Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A bolgár síterepek fejlődnek a leggyorsabban

2005.10.25. Bata Attila

A volt kelet-európai országok közül úgy látszik Bulgária síterepeit szeretik legjobban a külföldi befektetők. HATALMAS (és ezt nem lehet eléggé nagy betűkkel írni) fejlesztéseket és változásokat hozott az utóbbi pár év az ország síterepein, Pamporovón, a Vitosa hegységben, de mindenekelőtt Banszkón.
Az egész úgy kezdődött, hogy Európa legnagyobb síturista nemzete, a britek felfedezték maguknak az országot. Elég gyakori eset volt, hogy egy angol a síelés végén nem rózsaolajat vitt haza, hanem vett egy 60-70 négyzetméteres apartmant. Akkor még kevesen gondolták, hogy ez lesz belőle. Banszkóban (900-2600m) csak az utóbbi évben felépült kb. 400 apartman, számos szálloda, köztük megnyílt egy Kempinski is. Az ingatlan árak elszabadultak, mindenki vásárol, befektet és bérbead.

Folyamatosan érkeznek az angolok tömegével, olyan sokan, hogy több mint 350 vendéglőt tartanak el ebben a csodálatos fekvésű kis városban. A város egy állandó építkezés, a szálláshelyek mellett a síterep is fejlődik. Csak tavaly átadtak egy nyolcszemélyes gondolát és három ülőliftet, és most építenek még kettőt. A korábbi 15 kilométernyi pályarendszer lassan 56 kilométeres lesz.

Az ország is felismerte, hogy ezzel jól járhat. Hatalmas összegeket költ marketingkampányra az angolszász sajtóban, és benyújtotta jelentkezését a 2014-es téli Olimpiára megrendezésére is, amelyre ugyan minimális az esélye, de ezzel is csak bátorítja a befektetéseket a síterepen és még több euró és font érkezik majd az országba.

Banszkó 2-3 órás útra található a főváros, Szófiától, ahová már a fapadosak is repülnek Nagy Britanniából, de csak síszezonban. Az egyik társaság gépe éppen budapesti átszállással viszi utasait Bulgáriába. A magyar síelők még nem rohanták meg a bolgár síterepeket, de valószínűleg egyre többen lesznek majd kíváncsiak ezekre a hóbiztos, már nyugati színvonalú, de az Alpok árainál olcsóbb terepekre.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.