Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lavinabaleset Csehországban: egy halott

2006.01.26. Bata Attila

Tegnap sajnálatos lavinabaleset történt a csehországi Beszkidek hegységben. Két síelő a hegy síelők elől lezárt részén síelt, amikor a lavina rájuk omlott. A hócsuszamlás a hegység második legmagasabb csúcsának (Smrk, 1276 m) oldalán indult meg és sodorta el mindkét síelőt. A két síelő közül az egyik életét vesztette.

A másik síelőnek sikerül kiszabadítania magát a hó alól és elmondása szerint egyből keresni kezdte társát, de csak egy darab hóból kiálló lécet látott összesen. Saját maga kezdett el ásni mintegy 20 percen keresztül, de nem sikerült megtalálnia a társát, és csak ezután kért segítséget, a rendőrség tájékoztatása szerint. Az áldozat egy 32 éves cseh állampolgár.

A hegyimentők csak egy órával a baleset után kaptak értesítést így már esély sem volt arra, hogy megmentsék a szerencsétlenül járt síelőt. Azonnal mentőhelikopter küldtek a helyszínre, de a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt csak gyalogosan lehetett megközelíteni a helyszínt. A síelő holttestét csak jóval később találták meg.

Ennek a lavinaesetnek is - a többihez hasonlóan - számos tanulsága van. Csak három dologra szeretnénk felhívni a figyelmet. Ez a baleset is olyan helyen következett be, amely le volt zárva a síelők elől. A figyelmeztetés betartásával elkerülhető lett volna. Az is tévhit, hogy lavinák csak több ezer méteres magas hegységekben alakulhatnak ki. Alacsonyabb hegyekben, kisebb, de meredek hegyoldalakon is elcsúszhatnak egymáson a hórétegek, ha ehhez kialakultak a kedvező körülmények.

Végül a mentés kérdése. Általánosan elfogadott elmélet szerint, akit sikerül a kritikusnak tekinthető első negyedórában kihúzni a hó alól, annak jó esélye van az életben maradásra. Minden további hó alatt töltött perccel rohamosan csökken ennek az esélye. Tehát ilyen esetekben, nagyon nehéz eldönteni, hogy egyből segítséget hívjunk vagy kezdjük meg a mentést, mert minden perc számít ilyenkor.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.