Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Szlovákia
Csorba-tó
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSTIPP
Hotel FIS - pályaszállás Csorba tó síközpont mellett, wellness szolgáltatásokkal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
KKy
117 élménybeszámolót írt
117
8 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Csorba-tó
2017.04.09. 15:27
Szlovák szezonzárás!

Tegnap azaz április 8-án megtartottuk szezonzáró sielésünket Szlovákiában. Sajnos korábbi térdsérülésem miatt 3 hónap szünetet rendelt számomra az orvosom, de fiamat és barátomat elkísérve elköszöntem a síszezontól és legalább friss levegőn töltve a napot készítettem néhány fotót.
Megtekintve a honlapokat Csorba-tó pályájára esett a választásunk. Véletlenül a szezonkezdet is itt volt 2016.december 25-én. A parkolóban tapasztaltam, hogy inkább már csak helyi fanatikusok -jellemzően a fiatalabb korosztályból- próbálkoznak a síeléssel. Találkoztunk egy hagyományőrző csoporttal, akik mosolyt rajzoltak mindenki arcára és a különböző síiskolák oktatóinak nagy létszámú csoportja is egy utolsó "buli" síeléssel búcsúztatta az idényt.
A körülményekről nem is szeretnék most részletesen írni, de a hirtelen meleg időjárással beköszöntött tavasz ellenére síelhetőek maradtak a pályák, igaz több helyen lehetett köves, saras, füves folttal találkozni. A hó rendkívül kásás volt és néhol a friss vakszolás ellenére letapadt. Fiam és barátom is délutánra rendkívül fáradtnak érezte magát, tehát a mély hó megtette hatását. Közös véleményünk, hogy azért nagyon megérte kijönni egy utolsó síelésre.

Szeretném röviden összefoglalni az idei szlovák síszezont. Természetesen amit leírok szubjektív vélemény, a saját tapasztalataimat, gondolataimat tartalmazza.
-első síelés 2016.12.25. zárás 2017.04.08.
-síelt napok száma: 14 ebből 5 Lomnic, 5 Chopok, 4 Csorba-tó
-parkolás szempontjából Lomnic verhetetlen, Chopokon többször "ügyeskednünk" kellett (északon és délen is), hogy jó parkolót találjunk, Csorba-tónál az állomásnál található parkolót kell használni ha nem akarsz fizetni
-liftek tekintetében Chopok a legjobb, de a nyereg régi felvonóját kivéve Lomnic is tökéletes. Csorba-tónál hidegben, nagy szél esetén a régi beülős, buborék nélküli felvonó kicsit kényelmetlen. Nagyon fontos megjegyeznem, hogy a nagy teljesítményű felvonók jelentősen megnövelik a pályák zsúfoltságát, tehát sokszor örültem, hogy a nyeregbe csak a régi lift jár.
-hóhelyzet: az időjárás az idén sem kényeztette el a szlovák pályákat, de azért az üzemeltetők szerintem sok mindent megtettek a jó körülmények érdekében. Szerintem a legjobb pályaminőség, hóminőség a Csorba-tónál volt, igaz a kevésbé meredek pálya, kevesebb beszűkülő szakasz és a Chopok csúcshoz képest szélvédettebb fekvése is segített ebben. Külön öröm volt az idén korán megnyitott nyeregben jó minőségű havon síelni. Lomnic többi pályáját -főleg a Kőpataki tó alatt- többször megviselte a tömeg, buckásodást, jegesedést tapasztaltam. Talán Chopok küszködött legjobban a természetes hó hiányával, ami főleg a déli oldalon volt szembetűnő. Remélem jövőre az égiek kegyesebbek lesznek, habár volt már rosszabb is.
-vendéglátás: szerintem a színvonal folyamatosan javul, és sokszor találkoztam kedves kulturált kiszolgálással, ahogy azt el is várom, el is várnám. A legtöbb helyen beszélnek angolul, és mindenhol találtam nekem tetsző éttermet, "hüttét". Többször ettem finom ételt és az árszínvonal sem katasztrófális, de természetesen itt is sokkal magasabb, mint a hazafelé vezető út melletti "kolibákban". Szerintem még mindig jelentősen a nyugateurópai árak alatt vannak, természetesen sem a pályákat, sem semmi más egyebet nem szeretnék összehasonlítani, mert nem szeretnék senkivel meddő vitába keveredni. A GOPASS kártyát használva jelentős kedvezményeket lehet elérni, és nem csak a szezonbérletre gondolok.

Mi tetszett:
(Szlovák viszonylatban)
Chopok: a nagy pályarendszer
Csorba-tó: kisebb tömeg, jó hóminőség
Tátralomnic: csodálatos környezet és a NYEREG

Térdsérülésemtől eltekintve jó szezont zártunk,
mindenkinek kívánok szép nyarat, túrázóknak sok szép hegyet, kerékpárosoknak kellemes tekerést, vitorlázóknak jó szelet, nyugodt tengert, motorosoknak sebességet, de ésszel és hazatérést egészségesen, gleccsersíelőknek jó napozást.

Jövőre találkozunk a hegyekben, vagy itt.

KKy
Reggeli gyülekező
Csak stílusosan
Távolban az Alacsony Tátra
A völgyben már tavasz
A sziklák már látszanak
Régimódi pihenő
Állatok a hegyen
Decemberig pihenhetnek
Inkább már freeride
Azért még jó a pálya
Kezdődik a túra szezon
Megérkeztünk
A hölgyek is "gyalog" jöttek
Gyermekdivat 1935
"Kötésben"
Jövőre ugyanitt
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.