Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Európa Top 5 (világ top 5)

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Európa Top 5 (világ top 5)
2007.01.12. 09:11
Na igen a hó meg a másik!
Talán valamelyik WM filmben, vagy a Ski Amerivában: Már nem is tudom, lényeg volt egy kis utahi sízés. Olyan szinten finom és könnyű a porhó, hogy a dzsipre ráesett kb 40 cm havat a fazon megfujta (tüdőből) és nagy része lejött!! Mint a tollpihék!
Bár ez inkább a belsőbb területeken fekvő államokra igaz; Utah, Montana ill. értelemszerűen a Desert Statek. Az európai porhó nekik nehéz hónak számít.
A síközpontok nagyságának kérdése is érdekes, idézek egy korábbi írásomból:
"Észak-Amerikában a síterepeket általában a besízhető terület alapján mérik, így itt az elfoglalt terület dukál. Ezek alapján Észak-Amerikában a kanadai Whistler (Brit-Kolumbia) a legnagyobb a maga 7000 holdnyi, azaz 2835 hektár területével.

Európában többnyire a pályakilométereket veszik alapul. Ez alapján a legnagyobb „szingli terep”, vagyis ami nincs összekapcsolva más síhelyekkel, az a franciaországi La Plagne, ahol 210 km-es pályarendszert találunk. A legnagyobb síterep, ahol a síléc lecsatolása nélkül több mint 600 km lejtőt járhatunk be, az a francia Les Trois Vallées (3 Völgy Régió), amihez Courchevel, Meribel, Val Thorens és Les Menuires sícentrumok tartoznak.



Néhány esetben az észak-amerikai síparadicsomok is megadják hosszúságban a pályák összhosszát, illetve Európában is van néhány hely, ahol magát a terület nagyságát adják meg. A probléma az, hogy ritkán fordul elő, hogy mind a besízhető területet, mind a pályák hosszát együttesen megadják. A másik fontos tényező, hogy több USA-beli (pl.) síterep a besízhető területen az ellenőrzött részeket érti, attól függetlenül, hogy egyes ellenőrzött részeken van-e pálya, avagy nincs. A síparadicsom határait a térképeken is jelzik (többnyire sárga szaggatott vonallal). Az ezen belül eső rész a „skiable terrain”, azaz a besízhető terület, ami pedig kívül van, az feltérképezetlen területnek számít, s egyben nem is ellenőrzik; így ide mindenki csak saját felelősségére mehet. Ezeket a határokat Észak-Amerikában általában egy-egy adott állam határozza meg, vagy az állami erdészet.

Ugyanakkor Európában teljesen más rendszer uralkodik. Itt az ellenőrzött lejtők számítanak. Esetleg néhol a síútakat (amik egyébként jelöltek, de nem kezeltek) is beleszámítják, de ezeket külön feltüntetik.

Jó példa a különbségre, hogy a Három Völgy Sírégió 250 km2-t tesz ki, ami átszámítva 61 776 holdnyi területnek felel meg, vagyis nagyjából nyolcszor nagyobb Whistlernél.

Azonban, ha a kezelt és egyben ellenőrzött pályákat nézzük akkor a Három Völgyben ez 2500 hektárt, vagyis 6178 holdat tesz ki. Vagyis Whistler alatt van, tehát ha így nézzük, akkor Whistler a világ egyik legnagyobb ellenőrzött (besízhető) síterepe a maga 7000 holdnyi területével. Azonban a legnagyobb a chilei Valle Nevado, ahol a besízhető/ellenőrzött terület nagysága 24 000 hold ( 9720 hektár). Bár ebbe beletartoznak a meredek hegyoldalak, a sziklák, vagyis sok olyan hely, ahol a gyakorlatban nem lehet sízni, illetve nincsenek sípályák.

"
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.