Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Időjárás Magyarországon

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
WAndrea
1071 élménybeszámolót írt
1071
22 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Időjárás Magyarországon
2007.01.04. 15:56
Holle Anyó Kocsmája - telitalálat !!! :-)

A témában a napokban kaptuk az alábbi írást Jeszenszky Gézától, aki a nagyhideghegyi síközpont támogatója.

Hó-éhség idején

A sí-rajongók nemcsak itthon, egész Európában szomorkodnak, mert természetes hó az Alpokban is csak 1500 méter fölött van, de a szokatlan meleg miatt a hóágyúk is többnyire üzemen kívül vannak. Persze így vagy otthon maradunk, vagy gyötörjük a léceket, azután dolgozhatnak a javítók, és persze többen fognak hamarosan új sít vásárolni.

Itthon még egy centi hó sem esett a hegyekben. Beütött a globális felmelegedés? - kérdik sokan. Megnyugtatásul: a magyar síbajnokság 1923-ban, majd 1925, 1926, 1927-ben hóhiány miatt elmaradt, tehát már akkor is volt globális felmelegedés - szerencsére azután jött a globális lehűlés, még jóval a hidegháború előtt. De nem kell olyan messzire visszamenni az időben: két éve Magyarországon csak február elejére jött meg a hó, hogy azután leessen egy méter. Ez sem volt ritkaság. Most került kezembe egy 1988-as írásom.

"Idén február közepén már-már leírtuk az 1987/88-as szezont, mint fél évszázad legfeketébb telét, hiszen ami kevés hó addig lehullott, azt rögtön elmosta az eső, elolvasztották a meleg délnyugati szelek. Sovány vigasz volt, hogy a Tátrában, sőt az Alpokban sem volt jobb a helyzet, le kellett mondani a sítúrákat. Azután három hét alatt több hó esett magasabb hegyeinkben, mint a tavalyi nagy télben összesen, március 13-án jó 80 cm hó és igazi magashegyi időjárás fogadta Nagy-Hideghegy többszáz látogatóját."

A jövőt ugyan nemcsak a magamfajta történész, de még a meteorológus sem tudja megjósolni, de a sízők optimizmusa töretlen, mindig hisznek a kedvező előrejelzéseknek. Tehát január elején havazás várható az Alpokban, a hét második felére ez a Tátrába is elérhet. A hazai hegyekben - úgy néz ki - még várni kell a komolyabb hóra, de ettől még itthon is lehet egy jó közepes szezon. Tavaly ilyenkor a Magas-Börzsönyben már 80 cm volt a hómagasság, a Mátra hóágyúzott pályáin még ennél is több. Ha január közepére feleannyi összejönne, azzal már kiegyeznénk.

Jeszenszky Géza
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.