Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fizessenek a szállásadók is a hóágyúzásért

2005.11.09. Bata Attila

Az utóbbi évek adatai alapján elmondható, hogy az osztrákok költik a legtöbbet a sípályák infrastruktúrájának fejlesztésére. A síterepekbe invesztált euró milliárdok persze nem csak új liftek építésére vagy új hóágyúk beszerzésére kell, hanem egy síterep üzemeltetése is hatalmas költségekkel jár. A legköltségesebb szolgáltatások egyike a mesterséges hó előállítása, amely nagysága ugyan nem egységes síterepenként, de biztos, hogy komoly tételként szerepel a költségvetésben. A síterep üzemeltetők szerint a szálláshelyeknek hozzá kellene járulniuk ehhez a költségekhez.

Hóágyú nélkül nincs síterep, szerepük egyre jobban felértékelődött az utóbbi időben. Erik Wolf az osztrák felvonó üzemeltetők szövetségének elnöke szerint eljött az ideje, hogy a szállodák is beszálljanak a hóágyúzás költségeibe. Véleményét arra a felmérésre alapozza, amely kimutatta, hogy a síterep kiválasztásakor a hóbiztosság a legfontosabb tényező a vendégek nagy részénél.

A biztos havat garantáló hóágyúzás költségei pedig igencsak megugrottak mostanában. Az üzemeltetők szerint a vendégek ezeket a költségeket már nem fizetnék meg az amúgy is drága síbérletekben, így a szállásadóknak kellene fizetni a többletköltségeket. Wolf szerint az üzemeltetők az utóbbi tíz évben már 1 milliárd eurót költöttek a hóágyúkra saját forrásból. A továbbiakban egyedül már nem győzik ezeket a költségeket, másoknak is vállalniuk kellene belőle.

A szállodaszövetség elnöke először visszautasította az ötletet, majd később mégis kijelentette, hogy megfontolják a kérést és hajlandóak valamilyen módon segíteni. Csak az előző évben a 257 osztrák liftüzemeltető társaság 144 millió eurót költött hóágyúkra és a hozzájuk szorosan kötődő infrastrukturális beruházásokra. Hozzávetőleges becslések szerint egy hektárnyi terület teljes lefedése hóágyúkkal kb. 25.000-100.000 euróba kerülhet.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.