Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

1917 km 40 nap alatt: a világ leghosszabb sítúrája

2018.03.22. Bata Attila

Március 17-én elindult Bécs mellől a világ leghosszabb sítúrája. Ha csak a számokat nézzük, már akkor is hihetetlen az egész. A címben említett 1917 kilométernyi úthoz 85 ezer méter szintkülönbség tartozik. A cél, hogy 40 nap alatt, pihenőnap nélkül, teljesítsék a távot, egy nappal megdöntve a korábbi rekordot.
A távot 1971-ben már teljesítették. Akkor négy osztrák hegyivezető 41 nap alatt tette meg a távot. A táv igazi klasszikus, az ausztriai Rax környékéről indul és egészen Nizzáig tart. Közben megmásszák az Alpok ismertebb csúcsait. Nehézségére jellemző, hogy a 47 évvel ezelőtti siker után senki sem próbálta meg újra. Egyrészt túl nehéznek tartották, másrészt, akik szerették volna, azoknak eddig nem sikerült összegyűjteni a pénzt hozzá.

A túra egykor és most
Ezúttal a Red Bull csapatot toborzott, és egy hétfős csapat vág át az Alpokon, érintve olyan csúcsokat, mint a Grossglockner (3798 m), a Piz Palü (3900 m), a Dufourspitze (4634 m) és természetesen a Mont Blanc (4810 m).

A mostani csapat és felszerelése
A mostani csapat és felszerelése
A csapat szombaton elindult, azóta az ötödik napot tapossa. Csak ízelítőül: a második napon 62 kilométert és 3300 méter szintmagasságot tettek meg. Átlagban naponta kb. 50 kilométert és 2200 méter szintet kell leküzdeniük bármilyen időjárási viszonyok között. Mindezt pihenőnap nélkül. A napokra lebontott túraterv itt található.

A cél az 1971-es rekord megdöntése. Azt a mostani csapat tagjai is elismerik, hogy 47 évvel ezelőtt papír térképekkel, az akkori felszerelésekkel, megbízható időjárás előrejelzések hiányában az akkori csapatnak nehezebb dolga volt.

Így mentek 47 évvel ezelőtt
Így mentek 47 évvel ezelőtt
A nagy túráról film is készül, amelyet jövőre mutatnak be. 
KOMMENTEK
bouquetk | 2018.03.22. 10:28
Ok elismerem őket, de nekem sokkal szimpatikusabb Salamon Márk szóló sítúrája Innsbrucktól a Mont Blanc-ig.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.