, akkor szembetűnhet, hogy egy felvonóhoz mennyi de mennyi pálya tartozik. Keystoneban például tíz felvonóhoz írd és mond 116 sípálya tartozik!!! Sajnos nálunk egyre inkább elment egy olyan irányba a fejlesztés, hogy egy sípálya mellé építsünk két hatülésest, ami nem biztos, hogy olyan jó. Ugyanis ez okozza a pályákon az óriási tumultust, ami számtalan veszélyhelyzetet rejt magában.

A magassabban van a fahátár elsősorban Colorado, Kalifornia, Utah államokra, ill. a Desert Statekre mondható el. De például a Cascade hegységben (Washinton & Oregon) a hóhatár (!) fekszik kb. 2000 m-en (Alpokban 2800-3000 m átlagban).

Alapvetően egy ottani sízés nem olcsó mulatság, és ezt most nem a repülőjegy miatt mondom
.. de ! Ha interneten rendeljük meg a síbérletet, akkor sokkal olcsóbban kijöhetünk. Hiszen a Vail környéki síterepeken a window ticket (amit a kasszánál veszel) 71 dollár. Ez pár éve volt így, most már drágább. Internetes előrendelésnél, viszont 41 dollár, vagyis lényegesen olcsóbb.
Egyszóval rendkívül sok olyan különbség van, ami nem a 'mennyi pálya van érába tartoznak', viszont a szolgáltatásokat stb igencsak felértékelik.
egy-felvono-volgyallomasa.jpg
Palyakezeles-delben.jpg
Palyakezeles-delben-2.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.