Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Halálos síbaleset ért egy 12 éves magyar kislányt

2012.02.25. 2012.02.28. sielok.hu | frissítve: 2012.02.28.

Szörnyű síbaleset történt Ausztriában, Gerlitzen síterepén. Egy 12 éves magyar kislány nem tudott lefékezni a lejtő végén, és a kassza épületének csapódott. A gyermeket életveszélyes sérülésekkel szállították a klangenfurti kórházba, de már nem tudták az életét megmenteni.
A bekarikázott felvonóállomásnál történt a baleset.
A baleset a karintiai Gerlitzen sícentrum Kanzelhöhe részén történt, ahol a felvonóállomással egy épületben található a jegypénztár is. A gyermek egyik kísérője megpróbálta őt megállítani a végzetes lesikláskor, de nem sikerült megakadályozni az ütközést. A balesetet szenvedett gyermek egy budapesti általános iskola sítáborában vett részt Annenheimben. A sípályáról helikopterrel vitték a Klagenfurtba, ahol a kórházba szállítás után nem sokkal meghalt.
Ezen a helyen történt a baleset.
Ezen a helyen történt a baleset.
Vasárnap és hétfőn kapott információk alapján a hírt a következő információkkal tudjuk kiegészíteni:

A baleset a budapesti Terézvárosi Két Tannyelvű Általános iskola utolsó, 5. sínapján történt, A 31 fős diákcsoportból 9 fő teljesen kezdő volt, akik az 5 nap során igyekeztek elsajátítani a síelés alapjait. A baleset szombat reggel 9 órakor történt a Gerlitzen Alpe egyik kék kezdőpályáján, a Moserbahn duplaüléses melletti, szép széles, viszonylag lankás, 350-400 m hosszú szakaszon. Az addig kásás pálya éjszaka kifagyott, így aznap reggel meglehetősen jeges volt, küszködtek vele a gyerekek. A kislány pár kanyart csinált a kék pálya tetején, majd egyenesen kezdett el siklani. A csúszás során nem tudott megállni és a kassza peremének csapódott. A gyermeket a helyszínen próbálták újraéleszteni, majd helikopterrel azonnal kórházba szállították. A kislány kevéssel a klagenfurti kórházba való szállítása után életét vesztette - nyilatkozott az Ö3 rádiónak a helyi rendőrkapitány. A kislány viselt bukósisakot, de az épületnek ütközéskor az elrepedt. A baleset körüményeit a rendőrség illetve az államügyészség vizsgálja.

A terézvárosi iskola tanulóit, diákjait, szüleiket, és a tanárokat mélyen megrendítette a tragédia, az ötödik osztályos Halassy Krisztinát gyászolják. A Gerlitzen galériáink között találtuk a fenti fotót, amin jól látszanak a Kanzelhöhe középállomás épületei. Ide kattintva nagy felbontásban is megnézhető a tragédia helyszíne. (a képet 2010 december végén készítette kvili72 felhasználónk).

A hírhez szombattól hétfő reggelig 154 komment érkezett. Sok-sok olvasónk nyilvánított részvétet, hiszen mindenkit megrendített a tragédia. Írtak síoktatók, szülők, testnevelőtanárok, síelők, gyerekek és felnőttek, akik ezen a pályán tanultak, vagy oktattak, a balesetben közvetve érintett szülők is hozzászóltak a cikkhez, tőlük tudtuk meg, hogy melyik iskolába járt a kislány. A kommentelők között egyre többen kezdték el keresni a felelőst, anélkül, hogy alaposabban ismerték volna a baleset körülményeit, és a gyászhoz méltatlan vita és vádaskodás indult meg a komment folyamban. Hétfő reggel a kislány osztálytársának apukája hívta fel szerkesztőségünket azzal a kéréssel, hogy szüntessük meg a kommentelést, mert a szülők úgy érzik, hogy a kommentek "szörnyűek". A kérésnek azonnal eleget tettünk és a cikk kommentelési lehetőségét megszüntettük.
A fentiekkel kapcsolatban több emailt is kaptunk, ezért ezúton szeretnénk megosztani olvasóinkkal a síelők.hu álláspontját.

Mindenekelőtt mi is szeretnénk kifejezni őszinte részvétünket a balesetben érintett családok felé. Bennünket, akit az információk fordításával, szerkesztésével dolgoztunk is mélyen felkavart a tragédia. A sielok.hu a síelés szakmai portálja, ezért feladatunknak érezzük, hogy tartalmas szakmai vita alakuljon ki annak érdekében, hogy mindent megtegyünk a hasonló tragédiák elkerülése érdekében. A kommentek jó része szakmai volt, nagyon fontos kérdéseket vetett fel, és közös gondolkodást indított meg. Emiatt hasznosnak tartottuk, hogy a kommentelés nem volt letiltva. Sajnálatos, hogy néhány hozzászóló nem tartotta tiszteletben a szülők érzéseit, de hangsúlyozzuk, hogy az ide íróknak csak kisebb hányadára volt ez igaz. A cikkhez írt kommentek többsége megrendült emberi érzésekből és segítő indíttatásból született és a jószándékú javaslatokat szeretnénk majd felhasználni cikkeinkhez, melyeket a balesetvédelem témában tervezünk itt a portálon közzétenni. A legfontosabb célunk, hogy a síelés szépségét ne árnyékolják be a jövőben ilyen tragédiák, megelőzzük a megelőzhető baleseteket.

Kiemelnénk Fehér Gyula kezdeményezését, aki először a cikkhez írt kommentben, majd emailben a következő felhívást juttatta el hozzánk:

FELHÍVÁS KONFERENCIA MEGRENDEZÉSRE
"Gyermek síbalesetek megelőzésének kérdései - szervezett síoktatás keretében" címmel.

Kedves síoktatók, testnevelők, szülők, síelő barátaim!
Mint egykori síedzőt, síoktatót, síiskola vezetőt és egyben három gyermekes családapát az elmúlt időszak síbalesetei arra az elhatározásra késztetettek, hogy a gyermek síbalesetek csökkentése érdekében személyesen is aktívan tegyek, tegyünk.

Saját szervezésben 2012. április 22-én, vasárnap 10 órától kb. 17 óráig Budapesten egy egész napos konferencia kerül megrendezésre "Gyermek síbalesetek megelőzésének kérdései, szervezett síoktatás keretében" címmel a hazai síiskolák vezetői, edzői továbbá független és utazási irodáknál dolgozó síoktatók és bárki érintett részére. Azt a rengeteg tapasztalatot, tudást, mellyel a legjobb és legaktívabb magyar síoktatók rendelkeznek, feltétlenül érdemes átadni egymásnak, illetve komolyan átbeszélni ezt az egész kérdéskört.

Egy-egy előadás 10-20 perc időtartalmú lenne. Minden előadó 10.000, - Ft tiszteletdíjat kap. Kb. 10 - 15 előadással kalkulálok. A konferencia előadói vendégeim kávéra, üdítőre, szendvicsekre. A konferencián való részvétel a hallgatóság részére ingyenes, azonban előzetes bejelentkezés szükséges! A konferencia helyszíne a jelentkezők számától függ.

A sikeres szervezés érdekében kérem, hogy az előadók és a konferenciát meglátogatni szándékozók 2012. március 22-ig jelentkezzenek a feher@skioutlet.hu e-mail címen.

Kérem, hogy az írásban átadott előadások anyagai másodközlésre jogosultakká válhassanak annak érdekében, hogy az anyagot minél többen megismerhessék.
Köszönettel várom a javaslatokat a konferencia lebonyolításával kapcsolatban.
Fehér Gyula, skioutlet.hu
KOMMENTEK
kiskakas8 | 2012.02.25. 15:54
:-(((
senkyalfonz | 2012.02.25. 16:13
Nem leszek népszerű!
Nem ismerem sem a gyereket, sem szüleit, sem edzőjét, akik mind vétkesek lehetnek. Ismerem azonban 40 éve a magyar sí-ifjuságot, amelyben persze a 40 évvel ezelőtti ifjak már megfontolt családapák - hiszen itt ( mint elkövetők ) a férfiak a leginkább "bűnösök". Elmondható, hogy "mennek, mint a fene". Eszetlenül, csak a sebesség őrülete, ami miatt szeretik a síelést.Semmire és senkire nincsenek tekintettel, kiváltképp, ha bandában vannak.
Jó buli. Ez van a levegőben, ez a divatos feeling. A teljesítmény, minden áron.
Szegény kislány is ezt a mentalitást sajátíthatta el. Ez lett a veszte. De most - kivételesen - nem a vétlen halt meg, mert a többszereplős balesetek (egymáson átgázolás ) a gyakoribbak.
Jegyezze meg mindenki: a síelés nem halálkeresés. A sielés nem az a sport, amelyben nincsenek szabályok, önkorlátozások. Vannak, nagyon is vannak. Aki pedig nem figyel edzője vagy szülője intelmeire, feltéve, hogy valaki is felvilágosította, így jár.
Xero | 2012.02.25. 16:13
:(
badzoli | 2012.02.25. 16:26
Alfonz!
Maximálisan egyetértek veled, bármennyire is szomorú az eset és sajnálom a kislányt, a szülőket, a tanárokat, a társait.
De ez valóban sok-sok apró írott, vagy íratlan szabály megszegésének az eredménye. Nem véletlen, hogy a legtöbb síterepen hatalmas táblákon igyekeznek bemutatni a síelés, a hegyen való lét-közlekedés-élet szabályait, sokszor gyermekeknek is közérthető formában.

Ami viszont megintcsak probléma, hogy a kísérők (legyen itt szó szülőről, oktatóról, tanárról, stb) a legtöbb esetben elfelejtik elmondani az első és legfontosabb alapigazságot: ha minden kötél szakad, tessék direkt elesni, hiszen a havon csúszó test komoly fékezőerőt jelent. És itt kanyarodnék az örök mániámhoz: tudni kell esni. Ezen nem csupán az esés technikáját értem, hanem ami a legtöbb esetben végzetes lehet: az eséstől való félelem. Emiatt a félelem miatt görcsösködnek sokan olyan helyzetben, amikor, ha simán hóra vágná magát, kisebb bajjal úszná meg, mint amikor a végsőkig menteni próbálva, teljesen merev, megfeszített és kitekeredett testhelyzetben érkezik a hóra, ahol már nincs mivel tompítani a landolását.
EniacgB | 2012.02.25. 16:58
Tisztelt Senkyalfonz, Badzoli!

Látom, Ti mindketten rutinos, tapasztalt, okos riderek vagytok. Ti elmondtátok itt a megoldást, és amint látom megtaláltátok rendkívüli precizitással a "bűnöst" is!

Csak azt nem látom, van e bennetek bármiféle emberi érzés! Belegondoltatok, hogy amíg Ti feleslegesen kiokoskodtátok magatokat itt a kommentjeitekben, addig a gyermek szülei -akár véletlenül idetévedve is- azt olvassák, hogy a tragikusan elhunyt gyermeküket hibáztatja 2 vadidegen okostojás a balesetért. Nem szégyenlitek magatokat? Ha a gyermek apja lennék, személyesen keresnélek meg benneteket, hogy elmagyarázzam a véleményem amiatt, hogy 2 percnyi okoskodásért a gyermekem emlékét alázzátok ismeretlenül!

Erre egyetlen dolgot ír az az ember, akibe cseppnyi emberi érzés is szorult, legyen az férfi, nő, fiatal, öreg, síelő, avagy snowboardos: Tragikus történet! Őszinte részvétem a szülőknek, hozzátartozóknak!
Csősz | 2012.02.25. 16:59
Ez a gyerek nem tudott megállni, az eredeti osztrák cikkből egyértelműen kiderül számomra. Korán reggel történt az eset valószínűleg az első lesikláskor, a gyerek golyóban száguldott lefelé,kanyarodás és fékezés nélkül.A kísérő próbálta megállítani, de nem sikerült neki belecsapódott a kasszabódéba. Ebből csak az derül ki, hogy nem tudott síelni szegény, és egy olyan pályára vitték fel, ami a tudásszintjének nagyon-nagyon nem felelt meg. Ezenkívül valószínűleg be is pánikolhatott. Részvétem a szülőknek óriási tragédia, és egyértelműen a felnőtt kíséret felelőssége.
clauu | 2012.02.25. 17:04
sipalyan dolgozok tobb mint 10eve,de nagyon sok szor a gyerekek a hibas,tul gyorsan eletveszelyesen csusznak lefele,mint egy kamikaze.A nagy problema az hogy nem tanitjak meg oket hogy kell szabalyasan sielni! a szlalom nem ismerik egyk se,csak a tamado pozicio...sajnalom hogy megint valaki meghalt es meg mindig nem tanulnak ebbol,nalunk nem messze es volt ma egy baleset(Ischgl.ben)
clauu | 2012.02.25. 17:19
es itt a bizonytik hogy meg segitik oket a rosszban...szomoru de ott al egy sioktato,es mint ha fekete palya nem eleg veszelyes,elveszi oket egy muhohegyre... http://imageshack.us/photo/my-image...s/46/dsc0309f.jpg/
Take94 | 2012.02.25. 17:24
az durva :( mondjuk jó a sebesség sokan szeretik, de a következményekbe nem gondolnak bele :((
sszilva | 2012.02.25. 17:31
http://www.krone.at/Kaernten/Skifah...rer_stuerzt_auf_Strasse_u...

Pár napja ugyan ott egy felnött. Nagyon sajnálom a kislányt és részvétem a szülőknek.
Nem kell senkit hibáztatni, és okosnak lenni, nem lehetsz az. Az én gyerekem 5 évig járt síiskolába, mégis néha rohan. Mit vártok az évente 1x 1 hétre végre sielőktől? Tanítani kéne őket, minden reggel 10 perc szabályok elmondása stb. Aki volt már ilyen gyerek táborban ( mint én is ) sajnos tudjuk, hogy szó nincs ilyenről. Van néhány nagyon jó kezdeményezés, úttal egybekötött oktatás felnötnek, gyereknek, videóval, esti mozgás elemzéssel stb. Voltam olyanon is, először fura volt, mert hát ugye én "tudok síelni" ... aztán rá kellett jönnöm, hogy bizony van mit tanulni. És a lényeg, érdekes módon ott minden nap elhangzottak a FIS (??) szabályok. Na így is lehet, de az sajnos már nem segítség szegény gyermeknek.
pattyski | 2012.02.25. 17:53
Nagyon szomorú ez az eset.
Sajnos igaza van azoknak akik a kísérőt hibáztatják. Nem lett volna felvinni oda a gyereket ahol nem tud biztonságosan síelni. Minden turnus elején fel KELL mérni minden gyerek tudását egy könnyű pályán és csak utána lehet felmenni nagyobb pályákra.
Nálunk mindennapos hogy nulla tudással 1 óra oktatás után rohannak fel a nagyobb pályákra, hiába próbálja az oktató vagy mi is lebeszélni,.
Nem 1 végződött balesettel. Ez van, a magyarok mindenkinél okosabbak, senkire nem hallgatnak.
Tanúsíthatom hogy ez más nemzeteknél nem áll fent, senki nem ilyen felelőtlen.
No még azt a kasszát is azért megvizsgálnám azért, hogyhogy ilyen közel van a pályához...
Még egyszer sajnálom a gyereket.
clauu | 2012.02.25. 18:02
igen erdekes helyen van a kassa http://g.co/maps/gsh85
TGeree | 2012.02.25. 18:06
Pattyski!
Teljesen egyetértek a hozzászólásoddal. Legalábbis addig, hogy " Ez van, a magyarok...". Innentől kezdve hánynom kell...
clauu | 2012.02.25. 18:11
talatam egy fofo is errol a helyrol http://www.panoramio.com/photo/3293...3092
minerel | 2012.02.25. 18:25
Semmi baj a kasszák helyével. A szakadékokat is toljuk arréb? Pár éve szintén Gerlin a orrom előtt csapódott be egy lány full tempóval az 5-ös aljánál lévő hütte falába. Én is csak néztem hova robog ilyen hévvel aztán felkenődött a falra. Szerencsére enyhe agyrázkodással megúszta. Több millió ember fordul meg azon a pályán. Nekik nem volt útban az épület?
Brillante | 2012.02.25. 18:39
Nagyon szomorú és felfoghatatlan ami történt! Őszinte részvétem a családnak és sok erőt kívánok nekik.
malacy | 2012.02.25. 18:42
Tragédia...Ilyennek nem szabadna előfordulni. Vajon volt bukó a fején????
badzoli | 2012.02.25. 18:42
Kedves EniacgB!

Ha figyelmesen olvastad volna az írásomat és nem fröcsögnél a haragtól irányunkba, akkor láthatnád a következőket, mindjárt az első soraimban: "szomorú az eset és sajnálom a kislányt, a szülőket, a tanárokat, a társait."

Másrészt, ha lennél szíves és értelmeznéd a mondataimat, akkor láthatnád, hogy nem bűnöst kerestem, csak elmondtam a véleményem. És ahogy az utánad hozzászólók postjaiból tisztán látszik, a többség igenis a kísérők/tanárok felelősségét említi.

Ha itt valaki okoskodik, az pont te vagy!
geri1047 | 2012.02.25. 18:44
Ide megyek holnap :S nice!!!
Brillante | 2012.02.25. 18:47
Tisztelt admin! Véleményem szerint ilyen szomorú tragédiához nem valók a fenti commentek és kérném a család nyugalma érdekében tiltsák le a hozzászólásokat a cikkhez!
badzoli | 2012.02.25. 18:50
persze, tiltsuk le, nehogy valaki tanulhasson az esetből, illetve a hozzászólásokból. grat...
lorka | 2012.02.25. 18:57
Részvét a hozzátartozóknak,iskolatársaknak, tanároknak. Amint a fényképen is látszik, jól be van építve a lejtő alja. Több pálya is ide fut le, este nagyrészt innen mennek le a levonóval a síelők. Ilyenkor fél órát is kell várni. Elképzelhető, mennyi ember toporog ilyenkor a pálya alsó részén. Olvastam, hogy reggel történt, talán ezért nem kaszált el még valakit, a hely elég problémás.
Brillante | 2012.02.25. 18:59
Kedves Zoli! Szerinted mégis a fenti hozzászólásokból ki és mit tanulhatna mégis??? Az esetből nyílván le lehet vonni a kellő konzekvenciát. Én szeretnék gratulálni neked a sok együttérzéshez és megértéshez amit tanusítassz!
lorka | 2012.02.25. 19:01
Amit a képen a nyíl jelöl, az egy enyhe kék pálya, tanulóknak, vagy bemelegítésre való. Nagyon szerencsétlenül eshetett...
huligan | 2012.02.25. 19:11
Sajnálom! Ez egy nagyon szomorú történet... A síelés veszélyes sport... Figyeljünk oda egymásra! Részvétem a családnak...
netexp | 2012.02.25. 19:12
Könny szökött a szemembe, szerencsétlen Szülei elküldik egy hétre, hogy jól érezze magát... és így ér véget. Én két nagyot már "síneveltem", a harmadik most 7, eddig egyszem kéztöréssel megúsztuk. Nagyon fáj, hogy ilyen esemény árnyékolja ezt a csodás sportot. Osztoznék a család fájdalmában. Isten nyugosztalja szegényt.
Szőllős Péter | 2012.02.25. 19:17
Részvétem! De, milyen papírral vállalnak táborvezetést tornatanárok? Miért engedik őket síoktatóként dolgozni? Sajnos láttam már ilyen tornatanár bácsit .......
genghini | 2012.02.25. 19:18
Ezt a letiltás baromságot sosem értem! A hozzátartozók nyilván nem szörföznek jelenleg a neten, szegények...Részvétem nekik!!A többieknek meg igenis tanulságos, akár életmentő is lehet, ha jól átgondolnak több szempontot!
pk | 2012.02.25. 19:26
Én is voltam ott már többször is és még megyek is ebben a szezonban. A pályarendszer nagyon biztonságos nem a kassza helyével volt a baj... Teljesen egyetértek azokkal akik azt mondják, hogy a magyarok felelőtlenül síelnek. Januárban is történt szerencsére csak kisebb baleset a mi csapatunkkal is. Az egyik lány elesett és ki más egy magyar nő szinte fékezés nélkül beleszállt a hóban éppen felcsatoló lányba és segítőjébe... Pedig nem akkor esett el hanam már legalább 1 perccel előőtte azaz nem váratlanul érte a helyzet, csak a kontrollálatlan sebességnek volt köszönhető...
jégvirág | 2012.02.25. 19:32
4 napja jöttem haza Gerlitzenről. Nem tudom eldönteni ki ebben a szörnyű tragédiában a hibás, nem is szeretném és mélyen együtt érzek a hozzátartozókkal!
Viszont egy biztos soha többet nem megyek ide síelni! A liftkezelők nem segítőkészek, sőt rosszindulatúak, a pályák nincsenek kezelve, a Hüttékben a lehúzásra megy ki minden. Úgy éreztem magam, mint évekkel ezelőtt Szlovákiában. Sajnálom, de ilyen buckás, jeges pályákon rég síeltem. Nem figyeltek a biztonságra, nem érdekelte őket, hogy a felvonóra felvegyék azt, aki nem sífelszerelésben rekedt a hegy közepén, szóval soha többet! Ha jó helyen akartok síelni, ide ne menjetek.És nem a hegy, a hó és a sípálya tehet róla, mert az remek lenne!!!
pwillner | 2012.02.25. 19:36
Nem szoktam hozzászólni, de fenn olvasottak miatt mégis megteszem. Mindenekelőtt részvétem a családnak és a tanároknak. Ahogy írta valaki: a sízés veszélyes sport. Megsérülhetünk saját és más hibájából. Megsérül a profi és a kezdő is. A szüleim, a párom pedagógus. Én a helyükben nem vinnék gyereket sehová, bolond az a tanár, aki megteszi. Pontosabban: elhivatott. Ne rajtuk verjük el a port. Van nevelhetetlen gyerek, van ügyetlen is. Szóval az menjen síelni (korcsolyázni, bringázni, úszni, stb.), aki tisztában van azzal, hogy történhet baleset. Még egy megjegyzés, mint régi motoros és oktató: hibásnak tartom, hogy manapság carving technikával kezdik az oktatást. A rövidlendület, "hokifék", rolózás nagyon is fontosak és pontosan a rossz pályán, jégen, vészhelyzetben van szükség rájuk.
Mégegyszer: nagyon sajnálom a családot, de ez egy vis maior. Nem kell senkin elverni a port.
simonyiboldi | 2012.02.25. 19:43
Sajnálom a kislányt.
vau | 2012.02.25. 19:56
Elolvastam a kommenteket, páran elég rossz helyen tapogatóznak.

Először is részvétem a családnak

DE

A fényképek alapján a hely egy tanulópálya alja. El sem tudom képzelni, hogy lehet ott annyira felgyorsulni.
Sajnos a síelők nagyrésze kamikáze. Tök mindegy hogy felnőtt, gyerek, magyar, egyéb náció (igen, Szlovákiában és Ausztriában is szlovákok és osztrákok is száguldoznak tudás nélkül, NEM csak magyarok), elég sokszor látom, hogy fel sem fogják, hogy néha 1 centire vannak csak a haláltól. És teli szájjal vigyorognak, és meg vannak győződve arról, hogy tudnak síelni.

Felvetődik a kérdés, hogy mennyire oktatták a kislányt. A másik kérdés, hogy a kislány mennyire hallgatott az oktatóra.
Csokis | 2012.02.25. 20:02
Re: 2012.02.25. 18:06:57 TGeree
Alapvetően igazad lenne, de... Szerintem nézz utána Pattyski-nek! (Nem linkelek, de ígérem, gyorsan meglesz.) Persze tévedhetek is, de ha a nick tényleg a Patty Ski vezetőjét/tulaját takarja, akkor bizony tök joggal mondhatja ezt.
Kanyarsíklub Replaci | 2012.02.25. 20:09
Kedves mindenki!

Szerintem nincsen ember, akinek nem facsarodik el ilyenkor a szíve. Természetes reakció, hogy azonnal elkezdjük keresni a felelősöket. Bizonyosra vehetjük, hogy akiknek az a dolga, azok meg is fogják találni.

Én a tanulságokra hívnám fel a figyelmet, mert az azokból levonható következtetések az egyetlen lehetőség a hasonló esetek megismétlődésére, elkerülésére.

Mint valaki már mondta, a síelés veszélyes üzem. Különösen veszélyes, ha valaki még a legalapvetőbb alapokkal sincsen tisztában. A sísportban ez azt jelenti, hogy a kezdő síelőknek megtanítjuk a SEBESSÉGSZABÁLYOZÁS LEGALAPVETŐBB ESZKÖZEIT. Ezek az eszközök egy hatéves gyereknek hat óra alatt nagy biztonsággal megtaníthatók. Teljesen egyértelmű, hogy a kislánynak fogalma nem volt arról, hogy mi az a két legalapvetőbb módszer, melynek birtokában egy ilyen baleset eshetősége fel sem merült volna.

Őszinte részvétem a szülőknek, rokonoknak, és akiket közvetlenül érint.

Repárszky László síoktató
metsfan | 2012.02.25. 20:11
Nem volt türelmem, idegem végigolvasni az összes kommentet, mert némelyik igencsak kiakasztó.
Először is, miért kell rögtön bűnbakot keresni? Sajnos történnek balesetek. Ha pl kibicsaklik a bokám séta közben, akkor azt fogom hibáztatni, aki az aszfaltot csinálta? Lehet, h valaki kicsit közelebb jött hozzá és megijedt vagy eygszerűen csak valami megdobhatta az egyik lábát, és máris elvesztette az irányítást a lécek felett. Nem lehet tudni otthonról, a fotelből...
Többen is írták, h nem kell olyan pályára vinni a gyereket, ami a tudásszintjének nem megfelelő. Ebből is látszik, h zéró helyismerettel rendelkeznek ezen írók, ugyanis ez az abszolút kezdőknek való tanulópálya alján történt. Ennél nincs lankásabb pálya a Gerlitzenen...
De tudják, mit? Hibáztassunk bárkit, mindenkit, ha attól jobb. Kezdjük rögtön a síléc feltalálójával...!
Vagy inkább érezzünk egy kis részvétet azok íránt, akik elveszették gyermeküket, barátukat, családtagjukat ebben a szörnyű balesetben!!!
Csokis | 2012.02.25. 20:12
2012.02.25. 19:36:25 pwillner
Bocs, hogy pont a te hozzászólásodra reagálok, mert úgy érezheted, hogy kipécéztelek, pedig nem. Ez az eset nem vis maior, nagyon nem az. Ha valaki olyan sebességgel megy, amiből nem tud megállni, az nem lehet vis maior. Mint minden balesetnek, ennek sem egy felelőse van, majd a vizsgálat kideríti, ki mennyire sáros. De -és itt utalnék több olytan hozzászólásra, akik kritizálták badzoliékat- egy baleset leírása nem azért kell, hogy hír legyen, hogy Mari néninek legyen min csámcsognia, hanem hogy tanuljanak belőle az élők. A repülőgép katasztrófákat nem azért elemzik ki az utolsó másodpercig, nem azért szedik ki a roncsot rohadt drágán a tengerfenékről, hogy a már úgyis halott pilótán elverhessék a port, hanem hogy a többi pilóta tanuljon belőle.
Visszatérve a vis maiorhoz. Lehetett a gyerek hibás, mert úgy száguldott, ahogy nem bírt. Lehetett a pálya kezelője, mert a pálya alkalmatlan volt síelésre. Lehetett az oktatója, mert felengedte egy olyan pályára, ahol a kislány már nem tudta uralni a lécét. És még egyszer lehetett ő, mert nem tanította meg esni, mint az itt már valaki írta. Lehettek a haverjai, mert jó ötletnek tűnt heccelni. És bizony lehettek az ott sem levő szülei, mert az elmúlt 12 évben nem tanították meg neki, mit szabad, és mit nem.
Két kiscsaj (6 és 8 évesek) apjaként baromira átérzem a dolog súlyát, és még jobban azt, hogy igenis lehet az esetből tanulni. Nem adok két évet, és nem fogom utolérni a gyerekeimet a sípályán, ha ők nem akarják. Ennyi időm van még arra, hogy megtanítsam nekik, nem az síel jól, aki gyorsan síel, utána már legfeljebb a fejem verhetem a falba.
beth | 2012.02.25. 20:26
Először is mély részvétem a családnak és együttérzés a kislánnyal együtt sielő diákoknak/pedagógusoknak.
Én is inkább évek óta olvasgatok, de azon is megdöbbentem, hogy sokan most regisztráltak vagy új nicket használnak a hozzászólás kedvéért, tehát sokakat felkavart a tragédia!
Mi is síeltünk itt 4 éve, akkor a 4 éves kisfiam csak pár hónapja síelt, és én is vettem itt órákat. Őszintén megvallva nem gondolom, hogy az adott pályán azok az épültek rossz helyen lennének és a képek alapján és emlékeim szerint ez egy kék/kezdő pálya alja.

Hogy ki a hibás, azt azt hiszem mi egy szinten túl újságcikkekből nem tudjuk eldönteni, hiszen kezdőknél, haladóknál, profiknál is előfordulnak tragédiák, egyébként meg ezen túl mindenkinek a saját lelkiismeretével is el kell számolnia, ami azért nehezebb kör lesz.

Mindenesetre ez a tragédia felhívja a figyelmet arra, hogy mindenki próbálja a saját gyerekébe beleoltani a síelés szabályait/kultúráját és tényleg megtenni mindent, hogy egy felelősségteljesebb generációt neveljünk.

Egyébként meg jó lenne a a szülőkben tudatosítani, hogy egy gyerek pár órás síoktatás után nem tud síelni, mint ahogy teniszezni, úszni vagy bármi más sportot űzni sem.
Rozina | 2012.02.25. 20:29
Az idén Nassfelden egy kb. 12 éves magyar kislány zúgott le egyenesen,de erősen hátul elhelyezett súlyponttal többször is egy piros pályán,míg végül a sokadiknál a kerítésbe ütközött,alig bírtuk összeszedni,lábai kifacsarodva,szülő sehol,a felvonós üvölteni kezdett vele,aztán lécre állt és hazacsúszott.
Rozina | 2012.02.25. 20:32
most mit mondjak egy idegen gyereknek pl.,hogy ne minősüljön zaklatásnak?Örültem,hogy azt válaszolta minden rendeben,nem fáj semmi,haza tud menni.
Timi0821 | 2012.02.25. 20:33
Szörnyű tragédia , utólag könnyű okosnak lenni és felelösöket keresni... Én is voltam itt síelni kb egy hónapja. Nem hiszem , hogy egy 12 éves kislány túl gyorsan száguldozna, inkább azt , hogy nem a tudásának megfelelő pályára vitték! Ha jó láttom a képen a nyílat a meredekebb lejtőról érkezett, amikor balra tök lankás a pálya . Nem tudom miért nem arra vitte az oktatója, amikor az sokkal biztonságosabb. Persze nem tudjunk a körülményeket mennyire tudott síelni , de akkor is inkább a kisérő felelősége. Én több mint 20 éves sielek ,sok a száguldozo valóbban aki nem a tudásánák megfelelően meg, de egy valoszinű kezdő gyereket akkor semm vinnék arra a lejtőre ahonnan jött ,amikor ott van mellette a sokkal biztonságosabb pálya......
Novák Andrea | 2012.02.25. 20:47
novakandy
Testnevelőtanárként dolgozom 28 éve.Borzasztó ez a szomorú esemény.Nem kívánom senkinek azt az érzést,amit elsősorban a szülők,de a tanárok,vagy oktatók éreznek.Mi,tanárok,akik kirándulni visszük, táboroztatjuk,versenyekre kísérjük a diákokat,de akár csak az órákat tartjuk,nap,mint nap ezer veszéllyel nézünk szembe,mert gyermekekkel dolgozunk.Ez roppant nehéz,felelősségteljes munka.Ráadásul én is szülő vagyok,és tudom,hogy mindenkinek a gyermeke a legféltettebb kincse.Nem könnyű tanárként még az sem,ha mondjuk egy kéztörés miatt kell a szülővel szembenézni.Vannak érzéseink és kötelességtudatunk.Tisztelt Szőllős Úr!Nem torna,-hanem testnevelőtanárok vagyunk. A főiskolán,egyetemen tanulunk síoktatást, de azok,akik sítáborokat viszünk,külön síoktatói papírral rendelkezünk.Mindent igyekszünk a szabályok szerint tenni,elméleti és gyakorlati oktatást is tartunk,de a kezét nem tudjuk senkinek sem fogni.Ilyen esetekben nagyon komoly vizsgálat folyik,az majd kideríti az igazságot,de addig ne törjünk pálcát senki fölött
hajmásizoli | 2012.02.25. 20:55
Egymás után kétszer voltam Gerlitzenben. Ahol a kislány meghalt az kék pálya volt. Innentöl kezdve mindeni levonhatja a következményeket.
Szab | 2012.02.25. 21:01
Tragikus,.... nagyon sajnálom szegénykét! Ugyanakkor rendkívül dühös vagyok. Sajnos ez az eset is bizonyítja azt, amit a síoktató szakma eddig is tudott, hogy az iskolai csoportokat nem síoktatásra szakosodott vizsgázott síoktatók kísérik. Ezt a szülőknek kell megkövetelni a szervezőktől és ennek a plusz költségét vállalni kell. Ez egy értelmetlen és elkerülhető baleset amit egy pár órás alap képzéssel el lehetett volna kerülni. Vagy arra alkalmas kísérővel....
zenna | 2012.02.25. 21:12
Legyetek már egy kicsit 12 évesek!
Ki az a mai serdülő, aki hallgat a felnőttekre? Pereg az agyamban a film:
Frissen ratrakolt pálya. Sehol senki. Most aztán lehet menni. Közeledik a pálya vége, fantasztikus ez a szabadság. Sehol senki. Csak én és a pálya. Megpróbálok úgy megállni, hogy a léceim kifordítom. Mint a felnőttek.
És akkor, amikor már csak méterek vannak hátra, egyszer csak nem tudom kifordítani a lécet. Valami visszadobta egyenesbe. Elveszítem az egyensúlyom. Nincs második esély. Túl közel a fal. Felteszem a kezem. Apa, anya! Hol vagytok? Bummm.

Szörnyű tragédia!!!!!!!
Amíg 10-ből 10-szer sikerül megállni, addig senkinek nem jut eszébe, hogy tizenegyedszerre nem fog sikerülni.
Nekem szerencsém volt. Ugyanilyen helyzetben nem tudtam megállni, mert a léc nem fordult oldalra. Valamiben elakadt. A lábaim szétcsúsztak. Elestem. A kötés kioldott.

Soha többet száguldás. Meg kell nézetni velük egy-két videót a nagy esésekről és hagyni, hogy megértésék maguktól.
Én megértettem. Időben.
Őszinte részvétem a szülőknek.
Egy két gyermekes apa.
pezs | 2012.02.25. 21:14
Őszinte részvétem a családnak, a kísérőknek és a sítábor valamennyi résztvevőjének! Szörnyű olvasni az ilyen híreket! Sokan sokfélét írtatok, felelősöket keresve, elemezve a történteket. Több évtizedes síelős múltammal nem szeretnék mást kérni csak annyit: több alázatot szeretett sportunk iránt!
Oktatótól, szülőtől, kísérőtől és elsősorban mindazoktól, akik csatolnak! Tudás és felelősség birtokában is történhet baleset, de ha fentiek nincsenek, sajnos törvényszerű a tragikus kimenetelű szórakozás.
beth | 2012.02.25. 21:21
Síoktató? Ki mit ért alatta, egyébként ezzel is résen kell lenni, akármilyen nemzetiségű is ?! Pont Gerlitzenen 4 éve történt a dolog a helyi síiskolába neveztem be, egyébként kár volt. A fickó már reggel piaszagú volt második nap délután eltünt,utolsó napra egyébként már csak ketten voltunk egy német pszichológus csajjal és a fickó úgy gondolta kipróbáljuk a piros pályát. Hóviharban felvitt kezdőként egy piros pályára ahol részegen pofára esett ömlött a vér az orrából. Alig bírtunk lejönni, tény nem reklamáltunk, utólag belegondolva meg kellett volna tenni. Sajnos az ember főleg idegen országban alap német nyelvtudással kerüli a konfliktust. A tanulság soha többet így nem fogok síiskolába beiratkozni, majd itthonról leszervezem a dolgot.
vinczem | 2012.02.25. 21:42
Őszinte részvétem a kislány szüleinek. Szülőként olvasva a hírt ez egy borzasztó tragédia. :-((( Remélem, olvasni fogunk arról is, hogy pontosabban mi történt, hogy máskor ilyen soha többé ne történhessen. :(

9 és 7.5 éves fiúgyerekeim vannak, tisztában vagyok vele, hogy nem tartható egy ekkora gyerek burokban, azonban legalább fel kell őket készíteni a lehető legtöbb veszélyre. Iskolai sítáborba sem engedem őket addig, amíg nem vagyok arról meggyőződve, hogy biztonságosan tudnak már síelni. 3 éve síeltek először a Pattyski-nél, akkor csak a tanulópályán maradtak végig, de tényleg rémisztő és életveszélyes, amit Donovalyban egyesek síelés néven művelnek a nagy pályákon. :-(
Lehet, hogy iskolai sítáborok előtt kötelezővé kéne tenni legalább 4-5 órás műanyagpályás oktatást?
badzoli | 2012.02.25. 21:46
Második éve járok egy csapat tizenéves kölyökkel freestyle snowboardozni, jómagam is mint résztvevő, nem csapatvezető.
Nagyon széles korosztályú és tudásszintű gyerekek jönnek, mégsem volt komolyabb baleset ezen idő alatt, pedig nem "kékpályáncsúszkálnak", hanem snowparkban ugrálnak, vagy ha éppen esik friss hó, a pályaszéli erdőben szűzhavaznak. De eze a srácok ismerik a veszélyt, tudják, hogy mit okozhat a meggondolatlanságuk. Mert ez nem egy "iskolai tábor". Profi, sokat megélt snowboardosok tartják, miközben úgy nevelik, irányítják a srácokat, hogy azok még élvezik is. És amellett, hogy mindenki haverkodik, kőkemény fegyelem van!
Mindenki tudja, mi a dolga. Ha nem tartja be a szabályokat, azonnal mehet haza. Ennél riasztóbb ezeknek a kölyköknek nincs.
Nem felelősöket kell keresni, hanem ahogy valaki korábban írta: le kell vonni az itt olvasott kommentekből a lényeget és ha van gyermek melletted, aki síel, vagy snowboardozik, akkor azt a megfelelő irányba nevelni, hogy megelőzzük az ilyen és hasonló tragédiákat!
macska | 2012.02.25. 21:59
Őszinte részvétem a szülőknek és a hozzátartozóknak. Szerintem nem kéne most okosnak lenni, egy picit inkább csöndben emlékezzünk meg szegény kislányról...
Ui.: Remélem megtalálják a felelőst és tényleg komolyan fogják venni az iskolai sítáborban való oktatást! Részvétem!
Zsirardelli | 2012.02.25. 22:00
Most beszeltem az egyik jelenlevo oktatoval. A kislany egy telepitett oktatoval ment a kezdo palyan es a (palya)rendorseg azonnali helyszini vizsgalata szerint az oktato nem volt vetkes. Nagyon szerencsetlenul utkozott a haz falanak, nyakcsigolyatorest szenvedett. Oszinte reszvetem.
quercus | 2012.02.25. 22:17
Ez valóban egy meglehetősen lapos pálya alja, alig egy hónapja magam is jártam ott.
Először el sem tudtam képzelni, hogyan történhetett, azonban igaz, hogy lapos a pálya, viszont ha VÉGIG nem fékez valaki, akkor fel lehet annyira gyorsulni, hogy ilyen borzalom történjen. Mellesleg, ha az emlékeim nem csalnak (és ahogy a képen is látszik) a kasszától balrább már egy háló véd a parkolóba való lezuhanástól... szörnyű.
Macs | 2012.02.25. 22:19
Melyik iskola diákja volt???
REI | 2012.02.25. 22:34
Terézvárosi Két-tannyelvű Iskola a VI.ker-ben. A mi két gyermekünk is kinn van a csoporttal. Fiam annyit mondott, hogy nagyon jeges volt a pálya ma reggel, ő is küszködött vele. A kislányunk meg egy szobában volt az elhunyttal. Gyászol mindenki, nagyon megviselte őket, holnap d.u. érkeznek haza. A legmélyebb részvétem a szülőknek, az ott lévő tanároknak, oktatóknak, gyerekeknek. ;(
Macs | 2012.02.25. 22:39
Köszönöm REI!
Gyermekeim általános iskolája is épp kint van, s holnap jönnek Ők is haza. Nagyon megijedtünk, hogy iskolatársról van szó!
Őszintén sajnálom......
zsolt080 | 2012.02.25. 22:58
Meg tudjátok mondani hányadikos volt a kislány?
Szab | 2012.02.25. 23:01
..ha 12 éves akkor 6.-os.
REI | 2012.02.25. 23:02
Zsolt, tudtommal ötödikes volt a kislány, Isten nyugosztalja.
zsolt080 | 2012.02.25. 23:05
Köszönöm. A fiam is ott 5.-es, és nagyon megijedt, amikor a TV-ben bemondták.Részvétem a szülőknek.
lhidasi | 2012.02.26. 00:10
lhidasi
A TF sítúravezetői táborát kolléganőmmel elvégezve és egy régi síbarátommal gimnazistáinknak több éve szervezünk sítáborokat. Szerencsére diákjainkat komolyabb sérülés még nem érte. Két napja érkeztünk meg Ausztriából. Az egy hetes balesettől való rettegésem kezdett feloldódni, amikor meghallottam a szörnyű halálhírt. Őszinte részvétem a családnak!
Három éven keresztül jártunk Gerlitzenre, mert a négy napos ingyenes diák síbérlet nagyon vonzónak tűnt. Így gondolkodhatott számtalan diákcsoport szervező is, mert rengeteg busz érkezett a Kanzelbahn parkolójába. Nem beszélve a több száz főiskolásainkról, akik partik után, néhány órai alvással érkeztek az egyébként is túlzsúfolt pályákra. Naponta láttunk leszálló mentőhelikoptert. Ekkor döntöttem el, hogy menekülni kell erről a helyről. (Választásunk ebben az évben a szép Dachsteinre esett és semmivel nem került többe.) A baleset helyszínén levő kék pálya egyáltalán nem könnyű, főleg ha a reggeli jeges hó frissen volt ratrakolva ráadásul nincs ellenlejtő. Én két éve a kék ötös pályán üvöltöztem az egyik tanítványommal, hogy essen el, ugyanis bepánikolt és az addig tanult lassító íveléseket nem vezette ki. Szerencsére a „kiülés” eredményre vezetett, de hajszál híja volt a balesetnek. Óriási a felelősségünk a balesetveszély miatt, pedig táborainkban kötelező a síkresz megtanulása, a buszban filmeket nézünk a balesetmentes síelésről, mindenkinek kötelező a sisak és a fényvisszaverős mellény, nagy gondot fektetünk a bemelegítésre a sífelszerelésünk karbantartásáról és fenyegetőzünk, hogy elvesszük a bérletét a száguldozóktól és a kijelölt pályaelhagyóktól. A délutáni kiscsoportos „szabad síelést” nagyon igénylik és szeretik, de rettegve kapunk a telefonunkhoz, amikor síeléskor megcsörren.
E tragikus baleset kapcsán kérek minden tapasztalt sítúravezetőt, oktatót hogy ossza meg tapasztalatait, hogy hogyan és milyen módszerekkel tudjuk elkerülni a síbaleseteket, amikor harminc-negyven diák jut két-három oktatóra. A legegyszerűbb az lenne, ha maradnánk otthon a biztonságos Alföldön, de szinte minden diákunk jelentkezik a következő évi sítáborba is, mert megszeretik ezt a csodálatos sportot és „öregdiákjaink” sok év elteltével is az egyik legszebb középiskolai élményüknek tekintik a sítáborokat. Előre is köszönöm!
LeviT | 2012.02.26. 00:43
Végigolvastam a kommenteket. Sejtettem, hogy melyik iskola, az én gyerekeim is oda járnak, tavaly mi is ezen a pályám voltunk velük. Le vagyok sújtva.
A pálya egy kék pálya alja, tehát lassú. Aki szerint a kislány a mai fiatalos száguldjunk, mert az cool áldozata, az finoman szólva is lelki szegény! Valószínűbb, hogy rosszul állt, megindult, megijedt, nem merte magát eldobni és már olyan gyorsan ment a tudásához képest, hogy semmilyen manővert nem mert megkockáztatni és belerohant az épületbe.
Ettől még a síelés maga, nem veszélyesebb, mint a biciklizés.
kayak73 | 2012.02.26. 01:39
Részvétem az érintetteknek. 2 hosszú bejegyzésem eltünt.
kayak73 | 2012.02.26. 01:41
Valószínű túl hosszú volt. Máskor visszajövök.
tityor | 2012.02.26. 02:28
Őszinte részvétem a családnak.Nagyon sajnálom,hogy ilyen eset megtörténhet.Egy kis szerencséje lehetett volna.
Avalokitesvara | 2012.02.26. 02:51
En itt tanultam teljesen kezdokent es annak ellenere hogy ez a total kezdo palya, tenyleg nagyon - nagyonfel lehet gyorsulni rajta, az alja olyan mint egy nagy es szeles kurto. En pl mindig attol tartottam, hogy a palya aljan alldogalokba vagy az asztalos-pados lepcsos pihenoreszbe szallok bele, esetleg a kanzelbahn tetejebe. en persze egy felnott kezdo vagyok, aki inkabb ovatosabban, mint sportosabban siel, de nalam is voltak ott kerdojelek. Talan erdemes lenne ilyen helyeken vegig halozni, a tovabbi balesetek elkerulese vegett. Nagyon sajnalom a kislanyt, a szuleit, a kisero tanarokat es az iskolatarsakat, szornyu. Viszont tenyleg vigyazni kellene a kommentekkel, nem szabad erzeketlenul nyilatkozni.
Kanyarsíklub Replaci | 2012.02.26. 07:24
Kedves lhidasi!

A Fórum, Síktatás - oktatás - technikák, Kanyarsí programok topicban írtam egy kis reggeli véleményt, talán mond neked olyasmit, amit tudtok használni munkátok során.
mathesz | 2012.02.26. 07:37
Több mint 50 év tapasztalatom van a síelésben. Szomorú és sajnálatos az eset. Szerintem itt minden hozzászóló mély megrendüléssel értesült az esetről és nem azért szóltak hozzá, hogy felelőst keresenek, hanem, ahogy én is , azt szeretném, hogy mindannyian tanuljunk az esetből és mindent elkövessünk, hogy ilyen többé ne történjen meg. Minden hozzászólónak van egy olyan véleménye, ami tanulságos. Ezért nem értek egyet EniacgB-vel. Mikor 50 évvel ezelőtt tanulgattam síelni, egy tapasztalt síelő azt tanácsolta, hogy a sítanulás első lépcsője megtanulni esni. Mert a rossz esés is okozhat balesetet ESNI KELL MEGTANULNI legelőször. Hála a JÓ Istennek az utóbbi időben elég gyakran van lehetőségem síelni . Sajnos azt tapasztalom, hogy nagyon sokan jóval sítudásuk feletti sebességgel síelnek. Egyre zsúfoltabbak a pályák, egyre jegesebbek, sajnos már Ausztriában is a pálykarbantartás kezd egyre hiányosabb lenni. Vigyázzunk egymásra!! Részvétemet fejezem ki a kislány családjának és hozzátartozóink
lgyuri47 | 2012.02.26. 08:46
A napokban tapasztaltam egy hazai síterepen az alábbiakat . Általános iskolásoknak rendeztek versenyt . Ez eddig rendben is volt mert a tudásuknak megfelelő biztonságos pályát jelöltek ki a rendezők egy könnyű kék pályán . Megjegyzem a gyerekek többsége még hazai viszonylatban is nagyon gyenge sítudással rendelkezett és sajnos bukósisakot sem viselt . A baj a verseny után kezdődött . A társaság átjött a pályarendszer legtechnikásabb lejtőjére aminek a felső harmada fekete letörés . Rossz volt nézni amint estek keltek a gyerekek és kalimpálva , hason és háton csúszva , terpeszben zúgtak le a felvonóig ahol néhányan úgy vágódtak be a sorba , hogy többeket is feldöntöttek vagy a terelő hálóban kötöttek ki . A legszomorúbb viszont az volt az egészben , hogy a kísérőjük egy középkorú felnőtt férfi , valószínűleg pedagógus is hasonlóan képzetlen volt és szintén felelőtlenül viselkedett . Tetézte dolgot még , hogy a sorbaállás közben megvitatták a versenyt és hangosan méltatlankodtak , hogy miért nem ezen a pályán rendezték meg számukra a futamot . Sajnos mint síoktató többször tapasztaltam hasonló esetet magyar iskolásoktól idehaza és külföldön is . Természetesen itt sem a gyerekek a felelősök hanem azok a felnőttek , pedagógusok akik nem mérik fel a hallatlan veszélyét az ilyen magatartásnak . Tudomásul kellene venni a , hogy a sízés egy veszélyes sport ezért mindent meg kell tenni annak érdekében , hogy ne fordulhasson elő baleset . A szerencsétlenül járt kislány hozzátartozóinak pedig őszinte részvétem fejezem ki .
vargi | 2012.02.26. 09:01
Őszinte részvétem a családnak, tanároknak.
Az eddig leírtak alapján én úgy gondolom, hogy sok apró tényező játszhatott közre a balesetben. Elég, ha kezdő volt a kislány, izomláza volt, fáradt volt és ha tényleg még jeges is volt a pálya, máris előfordulhat hogy a tanult fékezési technikát nem tudta kivitelezni. Egy felnőtt ilyen reggeleken tudja, hogy egy lightosabb napot kell tartani, esetleg teljesen kihagyni egy nap síelést amíg regenerálódik a szervezet. De egy ilyen döntés egy gyerektől, főleg ha csoportban van és egymást "hergelik" nem várható el.
És úgy gondolom, hogy a tanárok se feltétlenül veszik észre az ilyen gyerekeket. Arról nem is beszélve, hogy ha mégis, valószínűleg akkor sincs se plusz pénz, se plusz tanári kapacitás arra, hogy ilyenkor valami egyéb, egész napos programot találjanak ki ezeknek a gyerekeknek. És akkor még ott lenne a szülő is, hogy nem azért fizetnek be drága pénzen a síelésre, hogy ne is síeljen a gyerek...
akira | 2012.02.26. 09:15
Hasonlo koru lanyos apukakent melyen erintett a baleset hire, oszinte reszvetem a csaladnak a baratoknak es a tanarainak is.
Jomagam, tobb mint 20 eve, iskolai sitaborokban tanultam meg sielni 10 es 16 eves korom kozott, es maig emlekszem arra, hogy az elso nap - kulonbozo jatekos gyakorlatokkal - kizarolag a biztonsagos egyensulytartast es a fekezest, megallast gyakoroltuk, nem a felvonozast. Situdas szerint tobb csoportba osztottak bennunket az oktatok, igy a kezdok meg a harmadik napon is csak "bohockodtak" egyhelyben az egyensulygyakorlatokkal, az esessel es a megallassal. Sot, volt olyan kethetes taborunk, ahol egyaltalan nem felvonoztunk egy metert sem, fel kellett taposnunk a hegyre ahhoz, hogy lecsuszhassunk. Es nagyon elveztuk!
A sok taposas azonban faraszto volt, igy tul nagy luxus lett volna szamunkra, hogy csak ugy golyoban, masodpercek alatt lecsusszunk a palyan, hogy ismet taposhassunk. A lesiklasokat ezert igyekeztunk elnyujtani, tobbszor megallni (!), sorba beallni, jo sokat kanyarodni, elemezni szinte minden egyes kanyar technikajat.

Velemenyem szerint ezek a tobb napig tarto, alapok gyakorlasa elengedhetetlenul szuksegesek ahhoz, hogy valaki biztonsagosan errez magat a sipalyan barmely helyzetben, es ne legyen olyan veszhelyzet, amelyben ne tudna lassitani, megallni. Ez utobbihoz azonban igenis szukseges a feketepalyan is gyakorolni, mert a kek palya sokkal inkabb osztonoz a fektelen szaguldasra, mint a fekete, ahol tenyleg csak az eszetleneknek nincs felelemerzetuk es mennek egyenesen....

Velemenyem szerint nem lehet egy-ket nap alatt olyan biztonsagos situdasra szert tenni, hogy veszhelyzetben el tudjon kerulni egy sulyos balesetet, es ha egy palyan tobbsegbe kerulnek azok, akik meg nem rendelkeznek ezzel a biztonsagos situdassal, az kulonosen veszelyesse valik.

A situdas nem ott kezdodik, hogy tobbfele palyan kepes lejonni eses nelkul, plane nem ott, hogy ezt minel gyorsabban tudja-e megtenni, hanem ott, hogy barmely helyzetben, barmely palyan es barmilyen hominoseg eseten is kepes legyen fekezni, azonnal megallni. Amig ezt nem tudja, nem engednem szemelyes oktato nelkul a palyara es nem engednem felvonozni.
skioutlet | 2012.02.26. 09:45
Kedves síoktatók, testnevelők, síelők, szülők!

Mint egykori síedzőt, síoktatót, síiskola vezetőt és egyben három gyermekes családapát ez tragikus eset arra az elhatározásra késztetett, hogy a gyermek síbalesetek csökkentése érdekében személyesen is aktívan tegyek, tegyünk.

Április 22-ére ( vasárnap ) egy egész napos konferenciát szerveznék Budapesten a hazai síiskolák vezetői, edzői továbbá független és utazási irodáknál dolgozó síoktatók részére „Gyermek síbalesetek megelőzésének kérdései - szervezett oktatás keretében” címmel. Azt a rengeteg tapasztalatot, tudást, mellyel a legjobb és legaktívabb magyar síoktatók rendelkeznek, feltétlenül érdemes átadni egymásnak, illetve komolyan átbeszélni ezt az egész kérdéskört.

Egy-egy előadás 10-20 perc időtartalmú lenne. Minden előadó 10.000, - Ft tiszteletdíjat kap. ( Kb. 9 - 14 előadással kalkulálok ) Budapesttől 100 km-nél messzebbről érkező előadók részére – igény esetén – utazási költségtérítést is fizetek. A konferencián előadók vendégeim különlegesen finom szendvicsekre és üdítőkre. ( Az előadás anyaga írásban is szükséges. ) A konferencián való részvétel a hallgatóság részére ingyenes, üdítőre vendégeim, de előzetes bejelentkezés szükséges.

Kérem, hogy az írásban átadott előadások anyagai másodközlésre jogosultakká válhassanak annak érdekében, hogy az anyagot minél többen megismerhessék.

Köszönettel várom a javaslatokat a konferencia lebonyolításával kapcsolatban is.
feher@skioutlet.hu címre

Együttműködést előre is köszönöm. A konferencia részletei később honlapunkon elérhető lesz.

Fehér Gyula
https://www.skioutlet.hu
68nyara | 2012.02.26. 09:55
Olvasgattam a fenti hozzászólásokat, és nem tudtam megállni, hogy ne szóljak hozzá. Látom, hogy akira hasonlóan vélekedik a dologról mint én. :-)

Amikor én tanultam síelni még piros meg kék útlevelünk volt, a szovjet trónon Brezsnyev csücsült és a tőlünk északra lévő országot Csehszlovákiának hívták. Előre bocsátom, hogy nem tartom magam profi síelőnek, az összes tapasztalatommal és a síelt órák számával együtt sem.

Persze csúszkáltunk itthon már párszor, amikor (mai ésszel végiggondolva hatalmas szerencsével)kikerültem egy szlovák síoktatásra, két hétre a Tátrába. Az első napon ismerkedtünk a síléccel, kötéssel, a hóval, a síkresszel és a hegyek veszélyeivel, pl. hosszú előadást hallgathattunk a lavinákról és a lavinabalesetek megelőzéséről, olyan bemutatókkal, mint a lavinapróba kivitelezése. Aztán a második napon már sílécre is álltunk. Szó szerint álltunk, mert egész nap olyanokat gyakoroltunk, mint az egy helyben megfordulás, a felállás, a lécek felcsatolása a pályán, stb. A harmadik naptól kezdve kezdtük el a halszálkázást, oldalazást, a hóekét tanulni, amivel nagyjából el is ment az első hét, rengeteg gyakorlással, különböző gyakorlatokkal, bottal és bot nélkül, összefogott botokkal, stb. A második hét végére már azt is megengedték, hogy a felvonót használjuk. (Aki még találkozott ilyennel, az az a fajta, baromi veszélyes felvonó volt, aminél te akasztottál rá a drótkötélre a kampóval.) Ami a mai napig , mint emlék megmaradt ebből az az a hihetetlen fegyelem amivel mindez zajlott. Pedig mi is csak tízen egynéhány évesek voltunk akkor.

Tudom, hogy ma már senki nem tartana így síoktatást mert mindenki az első nap már pályára akar menni, de valahol szerintem nekünk ez elég alapot adott ahhoz, hogy az ezt követő évtizedeket viszonylag éppen megússzuk.
hoppaa | 2012.02.26. 09:58
Nyugodj békében kicsi lány! Őszinte részvétem a családnak.
csabor | 2012.02.26. 10:01
Nagyon sajnálom! Mivel a részleteket nem ismerem, jelenleg csak ennyit látok célszerűnek mondani.
Monokli | 2012.02.26. 10:13
Szegény kislány:-( Volt rajta amúgy bukósisak?
gyurkog | 2012.02.26. 10:26
Részvétem a családnak!
Ismerem a sípályát, megdöbbenéssel láttam, hogy hol, melyik részén történt a baleset. Jómagam több éven keresztül oktattam iskolánk 8-14 éves tanulóit Gerlitzenben a síelés alapjaira. Tanítványaim - legalábbis remélem - arra mindig vissza fognak emlékezni, hogy az első és legfontosabb, amit igyekeztem megtanítani: a megállás tudománya volt. Nem győztem eleget hangsúlyozni, hogy nem száguldozni tudni komoly képesség, hanem biztonságosan megállni. Talán ennek volt köszönhető, hogy a több, mint 10 sítáborunkban a tanítványok hibájából egyetlen baleset sem következett be.
Az ilyen balesetek legfőbb oka CSAK a nem megfelelő oktatás!!! Esetünkben mindig felelősségteljesen mértük fel a gyerekek tudását, és bizony még a harmadik(!!!) napon is volt olyan tanuló, akit NEM ENGEDTÜNK LE ezen a kék pályán!!!
Nekik a kép bal oldalán látható libegővel kellett lemenniük úgy, hogy a léceiket a kezükben kellett vinni. Higgye el mindenki, ez nem szégyen, ez egyszerűen a biztonságra való törekvés.
Sajnálom a történteket...
oldfish | 2012.02.26. 11:06
Tisztelt Monokli!
Volt rajta, itt láthatod:
http://www.krone.at/Oesterreich/Zwo...elfjaehriges_Maedel_bei_S...

Amúgy részben érintettként, az unokaöcsém kislánya szegény, a nagypapája tegnap este infarktust kapott, jelenleg kórházban van.
Többet nem tudok, a szülők már tegnap délután ott voltak, de unokaöcsém olyan rossz állapotban van, hogy nem lehet vele beszélni.:-(
somme | 2012.02.26. 11:40
Tegnap este óta folyamatosan figyelem a hozzászólásokat. Teszem ezt azért, mert iskolai sítábor keretén belül kísérő szülőként mi három nappal korábban érkeztünk haza erről a síterepről. A helyszínt jól ismerem, nehéz elképzelni a történteket. Azokkal értek egyet akikből e tragédia az együttérzést szabadította fel, és részvételt nyilvánítottak. Ezennel én is ezt teszem. Részvétem minden érdekeltnek, szülőknek, rokonoknak, ismerősöknek, osztálytársaknak, és nem utolsó sorban a kísérő pedagógusoknak.
Én úgy gondolom, a felelősség kérdésében korai az elhamarkodott állásfoglalás. Bízzuk ezt a kérdést a nyomozó hatóságra, az ügyészségre, és végső soron a bíróságra, akik minden körülmény tény és információ birtokában fognak tudni majd nyilatkozni e kérdésben.
senkyalfonz | 2012.02.26. 11:46
Nem biztos, hogy mindent végig olvastam, de mint nyitó hozzászóló szerettem volna összegezni a tanulságokat, más, gyakorlott és sokat tapasztalt síelők gondolatait. Aztán feladtam.
Mert a lényeg, a legrelevánsabb oka ennek a tragédiának az, hogy ez egy ilyen korban történt. Amikor a legveszélyesebb sport is buli, amikor nem király szót fogadni, szabályokat betartani. Nota bene: kedvünkre alkotni "szabályokat". Nincs veszélyérzet, csak határtalan ego, nem kell gyakorlat és tudás, csak önbizalom.
Vajon volt-e bemelegítés, kora reggel, volt e egyáltalán edző, oktató? Valaki,aki pusztába kiáltott intelmeit elmondta? Kivel volt a kislány? Vagy csak egy csorda?
"Király ez a lejtő, zamek lefelé, kiér le előbb?"
Nem is folytatom, mert reménytelen. Pedig tudat alatt azért írjuk ezeket, hátha foganatja lesz. Hátha megváltozik valami ettől a tragédiától.
Nem fog, sajnos.
Nem véletlen, hogy gyakorlott sielő létemre az utóbbiévekben félek. Nem is élvezet már asiklás, mert állandóan azt kell néznem, honnan közelít egy őrült. Barom sok hely van a pályán,de ezeknek a gátlástalanoknak az okoz örömet, ha átsíklanak a lécemen.....
somme | 2012.02.26. 12:03
Ová intenék mindenkit, hogy általános jelenségekből a konkrét baleset okait levezessük. senkyalfonz rengeteg jogos kérdést tesz fel, melyre jelenleg még nincs válasz. Igen, minden kérdése jogos és fontos, de amig erre nincs válasz, addig vélemény sem lehet nagyon, vagy legalábbis megalapozott nem lehet. Ami az általánosságokat illeti valóban igaza van. Van okunk félni gyakorlott síelőknek is a sípályákon. Általánosságban. De mint gyakorlottak, mi fel vagyunk készülve a nem várt esemény kivédésére is.
senkyalfonz | 2012.02.26. 12:04
http://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/m...olltali-baleset-utan/
nem csak a gyerekek fegyelmezetlenek. A szabályok nem azért vannak, kedves magyar honfitársaim, hogy betartsák, ugye. Meggyőződésem, hoigy egy osztrák nem tett volna ilyet.
huszaragica | 2012.02.26. 12:04
Kedves lhidasi és többiek!

Hozzászólásom nem a tragédiát elemzi.

6 éve évi 70-80 napot oktató SMSZ végzett síoktató,testnevelő tanár vagyok.
Ismerem az ISE (Iskolai Síoktatók Egyesülete - ők szervezik sítúravezetői vizsgákat) nagyszerű munkáját, amit a pedagógusokkal évente végez. Az elméleti foglalkozásokon, tornatermi gyakorlatokon is részt szoktam venni, de sajnos egyre kevesebben jelentkeznek a képzésre. Emellett hiába van a képzés, ha a testnevelő tanárok a diplomájukkal bizony kapnak arra "jogosítványt", hogy tábort szervezhessenek.Oktató kollégáimmal nem egyszer elképedve látjuk, hogy miket oktatnak, és mi zajlik a lejtőn.
Novák Andreával (hozzászólás korábban) nem értek egyet, mert az bizony nagyon jó lenne, ha a testnevelő tanárok legalább ISE sítúravezetői papírral rendelkeznének!De ez közel sem így van!!
Emellett azok a testnevelő tanárok, pedagógusok akik ezeket a vizsgákat elvégzik évente 1 hetet, maximum két hetet síelnek.Azt is feltehetően a saját maguk által szervezett sítáborban. Még, ha valaki nagyon ügyes is, az bizony nem elég a megfelelő sítudásra. De egyébként ennyi idő nem elég semmilyen másik sportágnak a magas szintű elsajátítására sem.

Az SMSZ vizsgákat jórészt azok végzik el (évente 80 %-os a bukás), akiknek sokkal több kilométer van a lábukban. Ami azt is jelenti, hogy az oktató a saját sebességét is jobban fel tudja mérni. Úgy vélem, hogy 95%-tól (jó lenne 100%-ot mondani) nem "szöknek el" a tanítványok!Ezt remélem, Repárszky Laci is megerősíti!6 év alatt egy gyerek próbált tőlem hisztizve elszökni, és 10 méterig sem jutott.

Azt gondolom, hogy az általános és középiskoláknak, még, ha ez némi költséggel is jár igenis vinni kell végzett síoktatókat a táborokba (Az nem elég, ha 40 emberre 3 oktató van!Oktatásra ilyen létszám teljesen alkalmatlan!!(inkább gyerekmegőrzésnek nevezném)Az a maximum létszám, hogy 1 oktató - 10 gyerek, de én a 10 főt is soknak tartom) , és kiskorúakat véleményem szerint semmilyen szinten nem lehet elengedni "szabad sízésre". A jól képzett,lelkes, ügyes, kreatív oktatóval a gyerekek egész nap akarnak síelni!

Az ISE végzett pedagógusoknak azt tudnám ajánlani, hogy nézzék a honlapokat! Rengeteg egy napos, árban kifizethető oktatást szerveznek síelőknek, oktatóknak. Visegrádon, Mátraszentistvánon. Hihetetlen sokat lehet tanulni ezektől az oktatóktól! Ne elégedjen meg senki sem azzal, hogy hopp, elvégeztem egy tanfolyamot, és akkor én már tuti vagyok!(lsd. https://www.skiculture.hu )

Évente legalább 20 fő végez az SMSZ táboraiban, vannak olyanok is, akik szívesen elmennek jelentősebb tiszteletdíj nélkül is oktatni. Én mindenképpen felvenném az SMSZ-szel (Síoktatók Magyarországi Szövetsége - https://www.sioktatas.hu ) a kapcsolatot, hogy ilyen munkaerőben segítsenek.Két, három csillagos oktatót nem fognak találni, de egy csillagosat biztosan!

Sajnos, emellett ugyanakkor ez még mindig "csak" a végzettség, ami nem biztosíték arra, hogy a végzettséggel rendelkező oktató jól is tudja a szakmáját!De ez az élet minden területén így van!:(
És akkor persze nem beszéltünk még a pénz kérdésről sem..

Üdvözlettel: Huszár Ági

U.I.: Nagyszerűnek tartom Fehér Gyula kezdeményezését!
Si_van | 2012.02.26. 12:08
Őszinte részvétem a családnak, barátoknak!! :(
Itt egy cikk: http://www.kleinezeitung.at/nachric...hten/chronik/2956282/12-j...
Kiderül belőle, hogy már volt valamennyi oktatáson, de bepánikolt, és hiába volt sisakja, az is megrepedt a nagy ütközéstől, sajnos. 45 percig próbálták újraéleszteni, és talán a nyaka is erősen megsérült. Ha jól értettem a tanár próbálta megállítani, de nem sikerült...
vénasszonyok nyara | 2012.02.26. 12:34
sajnos előfordul ilyesmi még felnőttel is. Sokszor a jó síző se hagyja abba időben, kihasználandó a bérletet, fáradt és már csak utazik a lécen, nem igazán ura a helyzetnek, csak a szerencsén múlik, hogy nem töri össze magát. Kár felelősöket keresni!
Rettenetes tragédia egy ilyen fiatal gyerek halála, de szülőként néha úgy látom, kész csoda, hogy gyerekeink megérik a felnőtt kort. Gondoljunk csak a Normafánál biciklivel downhillező fiatalokra.
Kívánok a szülőknek sok erőt a szörnyű veszteség és a gyász elviseléséhez!
badzoli | 2012.02.26. 12:41
Vannak alaptörvények a sípályán is, mindegy, hogy léc, vagy deszka kerül az ember lábára.

Az első és legfontosabb: mindenkit hazavárnak!
Aki nem ennek a tudatában indul neki a pályának, az bármi más gaztettre is képes.

Élni és élni hagyni: figyelni kell a pályán, úgymond olvasni a pályát. És olvasni a másik mozgását, amiből kiderül, hogy rutinos, vagy kezdő, fitt, vagy már fáradt? Látni, ki merről jön, kinek lehetek útban, mégha elsőbbségem is lenne? Ki tudom-e én védeni a másik figyelmetlenségét? Tudok-e segíteni a veszélyhelyzet elkerülésében? A pályán sokszor előfordul, hogy sokan vagyunk, ilyenkor értelemszerűen ehhez kell igazítani a sebességünket.

Bemelegítés: a legeslegeslegfontosabb! A legtöbb baleset még hideg izmokkal történik! Ebből következik, hogy az első csúszást minden esetben megfontoltan, lassan, a pálya, a hó adottságait minden reggel felmérve kell teljesíteni.

Fékezés: ha már nincs erőnk hóekézni (ugyebár ezt mindenki tud(?), hiszen minden sízés alapja!) minden esetben ott van a gatyafék! Csak ezt előszeretettel felejtik el, mind az oktatók, mind a síelők. Ezért mondtam korábban is, hogy le kell győzni az eséstől való félelmünket. Mikor én kb 30 éve először álltam lécen, az első mondat a nagybátyám, majd másnap az oktató szájából ez volt: csússz egyenesen, majd ülj le jobbra és balra is. Ez a legvégső menedéked!

Józan ész: gondolok itt főleg a hüttesízőkre. Fiatalabb koromban nálam is rendre volt laposüveg. Azonban a carving technikával annyira felgyorsult a sízés (már aki persze tud és nem csak alibi síző), hogy menthetetlenül összeakadhatunk a pályán más sportolókkal. Ha ilyen szituban alkohol hatása alatt állunk, nem lesz reális a helyzetértékelésünk. És nehezebben reagálunk, korrigálunk.

A 3dik nap törvénye: igen, a 3dik napon történik a balesetek nagy százaléka. Hiszen kb ennyi idő kell egy egyébként irodában punnyadó felnőtt embernek, hogy bemozgassa magát, visszajöjjenek az előző szezonban "rutinból" csinált mozgások, mozdulatok. És ekkor kezd el bátrabban, lazázva menni. Sajnos ez igaz a gyerekek többségére is, a 3dik napra már úgy érzik, ők az élet és a pálya császárai, a jobban sízők ilyenkor könnyebben viszik bele a "tuti csúszásba" a gyengébb, vagy kezdő társaikat.

Sisak: számomra évek óta alap, szerencsére egyre többeknek az. De sajnos van egyfajta "önbizalomnövelő" hatása is, hiszen "így nem érhet baj" bármit is csináljon az ember. Sajnos a sisak sem csodaszer. Persze, megvédi egy darabig az ember fejét, de csodákra nem képes. És itt megintcsak visszajutunk a "meg kell tanulni esni" kérdésköréhez.
badzoli | 2012.02.26. 12:47
"kész csoda, hogy gyerekeink megérik a felnőtt kort. Gondoljunk csak a Normafánál biciklivel downhillező fiatalokra"

Nem csoda kell! Hanem megfelelő felszerelés! A downhill sem veszélyesebb, mint a korcsolya a műjégen, ha megfelelő a kerékpár és a sportoló megfelelő védőfelszerelésben van.
A protektorok cikik, jól tudom, meg nem is éppen olcsók.
Jómagam évek óta motorozom. Ott a védelem életmentő! Ezért szokták mondani, hogy ha valaki vesz egy motort, akkor az árát ne úgy nézze, hogy "húúúú, dejó, van XXX százezer forintom, van jogsim, akkor gyerünk", hanem akkor vegyen motort, ha van még mellette minimum 200ezre sisak+ruha+gerincvédő+kesztyű+csizma vásárlásra (és itt most nagyon alsókategóriás felszerelésről beszélünk).
vénasszonyok nyara | 2012.02.26. 13:06
"A downhill sem veszélyesebb, mint a korcsolya a műjégen,"

Azért ezt nem állítanám. A fiam használt sisakot, gerincvédőt, térdvédőt, kesztyűt, mégis volt néhány balesete. Hálát adtunk az égnek, hogy abbahagyta.

Visszatérve a kislány balesetére, talán még emlékeztek Apjok Csillára, aki egy downhill síversenyen a cél után nem tudott kijönni a lesikló Hocke-ből és belement a sajtótribünbe, pedig profi síző volt.
mekxski | 2012.02.26. 13:18
Őszinte részvétem a szülőknek, családtagoknak, osztálytársaknak, barátoknak.
Eplény négyüléses, ismeretlen sielővel megyek fel. Mentősök valakit épp hordágyra tesznek. Beszédbe elegyedünk. 10 éves fiát kétszer félre állította a pályán és elmagyarázta neki, hogy ne száguldozzon, mert nagyon sokan vannak és még annyira nem tud sielni. Gyerek tovább száguldozott! Apuka beültette a hüttébe és elmondta neki, hogy a mai nappal vége a sízésének. Teljesen egyetértettem a szülővel. Remélhetőleg ebből tanul a fiúcska. Biztos puffog a papájára, dehát inkább 500 puffogás mint egy tragédia.
Úgy érzékelem egyre kevesebb szülő gondolkodik így. Tudom, hogy a kislány szülei nem voltak ott.
rodolya | 2012.02.26. 13:31
Én is a "felelőtlen" papír nélküli sítáborozó pedagógusok közé tartozom...Első táborunkhoz anno, sok éve, vittünk oktatókat. Sokat nem segítettek, a gyerekekkel keveset voltak, szinte alig haladtak az oktatással, inkább egymással foglalkoztak. Többször nem vittünk. A kollégám beiratkozott egy síoktató táborba - oda, ahol 80% megbukik(inkább 90)- ki is derült, hogy soha nem lesz esélye elvégezni, mert ahhoz évente 80-100 napot kellene sílécen töltenie. Vicces, ha ezt egy átlagos tanár meg tudja engedni magának. Lehet tehát ostorozni, és becsmérelni a "felelőtlen és tudatlan kocaoktató tornatanárokat", csak az a helyzet, hogy ők nem kapnak esélyt arra, hogy megszerezzék a tudást és a papírt. Ennek ellenére megszervezik a sítábort, mert a gyerekek igénylik, és nagyon szeretik. A fentiek miatt a síoktatót fenntartásokkal kezeljük, de az is lényeges, hogy egy 40 fős táborhoz szükséges 5 oktató kb 400 000 forinttal növeli a költségeket, még akkor is ha nem kérnek érte semmit. Az utazást, szállást síbérletet ugyanis a csoportnak ki kell fizetni. 10000 Ft lesz fejenként... Persze az is kérdés, hogy a sok végzett oktató (aki ingyen jönne) el tud-e látni minden csoportot egy idényben? Aligha. Maradnak tehát a papír nélküli tanárok. Meg sem tudom mondani, hány éve megyünk, de még nem volt balesetünk. Most kopogom le... Lehet, hogy azért, mert minden tábort úgy kezdünk, hogy ellenőrizzük a sílécek beállításait, valamint vetélkedőt rendezünk, a síszabályok betartásáról is. Bemelegítéssel kezdjük a napot, és bizony, nálunk nincs szabad síelés, mindig csak velünk jön a csoport. Mi családi sítáborokat viszünk, tehát szülők is jönnek, akik néha velünk tanulnak(vigyáznunk is kell, nehogy lebukjunk a helyiek előtt, mert ez tilos), de a jól síelő szülők délután elvihetik a csemetét magukkal. A kezdőknek először az esést tanítjuk, majd a többit, szépen sorban. Lehet, hogy nem értünk hozzá (bár állandóan elemezzük az oktató könyveket, videókat), de nem gondolom, hogy felelőlen, alávaló emberek volnánk, mert ennek ellenére van bátorságunk belevágni.Kövezzenek meg... Gerlitzenben sokszor jártunk, és nem értem, hogy mi történhetett ebben az esetben. Tisztelettel kérek mindenkit, találgatások alapján ne szidjunk senkit. Veszett nagy az a kifutó rész, miért nem tudott megállni?
fulben | 2012.02.26. 13:31
Szegény kislány,sajnálom,őszinte részvétem.Én többször is voltam Gerlitzenben.Ez egy kék tanuló pálya alja,nem is értem hogy történhetett ez.Nyugodjon békében!
Csősz | 2012.02.26. 13:42
A plusz 10000 forint egy gyerek életéével nem áll arányban. Igenis a szülőknek ki kell fizetniük a megfelelő létszámú és megfelelően képzett oktató-kísérőt!Tudomásul kell venni, hogy ez egy veszélyes sport, nem lehet úgy elvinni a gyerekeket 40-60 fős létszámmal mintha a Balatonra mennének. Az én gyerekem 13 éves, van kb. 80 sínap a lábában, ennek ellenére nem mertem még elengedni sítáborba, ha együtt síelünk a fél szememnek rajta kell lenni.
rodolya | 2012.02.26. 13:48
Kedves Csősz!
Köszönöm, hogy engem ennyire lealacsonyítasz,hogy én a halált jelentem. Azért kérdezd meg azt a sok szülőt, és gyereket, akik velünk voltak, hogy mennyire volt jelen a Halál a táborban...
rodolya | 2012.02.26. 13:51
Nem mellesleg én abban látnám a megoldást, hogy MEGFIZETHETŐ képzéseket hirdetnének a táboroztató tanároknak. Persze, ezzel sértenénk az oktató társadalom érdekeit.
somme | 2012.02.26. 14:01
Nem tartom szerencsésnek ha e tragédia folytán üzleti érdekek csapnának össze. Különösen akkor, ha ez személyeskedésbe csap át. Méltatlan a gyászban.
rodolya | 2012.02.26. 14:06
Somme: Igazad van, elnézést kérek, ha ez így hangzott. Csak annyit szeretnék, hogy ne ostorozzuk azokat az elhivatott tanárokat, akik a lehetőségük korlátai mellett igyekeznek a legjobbat nyújtani.
gorillka | 2012.02.26. 14:20
azért az megkérdezném, hogy miért kell kiutaztatni a síoktatót? A legtöbb pályán már van magyar nyelvű oktatás, aki alapos helyismerettel rendelkezik.
Őt kell megfizetni.
Nálunk ez soha nem volt kérdés. 8 évig úgy jártunk, hogy oktatás volt a gyerekeknek végig, kicsit nyüvögtek, de megérte. Biztonsággal mozognak a pályán. a 9. 10. évben pedig az első pár napban kértünk 2-2 óra oktatást, ahol már izgalmasabb dolgokat tanított nekik az oktató.
Én nem síelek, csak élvezem a kikapcsolódást és örülök a többiek örömének.
Megértem, ha valaki meg szeretne tanulni, vagy szeretné hogy a gyereke megtanuljon, de valószínűleg nem való mindenkinek.

A kislány szüleinek részvétem.
somme | 2012.02.26. 14:21
Kedves Rodolya!
Én 12 évvel ezelőtt, 50 évesen ilyen elhívatott tanároknak köszönhetem, hogy egy akkor szervezett iskolai sítábor keretei között megtanultam síelni.
A megjegyzésem tehát nem ellenük szól, sőt, minden tiszteletem és megbecsülésem az elhívatottságukért.
lgyuri47 | 2012.02.26. 14:34
Kedves Huszár Ági ! Minden gondolatoddal egyetértek . Jómagam is ismerem az ISE-t ahol mindig sokat tettek a szemléletváltás érdekében a biztonságos síelésért .Többek között olyan kiváló emberektől tanulhattunk mint Sigmond András aki élő legendája a sí és vitorlás sportnak . Abban a megyében ahol én lakom és a helyi síklub egyik vezetője voltam, éveken keresztül tartottunk továbbképzéseket iskolai testnevelők részére a nekik szervezett sítáborokban .Tapasztalt oktatók részéről hangzottak el előadások , táborok szervezésével kapcsolatban , a felszerelések kiválasztásának szempontjairól , a gyerekek fizikai felkészítéséről , a gyakorlati foglalkozásokon pedig az alapfokú sízés oktatását sajátíthatták el . A tapasztalatunk az volt , hogy a testnevelők nagy részének a tudása minden szempontból nagyon hiányos volt .Talán a táborok eredményének is köszönhető volt , hogy éveken át a megyénkben nem fordult elő baleset iskolai sítáborokban . Mára azonban minden megváltozott és megint azt tapasztalom , hogy vak-vezet világtalant . Kevés kivételtől eltekintve nincsenek megfelelően felkészítve sem a pedagógusok sem pedig a gyerekek a sízés közben rájuk leselkedő veszélyekre .
ZsuzsuRf | 2012.02.26. 14:50
Mély együttérzésem a családnak, rokonoknak, érintetteknek.
Ne vegyünk egy kalap alá minden tanárt és táborvezetőt! Vannak hosszú évek óta nagyon jól működőek is. Szerencsére megtapasztalhattam hogyan működik egy jó tábor. 2 hete jöttünk haza Gerlitzenből. A tábor végére, az 5 éves óvodások is biztonsággal lejöttek az érintett pályán.Nem kószált egyetlen percig sem felügyelet nélkül gyerek, egyik pályán sem. Mindenki a tudásának megfelelő csoportba került. A legkisebb fegyelmezetlenségnek is volt retorziója. Bizony előfordult, hogy a haladó csoportból is másnap a kezdő csoporttal kellett valakinek iskolás gyakorlatokat csinálnia. Ami nekem kifejezetten tetszik, hogy sítábor alatt, ha ott is van a szülő, az elején el kell dönteni ki felel érte. Nem lehet labdázni, hogy egyszer itt, máskor meg ott. Csak így lehet fegyelmet tartani.
Az anyagiakat mindenki döntse el, mi mennyit ér meg. De! Egyet ne felejtsünk el. Adott fő után a csoportoknál ingyenes hely is jár. (ezt elolvashatja akit érdekel, utazási irodák ajánlatai között) Amúgy pedig a buszt sem egy szülő vagy pedagógus vezeti, mert olcsóbb lenne. A sofőr költségeit is kifizetik, mert így biztonságosabb.
Nem hiszem, hogy az a megoldás, ha nem engedjük el gyerekeinket sehova, csak kellő körültekintéssel. A 16 éves fiamat a mai napig minden síelés előtt "kioktatjuk" a fegyelemről. Sajnálatos, hogy ilyen tragédiának kell történnie ahhoz, hogy más tanuljon belőle.
Csadam69 | 2012.02.26. 15:12
Őszinte részvétem a családnak!
Apuci | 2012.02.26. 15:23
Döbbenten olvason a híreket, a hozzászólásokat és egyfolytában azon gondolkozom, hogyan lehetett volna elkerülni a tragédiát.
Sajnos kevés a megbízható információ úgy az előzményekről, mint a konkrét eseményről.

Nem tudjuk, a kislány ("Angyalka") síelt-e korábban, vagy most volt először léc a lábán?
Azt sem tudjuk, hogy ha most kezdte a síelést, kiutazás előtt vett-e "szárazföldi", műanyagpályás edzést?
Nem tudjuk, tanítottak-e neki eséstechnikát, és ha igen, begyakoroltatták-e vele, hogy ha nem érzi biztonságosnak a csúszást, AZONNAL üljön le, vagy dőljön oldalra?

Hogy tudott Angyalka úgy leszáguldani a pályán, hogy senki sem vette észre és senki se próbálta megállítani?
Hol volt az oktató vagy a tanár, akinek vigyázni kellett volna a gyerekre?!

Mert lehet azt mondani, hogy ez egy véletlen baleset volt, de én úgy gondolom, hogy nem volt törvényszerű, egy kicsit több odafigyeléssel elkerülhető lett volna!

Őszinte részvétem a családnak.
Angyalka, nyugodj békében!
oldfish | 2012.02.26. 15:46
Ez volt életében az első és sajnos utolsó síelése.:-(
Szazszorszep | 2012.02.26. 16:41
Két megjegyzés:

1. Amikor görkorcsolyázni tanultam, és gurultam a fal felé, csak tehetetlennek éreztem magam. Hiába hallottam, hogy az edző kiabál, hogy "Lépkedj el!", hiszen lépegetéssel már tudtam kanyarodni. Tudtam a technikát, hallottam az edzőt, de nem jutottam el a cselekvésig. Még nem volt elég tapasztalatom egy váratlan probléma megoldásához.

2. Amikor egy balesetnél felelőst keresünk, abban az is benne van, hogy kell, hogy valaki hibás legyen. Mert, ha nincs hibás, akkor velünk is megtörténhet ugyanez, hiába vigyázunk. A felelős keresése azért is kell, hogy a saját félelmeinket csökkentsük.

Részvétem a családnak!
senkyalfonz | 2012.02.26. 16:52
Tisztelt Magyar Síszövetség!
Tárgyban megadott legfrissebb balesetek tükrében szeretnék - lehetőleg weboldalukon közzétett nyílt levél formájában - javaslatokat tenni a balesetek okainak megszüntetésére.
Véleményem szerint a fegyelmezetlenség már olyan mértékű és elterjedt, hogy nemzetközi egyezményekre van szükség. Értem ezalatt azt, hogy az európai országok síszövetségei fogjanak össze és alkossanak meg egy olyan szabály-rendszert, amely - remélhetően - véget vet a gátlástalan szabálytalankodásnak a sípályákon.
A Magyar Síszövetség, mint a tárgyban említett két baleset "érintettje", érezze kötelességének, hogy a "síelő" országok testvérszövetségeivel kapcsolatot felvéve, tárgyalások eredménye képpen kötelező erejű szabályok betartására szorítson minden pálya-üzemeltetőt és - ezáltal - minden síelőt.
Nem feltétlenül fontossági sorrendben és nem paragrafusokban, javaslataim a következők.
Alapelv legyen, hogy minden síelő csak tudásának megfelelő pályán síelhessen, és pályafelügyelők figyeljék a renitenskedőket, extrém esetben kitiltva onnan a saját és sporttársai biztonságát veszélyeztetőket.
Ez nyilván némileg megdrágítja a pályák üzemeltetését, de hamar megtérülne, ha a normális síelők között elterjedne a felügyelt pályák híre. Én magam csak oda mennék, ahol szigorúan betarttatják a síelőkkel a szabályokat.
Ezen felül vizsgához kötném a piros és fekete pályákon való lesiklás lehetőségét és aki sikeresen levizsgázott, az jó láthatóan viselje ezeket a színeket. A csalókat ki kell tiltani a pályáról ( bérlete elkobzásával ).
18 év alatti fiatalkorúak vagy gyerekek csak felelős edző-túravezető írányításával síelhessenek, akinek kötelessége, hogy bemelegítést végeztessen a csapattal és felügyelje a gyerekek pálya-magatartását.

Ezt a témát lehetne még tovább részletezni, de a részletes kidolgozás a szövetségek feladata lenne.
Ha bárki Önök közül az egyén szabadságát féltené inkább, akkor gondoljon a balesetekre, melyekben a legfőbb ok a fegyelmezetlenség és felelőtlenség. Az egyén szabadságának is vannak határai, ha másik ember vagy saját maga életét veszélyezteti.

tisztelettel
somme | 2012.02.26. 16:56
Kedves Százszorszép!
Az fel sem merül a felelősség keresésnél, hogy esetleg maga a baleset okozója lehet a felelős. Nagyon kényelmes álláspont, hogy a sípályán azzal nyugtatgatjuk magunkat, hogy más a felelős. Csak nyugodtan legyenek egészséges félelmeid a sípályán, mert ezek a fékek fognak megvédeni a balesettől.
Szazszorszep | 2012.02.26. 17:14
Kedves Somme!

Pont ugyanazt gondolom, amit te. Bocsánat, ha nem fogalmaztam érthetően. Csak azt próbáltam megmagyarázni, miért keresnek sokan azonnal felelőst. Pont azért, hogy nekik ne kelljen félniük.
Sajnos a baleset okozója is lehet felelős, de itt egy gyermekről van szó, és lehet vétlen is. Erre írtam a saját emlékemet, amikor egy egyszerű helyzetben nem tudtam cselekedni. Lehetett a kislány fegyelmezett is, csak nem elég tapasztalt.
Egyetértek veled abban is, hogy legyen egészséges félelmünk a pályán.
Szányi Gábor | 2012.02.26. 17:24
Most értem haza a hétvégi sítúrámról.Libabőrösen olvastam e szörnyü tragédiát.Őszinte részvétem a családnak.Kell hogy beszéljünk arról ,hogy lehet elkerülni a hasonló baleseteket.Mint oktatónak alapelve,hogy a legféltettebb kincs a ránkbízott gyermek,akikben nincs kialakulva semmiféle veszélyérzet.A feladatunk ,hogy attól kezdve ,hogy a hóra kimentünk ,ha kell nagy szigorral de bele kell idézőjelben téve a gyerekekbe verni a veszélyeket rejtő számtalan lehetőséget,alaposan elmondva és visszakérdezve.A gyemeket a szülő rábízza oktatóra,tesitanárra,szervezőre,stb.Ettől kezdve a gyermekért ő a felelős.Sajnos nagyon sok rosssz példát látok a sípályákon.Sok amatőr "oktató" szakértelem hiányában sokat ráenged a rábizott gyerekekre.Tulvállalt létszámot nehéz kontrollálni.A tematikában nagyon fontos a Replaci által is emlitett alapvetően fontos sebességszabályozás csökkentés.Egy elvesztett életet nem lehet pótolni.Végtelenül sajnálatos ami történt.Rengeteg a levonható tanulság.A Fehér Gyula által kezdeményezett összejövetel nagyon tiszteletreméltó és ha már csak egy balesetet is megelőzünk vele akkor már megérte.Külön köszönet Gyulának a kezdeményezésért.
Szányi Gábor síoktató
senkyalfonz | 2012.02.26. 17:53
Egyetlen felelős tesitanár sem tudja megfegyelmezni a csoporton kívüli renitenskedőket. Őértük a pályafenntartónak kell felelni és szankcionálni a kirívó fegyelmezetlenségeket. Sajnos, ilyen GYÖKERES újításokra van szükség a békés síelni szeretők , gyerekek és felnőttek, védelmében.
Sajnálom, hogy senki nem ismeri fel kezdeményezésem szükségességét és mindenki csak egy defenzív, csoportérdekeket szem előtt tartó részmegoldást szorgalmaz.
gorillka | 2012.02.26. 18:10
bár nem ismerjük teljességében a történetet, de ez a kislány (mert 12 évesen még az) pár napja kezdett síelni tanulni.
én még emlékszem, amikor tanítottak és a harmadik napon is lazán az elkerített libalegelőn "hasítottam" és eszembe sem jutott kimenni a nyílt terepre. Biztonságérzetet adott a háló, ami körbevette a kis iskolánkat. A következő szint egy kicsit már lejtősebb terep volt, szintén elkerítve.
Hogy mit keresett a kislány a nyílt pályán rejtély, de nem hiszem hogy kimondhatjuk, hogy csoporton kívüli renitenskedő volt.
Egy gyerek volt, egy kiskamasz, aki még messze nincs tisztában saját képességeivel, határaival és ezt egy felnőttnek kell kontrollálni, kezelni.
sszilva | 2012.02.26. 18:11
Teljesen laikusként, mint "koca" sielő és egyéb extrém sportot szintén a szórakozás szintjén üző, valamint sajnálatos módon egy nagyon friss , szintén balesetből fakadó tragédia érintettje, pár szóban a véleményem.
Először is részvétem minden értintettnek.

1./ Visszaolvasva a véleményeket, szerintem a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell fordítani.
Megfelelő oktatók kellenek, a gyerektáborokat nem engedném oktató nélkül szervezni.
Volt szerencsém ilyen táborhoz. Nem értek egyet azzal a hozzászólóval, aki arra hivatkozik, hogy az oktatók mással foglalkoztak. Ezt az oktatót nem kell többet meghívni!! Van másik, neki is kell a pénz, hisz valószínüleg ebből él. Egy tanár, bármennyire felelőségteljesnek érzi magát, nem vállalhatja fel ezeket a táborokat ill. sajnos manapság nagyon is sokan felvállalják, mert "igény van rá". Soha nem engedtem el a gyerekemet egyedül ilyen táborba, de ez nem jelenti azt, hogy nem értem meg azokat a szülőket, akik bármilyen oknál fogva, esetleg ezt voltak kénytelenek választani.
Leszögezem, a tanárokat sem szeretném támadni fenti mondattal!

2./ Bármennyire is megpróbálunk embereket ( gyerek, felnőtt) felkészíteni bizonyos dolgokra, balesetek sajnos bárhol és bármikor előfordulhatnak ! Lehet, hogy ez a szegény kislány, egész egyszerűen szerencsétlenül ütközött, pontosan úgy, ahogy az én ismerősöm is pár hete. Tökéletesen túlélhető baleset volt azt is, ahogy gondolom ez is az lehetett, ezért nem értik sokan, hogy egy olyan lankás részen, hogyan történhetett ilyen.
Balesetről még annyit, hogy egy pillanat műve és gyakorlatilag sajnos egy másodperc alatt képes romba dönteni az ember életét. A felelős megtalálása sem fog ezen változtatni.Akivel már megtörtént, az pontosan tudja, mire gondolok.
Hiába van ott a szülő, lehet, hogy ő sem tud segíteni. Velem is ez történt pár éve, a gyerekkel búvárkodni voltunk. A baleset pedig nem a sport közben, hanem egy mindennapi tevékenység közben érte őt úgy, hogy én ott álltam mellette és mire észrevettem, hogy baj van, már késő volt.
A fiamnak szerencséje volt, de ez csak utóbb derült ki. Én a sokktól fel sem fogtam, hogy egy üveg kézben történő eltörése miatt, akár a keze is oda lehetett volna.

3./ Lehet, hogy rossz párhuzam, de ha a búvárkodással hasonlítom össze a síelést, akkor pl. úgy gondolom, hogy nyugodtan be lehetne vezetni pl. ezekben a táborokban a reggeli kb. 10 perc. “breefing”-t. Hogyan síelsz, milyen szabályokat kell betartanod hogyan állsz meg stb. A gyerekek fogékonyak, ha sokszor elmondják nekik, vészhelyzet esetén – remélhetőleg -beugrik majd, hogy mit is tanítottak a számukra.
Sollika | 2012.02.26. 18:46
Őszinte részvétem a családnak!!!!
Dél-tirolból!!!
Apuci | 2012.02.26. 18:55
alfonzka befejezheted!
Máskor és máshol éld ki magadat!
Hüttentotta | 2012.02.26. 19:06
Amikor először béreltek nekem sícuccot, akkor az osztrák megkérdezte, hány centi vagyok és hány kiló.
A kg a kötés megfelelő oldásához kellett. Na ilyet itthon SOHA nem láttam, a gyereknek is béreltünk pedig nem egyszer, a pályán szoktuk az intersportban beálítatni, néha úgy van beállítva a gyerekléc, hogy a kölcsönzősnek égnek áll a haja.
Mindezt fővárosi síiskolából kölcsözve. Fizess, a többi őket nem érdekli.
Hüttentotta | 2012.02.26. 19:08
Amikor először kölcsönöztem lécet Ausztriában,a srác megkérdezte, hány centi vagyok és hány kiló.
A kg a kötés megfelelő oldásához kellett. Na ilyet itthon SOHA nem láttam, a gyereknek is béreltünk pedig nem egyszer, a pályán szoktuk az intersportban beálítatni, néha úgy van beállítva a gyerekléc, hogy a kölcsönzősnek égnek áll a haja.
Mindezt fővárosi síiskolából kölcsözve. Fizess, a többi őket nem érdekli.
És most tegye fel a kezét, akinek be van állitva igy a kötése.
Vagy a gyereké.
Hüttentotta | 2012.02.26. 19:09
Beállítatt, bocs, az elnöki hivatalból vagyok.
gorillka | 2012.02.26. 19:14
mi régebben, amikor még erőteljes növésben voltak a gyerekek, mindig kint kölcsönöztünk, ahol Hüttentotta által leírtaknak megfelelően nagy alapossággal kísérték a folyamatot.
Itthon is találni ilyen boltokat, de el tudom képzelni, hogy a nagy tumultusban "elmarad". :(
wahnsinn2 | 2012.02.26. 19:28
oszinte reszvetem a csaladnak
thieszj | 2012.02.26. 19:56
Reggel indulunk Gerlitzebe....szomorú síelés lesz...nagyon sajnáljuk ami történt, őszinte részvétünk a szülőknek: B Attola és csapata
Szebényi Ferenc | 2012.02.26. 20:12
Először is szeretném őszinte részvétemet kifejezni a kislány családjának! Szerintem óvakodjunk az ítélkezéstől, vagy a felelősök találgatásától, hiszen nem voltunk ott. Aki oktatott már gyerekeket, főleg csoportban , az tudja, hogy másképpen viselkednek, mint ha egyénileg oktatjuk őket, vagy a családjukkal síelnek. Felszabadultak, vidámak, és igyekeznek társaik előtt kitűnni, és persze nem azzal, hogy milyen szépen, kanyarogva, biztonságosan tudnak lemenni egy pályán. Én 3 hónapig minden évben osztrák síiskolában oktatok, és minden tanítványomnak elmondom a síkresz szabályait, és megmutatom hogyan dőljenek a hóra, ha nem tudnak fékezni, stb... DE: bármennyire is felkészítünk egy gyereket, ha elveszíti az uralmát a léce felett, jöhet a PÁNIK, leblokkol, és a legegyszerűbb dolog (adott esetben, hogy a léc mellé ülve-dőlve fékezze le magát) sem jut eszébe. Ez ellen nincs gyógyszer, csak a sí-rutin hozza meg. Az pedig, hogy miért engedték azon a pályán lecsúszni, szintén nem egyértelmű. Lehet, hogy ott Ő le tudott biztonsággal jönni, de ha adott esetben pár fokkal hidegebb volt az idő, mint mondjuk az előző nap, kicsit megváltoztak a hóviszonyok, már nem ugyan az a pálya, pedig semmivel sem lett meredekebb.
És nem beszéltünk még arról, hogy minden dologhoz rengeteg körülmény egybeesése vezet, ezekről fogalmunk sincs.. Inkább próbáljunk tanulni az esetből, és ha lehet, még jobban vigyázzunk magunkra-egymásra.
Szebényi Ferenc síoktató
Apuci | 2012.02.26. 20:57
Tisztelt Szebényi Úr!

Én nem tudok ilyen lazán, elegánsan elsiklani a kísérők, tanárok, (sí)oktatók felelőssége felett!

Miért volt egyedül a kislány a pályán, hol volt a csoport többi tagja, hol volt az oktató?

A tragédia reggel 9-kor történt, amikor még szinte "szűz" a pálya, a síelők nem puhították fel.

Van egy olyan érzésem, hogy csoportosan jöttek le (elől az oktatóval), a kislány valamiért lemaradt, de a többiek ezt nem vették észre, nem várták be.
Ő szerette volna utolérni a csoportot, de a pálya túl kemény ("jeges") volt számára, elvesztette a kontrolt a mozgása felett, egyre gyorsult, aminek hatására bepánikolt és leblokkolt. Csak ez lehetett az oka, hogy fejjel előre rohant neki a falnak, hogy nem működtek a védekező reflexei.

Én ezt a pályát nem ismerem, de térkép alapján nem tűnik annyira könnyűnek, jelentős része pirosnak van jelölve - piros 1-es pálya, 3500 m, ami a kék 2-esben folytatódik.
gorillka | 2012.02.26. 21:05
Kedves Szebény Úr!
Igaza van, megváltozhattak a viszonyok az előző naphoz képest, de egy laikus (pár napja síelő) nem tudja megítélni, hogy egy ilyen apró változás, milyen következményekkel járhat.
Ez az oktató felelőssége, az is az oktató felelőssége, hogy csak olyanokat vigyen fel a pályára, akiknek biztos a tudásában.
analógiával élve, a jó autós oktató csak akkor engedi vizsgára a tanulóját, ha biztos benne, hogy nem csak nem bukik meg, hanem utána kellő biztonsággal tud a forgalomban közlekedni.
Mert ez mindnyájunk érdeke.
Igaz, ott már "felnőtt" emberekről beszélünk, akik betöltötték a 18-at, bár tudjuk, hogy mentálisan még gyerekek...
nagyag | 2012.02.26. 21:32
Borzalmas tragédia, részvétem a családnak.

Minden hozzászólást elolvastam (sőt az osztrák cikkeket is).
Az osztrákok azt írják, volt a kislányon sisak, széttört.

Többet nem tudok mondani...
Vida János | 2012.02.26. 21:50
Én egy háztetőről való leugrásra ezt írtam: Én azt érzem, hogy tudta mit csinál; és tudta a környezete is. Bátor és vakmerő. Na persze, senkise utánozza.

Bocsánat, hogy erre terelem a szót. De bárki feltudja mérni a gyerekei sítudását? A testnevelők, meg bárkik simán elviszik a gyerekeket síelni, annélkül, hogyx a tudásukról mármilyen információjuk legyen?
Tudja itt valaki, hogy milyen veszélyes sport a sí? Nem csak csili-vili. Hanem az a szomorú dolog, ami tegnap reggel történt Ausztriában.

Senkinek sem volt semmiresem esélye. Csak a lánynak magának, de ehhez nem volt meg a tudása.

A tudásáról felteszem, hogy senkinek sem volt elbírálható, hozzáértő, információja. Egy kizökkenés, annak korrigálása, az így elveszített idő, és már jön is a baj.

Elengednek felnőttek, elvisznek felnőttek gyerekeket síelni, mert ma ez is "menő". Egyiksem tud semmit erről a sportról, így mennek neki.

Mondja a hír, hogy volt egy segítő, de nem tudott segíteni. Száguld két ember egy lejtőn. El kéne esni, de nem mer. A másik sem. Hogyan lehet tehát segíteni? Fellököm? Hogy agyonszúrja azt a botja és a síléce? Közben még ösztönösen magamat is védem. Hogyan lehet neki segíteni? Sehogy. Főleg, ha a segítősem tud síelni, mert ő is csak egy műkedvelő.

Szombat 9 óra. Reggel. Minden sí fölkészülést mellékezve rohan szegény a bódénak. Az utolsó síelése valószínűleg múlt évben volt, ismert pályán.

A síelés nagyon veszélyes sport. De baromira szép.

Nem sznoboknak van kitalálva. De ezek manapság kötődnek hozzá. Veszélyes sport.

Tegnap a lány meghalt.

A vagabond szülőknek és tanároknak javaslom az alábbiakat:

_ Elmondani a gyereknek ezerszer, hogy ez egy másik pálya.

- Elmondani tízezerszer, hogy engemet megvár.

- Elmondani százezerszer, hogy a síelés előtt, együtt gyakorlunk legalább egy órát, és majd meglátom, hogy engedlek-e.

Bocsánat. De ezek jutottak az eszembe.

A manusz ugrását hülyének, de nem veszélyesnek tartom. Viszont a síelést manapság sznobizmusnak tartom, ahol a résztvevők azt sem tudják, hogy mivel játszanak. Kár, hogy ilyen esetek megismerésével jönnek rá.

Nagy fokú óvatosságot javallok, ehhe a nagyonszép sporthoz: Vida János.
százas | 2012.02.26. 21:57
Van véleményem, de még most sem látom rendesen a billentyűzetet, borzasztó.(azt hittem, kemény gyerek vagyok). Tegnap ünnepeltük a lányaim 20-dik születésnapját. Engem utánoznak. Sokat veszekedtem velük, de most már értik, hogy mikor lehet röptetni.
Vida János | 2012.02.26. 21:59
Azért hal meg egy gyerek, mert a szülei, tanárai hanyagok. Hanyagság miatt egy gyerek éltete.

Ezt senkisem tudja megmagyarázni. Meghal a felnőttek miatt egy gyerek.

Vida János
Stani | 2012.02.26. 22:05
A sattendorfi rendőrség szerint szerencsétlen baleset volt; a jelenlegi információk szerint bármilyen külső felelősség kizárható.
A baleset a budapesti iskola utolsó sínapján (5.) történt, A 31 fős diákcsoportból 9 fő teljesen kezdő volt, akik az 5 nap során (igyekeztek) elsajátítani a síelés alapjait. A kislány pár kanyart csinált a kék pálya tetején, majd egyenesen kezdett el menni/síelni. A csúszás során olyannyira begyorsult, hogy nem tudott megállni és a kassza épületének csapódott. A tanár/kísérő igaz utánaeredt, de már nem tudta megfogni, utolérni. A kislány kevéssel a klagenfurti kórházba való szállítása után életét vesztette. (Ö3 rádió, pár órája nyilatkozott a helyi rendőrkapitány).
százas | 2012.02.26. 22:06
Vida János, ismered a tanárt, ismered a szülőket, ott voltál?
Stani | 2012.02.26. 22:09
A pálya amúgy egy kék kezdőpálya, a Moserbahn duplaüléses melletti; szép széles, viszonylag lankás; 350-400 m hosszú.
százas | 2012.02.26. 22:13
Ismerem én is, nem kemény szakasz.
Vida János | 2012.02.26. 22:14
Nem lehet. Csak szoruló, bízó, de figyelő ( de mihaszna, ha "koppan") apai, anyai szívvel.

A "veszélyes" Szent Istváni pályán is üvöltöttem a nap végén, mert eltünt 45 percre a legnagyobb fiammal.

Ott nagyon-nagyon figyelnek. Köszönet ezért NEKIK.

Én két srácra meg egy lányra próbálok figyelni. Nem vagyok egyáltalán ijedős, meg odafifyelős.

De. Ez nagyon szép sport, de veszélyes. Nem ezen leány miatt.

Korizni is szoktunk. Már azt is veszélsesnek tartom. Sokoan tudás nélkül száguldoznak. Nem is próbálják a tudást megszerezni.

Nem hiszem, hogy megöregedtem volna. A sí megy, ugrani már nem próbálok.

A környezetem viszont veszélyessé vált. Ha én nem figyelek rájuk/ránk, akkor tuti lehetne az ütközés. De én még látok. De ez csak egy ember a pályán.

A pálya telivan sznobokkal. Akiket ez a sport nem érdekel valójában, ezért fel sem hívják ennek veszélyeire a szeretteiket. Fel sem ismerik a veszélyt. Ez a nagy baj. A pálya teli van velük. Ön, és közveszélyes emberek tömegével.

Vida János
Vida János | 2012.02.26. 22:29
A pályára való kiengedés furcsa, zavaró dolog. Van,aki menne, de nem engedem. Ez rossz. Az első fiam 1 napot tanúlt, a második 2 órát, a lányom már 2 napot, de őt még nem engedném. A fiúk, a 2 órás is nyomja. A felvonót meg folyton leállítják miattuk, tehát nem tudnak.

Én a sít úgy ajánlom, hogy ne azért csinálja, vagy csináltassa a családjával valaki, mert a másik család is csinálja, hanem azért, mert szépnek találja.

A heggyel meg nagyfokú tisztelete legyék, így esetleg épen megúszhatja a találkozást.

Vida jános
százas | 2012.02.26. 22:34
Vida J, jártál te iskolába?
Apuci | 2012.02.26. 22:37
T. Stani!

Egy budapesti általános iskola tanulói a síelés alapjait miért nem Budapesten, műanyagpályán - biztonságos körülmények között - tanulják meg?
5 délutáni foglalkozást követően (max. 10ezer Ft) már olyan tudással mehetnek ki a "terepre", hogy nem az alapoknál kell kezdeniük!

Azt írod: " A kislány pár kanyart csinált a kék pálya tetején, majd egyenesen kezdett el menni/síelni." Újra megkérdezem: A többiek, mindenekelőtt az oktató hol voltak? Miért nem fogták meg, miért nem állították meg?

A térkép szerint a Moserbahn felvonó mellett két pálya van (2a, 2b), mindkettő 600 m hosszú, az egyik könnyű (kék), a másik könnyű/közép (kék/piros) minősítésű.
Vida János | 2012.02.26. 22:39
Százasnak válaszom.

Nem voltam ott. Hál' Isten a szülőket nem ismerem. Nem ismerem a tanárokat sem.

Vida János
Zsirardelli | 2012.02.26. 22:43
Tenyek a hazateroktol: a kislany oktatoval es csapattarsakkal volt es o haladt elol ezen a vegso palyaszakaszon. Nem kanyarodott, nem tett semmilyen lepest az ütközes elkerulesere, tehat valoszinuleg annyira bepanikolt, hogy lemerevedett, semmi "evidens" nem jutott eszebe. Egyesek azt mondtak, mintha nem is lett volna esznel, eszmeletenel, annyira tehetetlenul siklott lefele. Nem igazolta senki a jelenlevok kozul, hogy valaki megprobalta volna megallitani ele- vagy utansiklassal vagy akarhogyan, persze attol meg lehetseges. A ho frissen volt ratrakolva, de kemenyen le volt fagyva, gyorsan nagy sebessegre gyorsulhatott. A tragedia azert kovetkezett be ezen tul, mert a kasszaepulet pont azon, ebben a pillanatban sorbanallo, varakozo emberektol nem "vedett" reszebe utkozott, amin egy konyoklodeszka volt. A silece utkozese utan a deszka megallithatta mellkasnal es a feje elorecsapodhatott, ez okozta a kesobb halalosnak bizonyult nyakserulest. Borzasztoan sajnalom.
Vida János | 2012.02.26. 22:46
Százas tudja: nem "kemény szakasz."

Honnét ez az el sem hihető nyegleség?
százas | 2012.02.26. 22:47
Apuci, ha te ott vagy s ha én ott vagyok megfogjuk...ha lehetséges! Az oktató is így tett!
százas | 2012.02.26. 22:58
Csak a helyesírás zavart egy kicsit
Vida János | 2012.02.26. 22:59
Zsirardellinek!

Köszönöm a válaszát. Elnézést, hogy feltételeztem a hozzá nem értést.

Vida János
lhidasi | 2012.02.26. 23:00
Kedves Huszár Ági!
Először is köszönöm a balesetvédelemmel kapcsolatos tanácsait!
A többször említett „szabad sízésünket” és TF-es (Iskolai Síoktató Egyesület)oktatásunkat szeretném részletesebben ismertetni és utána kérnék további tanácsokat a magam és többiek nevében, ugyanis valóban a legnagyobb érték a reánk bízott gyermek egészsége.
Iskolánk kb. 30 sportosabb, középiskolás diákot visz el egy sítáborba. Erre a tanulói létszámra jut 3 oktató és ehhez a csoporthoz csatlakozik nyolc jól síelő és idegen nyelvet beszélő, segítőkész felnőtt is. A harminc diák közül kb. 12-14 fő a kezdő, őket párhuzamban két csoportban oktatják kollégáim három napon keresztül, nagyon kis lejtésű tanulópályán. A több éve sízők egyik csoportjával én foglalkozom, addig a másik fele vagy a szülőkkel síel vagy az általam oktatásra használt pályán síelhetnek, mindenkin messziről jól látható fényvisszaverős mellénnyel, ezután felcserélem a két ”haladóbb csoportot”. Első három nap ők kapják az ISE-táborban tanultakat (korcsolyázó ívlépés, karcolás, ívmegszakítás stb. - köszönet Dosek Tanár Úrnak és oktatótársainak.)
Az ügyesebb kezdőkkel a negyedik napon megyünk fel egy kicsit nehezebb pályára egyik oktatótársammal és néhány haladóbb síelővel. Ilyenkor nagyon lassan - engem nem megelőzve -többször lesíelve megismertetjük a pályát. Addig a lassabban haladó kezdők a másik kollégával még mindig a „zöldeskék” pályán gyakorolnak és utolsó nap őket visszük az említett meredekebb pályára. Utolsó sínap a bátrabb kezdők pedig néhány több éve síző megbízható ún. mentorral gyakorolnak. Ők vezetik az íveket illetve zárják a csapatot. A mostani mentorok saját bevallása szerint is hasznos ez a módszer, mert korábbi években őket is segítették, hasznosnak találták, hogy végre nincs rajtuk a folyamatos felnőtti kontroll, megnő a felelősség érzetük és hozzáteszem hogy inkább lassabban síelnek, mint előző nap velem. Lekopogom, de sok év óta nem volt komolyabb diáksérülés. A több éve sízők egyrészt nem igénylik a folyamatos oktatást és a kezdők araszoló sebességét, illetve ekkora oktatói létszámmal valóban nem tudunk minden csoporttal mindig együtt mozogni. Kicsit bonyolultnak tűnhet, de a síoktatást és szabad síelést, így értettem és nem a gyeplőt kezdők közé bedobó „kísérő tanári” szerepkörről írtam. Biztosan lehet még ellenőrzöttebben végezni a feladatot. /A tornateremben is kerülök naponta hasonló veszélyes szituációkban pl. nálam nehezebb gyermek szertornáztatása - lefüggés gyűrűn./
Az ideális az lenne, ha kis tanulócsoportok élére hivatásos oktatókat kérnénk fel, de a hátrányos helyzetű Békés megyéből ezt nagyon sokan nem tudnák megfizetni. A sok megszűnő megyei iskolai sítábor mellett örülünk annak, hogy idén mi még meg tudtuk szervezni táborunkat a lehető legkisebb költség mellett (barátom munkabér nélkül csak a kint tartózkodását fizetve, kolléganőmmel, pedig iskolai munkabérért dolgozunk). Aki már szervezett sítábort kicsit jobban megérti, hogy itt nem arról van szó, hogy amíg a szülők síelnek addig készre öltöztetett gyermeküket átadják a pályán várakozó profi oktatóknak - aláírom ez a leghatékonyabb, de sokak által nem megfizethető - hanem ez egy egész héten tartó reggeltől éjszakáig tartó felügyeletet jelent. A táboroztatás több hetes szervezőmunkát igényel: felszerelést kell szervizeltetni, beállítani, próbáltatni, utazási irodával, biztosítóval kell folyamatosan egyeztetni, szárazföldi edzések kell vezetni stb. Az a példákból is kiderül, hogy nem az anyagi haszon fejében végezzük ezt a szép munkát, hanem, mert diákjainknak életre szóló élmény nyújt és nem utolsó sorban szeretünk oktatni és átadni a természet szeretetét.
Kedves Ági és kedves Többiek. Akinek építő jellegű tanácsa van balesetvédelemmel és a sítáboroztatással kapcsolatban, - hogy soha tebbet ne forduljon elő ilyen tragédia - kérem ossza meg velünk, iskolai síoktatókkal. Én személy szerint 27 évnyi síelés után is tanulni szeretnék más példákból.
Ezzel párhuzamban Fehér Gyula kezdeményezését én is kiválónak tartom! Kérem, hogy Replaci példájából tanulva a Fórum, Síoktatás - oktatás – technikák topicban írjanak és hagyjuk meg ezt oldalt az együtt érző hozzászólásoknak. Apaként nagyon együtt érzek a kislány családjával, és testnevelő tanárként a nem hibázó telepített oktatóval is!
Előre is köszönök minden tanácsot: lhidasi
(ISE Minősített oktatói: 129. Hidasi László 0685 Val di Fiemme 2007.12.14
http://www.ise.hu/m_oktatok.html )
százas | 2012.02.26. 23:06
Zsirardelli, 15 éve tanítom a lányaimat, óvom őket, négy éve Arcban úgy elszállt az egyik... hála istennek csak a kötés meg a bakancs tört össze. Nehéz!
Apuci | 2012.02.26. 23:07
Zsirardelli!

Amit leírtál, számomra az "oktató" felelősségét bizonyítja! Hol volt, amikor a kislány elvesztette a kontrolt és bepánikolt? Mikor észlelte, hogy baj van? A gyerekeimmel sokszor voltunk iskolai sítáborban, ahol KÉPZETT síoktatók foglalkoztak a gyerekekkel. Mindig az oktató haladt elől, mutatta a gyakorlatot, majd megállt és csak ezután indultak el a gyerekek előre meghatározott sorrendben! Csak akkor indultak tovább, amikor minden gyerek leért az oktatóhoz. Ilyenkor, ha valamelyik gyerek elveszti az uralmát a léce felett, az oktatónak van esélye és lehetősége, hogy utolérje, megállítsa.
százas | 2012.02.26. 23:14
Lehet, hogy darázsfészekbe nyúlok, de nem szívesen engednek maguk közé újakat a síoktatók csapata.
Avalokitesvara | 2012.02.26. 23:19
En tovabbra is azt nem ertem, miert nem szukitik be a palya aljat akar vegig, egymas mogott eltolva parhuzamos terelohalokkal? Vagy kanyarokkal a felvono/ kolcsonzo fele ket iranyban? Nagyon szeles a palya torkolata. Azon a 400 meteren nagyon fel lehet gyorsulni
sibarath | 2012.02.26. 23:38
részvétem a családnak. Nem tudja valaki, hogy milyen Krisztinának hívják a kislányt? A fiam ugyanabba az iskolába járt és fél attól, hogy esetleg ismerte.
Zsirardelli | 2012.02.26. 23:52
Akit a tenyek erdekelnek, amiket ertekitelet es felelosokrol valo talalgatas nelkul leirtam, az nemetul itt nezhet utana a szinte teljes kronologianak: http://www.kleinezeitung.at/nachric...hten/chronik/2956282/12-j... , itt van a konyoklovel felszerelt kasszaepuletrol is kep. Ennel tobbet a jelenlevoktol sem hallottam, "csak" az erzeseiket.
oldfish | 2012.02.27. 04:26
Kedves sibarath!
Halassy Krisztina volt.
:-(
akira | 2012.02.27. 07:28
Vegigolvasva az utanam kovetkezok velemenyet is, egy dolgot nagyon nem ertek:

Hogyan gondolhatja barki s, hogy a gyermek (12 eves kiskoru) barmiert is felelos lehet?

Nem, nem lehet felelos. A felelosok azok a felnottek, akik olyan korulmenyeket teremtettek, amelyek egy kiskoru gyermek halalahoz vezettek, meg akkor is, ha elsore balesetnek tunik. A legtobb balesetnek ugyanis van okozoja es felelose. Az okozo lehet gyermek, de a felelos csakis felnott. Azt persze nem gondolom, hogy csupan egy valaki lenne felelos ezert a szurnyu balesetert.

Egyszeruen nem lett volna szabad a jeges palyara engedni egy 12 eves kislanyt, aki eloszor siel.
Nem ertem, miert nem lehet az epuletek palya feloli oldalat MINDEN ESETBEN olyan vedohaloval folszerelni, amely megakadalyozza, hogy egyenesen, kanyarodas es fekezes nelkul neki lehessen rohanni az epuletnek?
Ami pedig nyilvanvalo, hogy a palya, hoviszonyok, nem a kislany situdasahoz merten voltak kivalasztva, mert ha ugy lett volna, nem tortenik ilyen sulyos baleset.

Es vegul bizonyosan kellett lennie egy felnottnek, akire aznap, abban az oraban, abban percben ra volt bizva a kislany.
akira | 2012.02.27. 07:36
Avalkitesvara,

"En tovabbra is azt nem ertem, miert nem szukitik be a palya aljat akar vegig, egymas mogott eltolva parhuzamos terelohalokkal? Vagy kanyarokkal a felvono/ kolcsonzo fele ket iranyban? Nagyon szeles a palya torkolata. Azon a 400 meteren nagyon fel lehet gyorsulni"

Egyebkent igen, magam is ilyesmire gondoltam.
somme | 2012.02.27. 07:43
Én még mindig úgy gondolom - mint az igazságszolgáltatási apparátus egyik tagja,- hogy a felelősség bármilyen szintű és arányú megállapítása az igazságszolgáltatás feladata. Érzelmeknek és indulatoknak semmi helye, csak a tények számítanak, melyből igen keveset tudunk.
akira | 2012.02.27. 08:15
Kedves somme,

Egyetertek, a felelosseg konkret megallapitasa az igazsagszolgaltas feladata.
De kerdezem en Toled, szerinted egy 12 eves gyerek lehet felelos a jog szerint a sajat halalert, vagy inkabb azok a felnottek, akikre rabizzak Ot? Nem konkretan kerdezem, csak altalanossagban.

Ha egy auto tulajdonosat lehet objektiv felelosseggel terhelni, akkor elvetemult gondolat-e reszemrol, ha az autozassal osszemerheto veszelyessegu sieles tekinteteben is objektiv felelosseget varnek el azoktol a felnottektol, akikre kiskoruakat biznak a sipalyan, ill. Azoktol, akik egy sipalya maximalis biztonsagossaganak kiepiteset varjuk el?

Ha a jog nem is var el objektiv felelosseget a sipalya uzemeltetoitol es a sioktatoktol, en erkolcsi szempontbol elvarom.
somme | 2012.02.27. 08:40
Nagy valószínűséggel nem. Ez azonban nem zárja ki más felelősségét, vagy nem felelősségét. Lehet, hogy valóban egy felelős nélküli baleset volt.
Apuci | 2012.02.27. 08:55
somme!

Akkor is ezt mondanád, ha a TE gyerekeddel történt volna ez a szörnyű tragédia?

Félre ne értsd, én nem bűnbakot keresek, nem boszorkányüldözést akarok, csak szeretném tudni, mi illetve kiknek a felelőtlensége vezetett a tragédiához. És nem azért, hogy őket pellengérre állítsák, hanem azért, hogy a tanulságokat levonva MEGELŐZHETŐK legyenek a hasonló balesetek!

Biztos vagyok benne, hogy nem csak a kislány családjának, hanem az oktatónak az élete is tönkre ment abban a szerencsétlen pillanatban! Soha nem fog tudni szabadulni attól az érzéstől, hogy ő is felelős volt és ha egy kicsit körültekintőbb, akkor nem következett volna be ez a tragédia!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
Szállástippek
Haus Lavendel
2016-ban felújított családias hotel 25 barátságos, vintage stílusosban berendezett szobával és apartmanokkal, félpanziós ellátással, Gerlitzen síterepétől 10 km-re, Arnoldstein síterepétől 35 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Mistel Apartmanok
3 db, 80 m²-es apartman, önellátással Bodensdorfban, 7 km-re Gerlitzentől. Szolgáltatások: közösségi "hütte" kandallóval, konyhával, szaunával. Ingyenes wifi, parkoló, szánkóhasználat.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension Blasge csillagcsillagcsillag
Kedvező árú szobák és apartmanok reggelivel Bodensdorfban, a gerlitzeni sítereptől 6 km-re. A szálláshely az Ossiachi-tó partjától 10 perces sétára található, gyönyörű kilátással, nagy terasszal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.