Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sok helyen megdőlt a melegrekord Európában

2006.10.28.

A francia Alpokban szinte hihetetlen dolog történt. Öt napon keresztül 4000 méter közelében volt a fagypont, amelytől még jobban lekoptak a gleccserpályák. A francia síterepek szomorúbb képet mutatnak jelenleg, mint egy évvel korábban, de ebből ilyenkor még szerencsére nem kell messzemenő következtetéseket levonni.

Svájcban is szokatlanul meleg volt mostanában. Szinte hihetetlen, hogy a Rajna völgyében 28-29 fokot mértek. Október második felében még sosem mértek ilyen meleget az alpesi országban. A szokatlan meleget a Szaharából az Alpok felé érkezett meleg levegő okozta, amely a hegyekben is csúcsokat döntött. Új melegrekordot mértek számos síterepen, köztük pl. Jungfraujoch és Corvatsch terepén.

Spanyolországban ilyenkor is kellemes az időjárás, de a déli részen mért 29-30 fok sem mondható normálisnak. Ehhez még társulnak az ilyenkor sajnos gyakran könnyen bekövetkező erdőtüzek. Az országot megbolondítja az időjárás. A középső részeket pedig olyan hatalmas esőzés áztatta el, amelyet a helyiek ötven éve nem tapasztaltak.

Németországot és Ausztriát is megtréfálta az októberi enyhe időjárás. Az ilyenkor szokásos átlagos 12 fok helyett 20-25 fokot mértek a két ország nagy részén. Az idei valószínűleg a legmelegebb október lesz mióta hivatalosan mérik és nyilvántartják a meteorológiai adatokat. Az osztrák meteorológiai intézet felhívta a figyelmet arra, hogy egy évvel korábban csak 15 fok volt a maximumhőmérséklet, míg 2003-ban ugyanezen a napon mínusz 5 fokot is mértek, majd másnap hirtelen 10 fokot emelkedett a hőmérséklet. Vagyis: jobb, ha nem keresünk logikát az időjárásban!

Azonban jó hírünk is van a síelőknek. A hétvégén megérkezik északról a hidegfront, amely például Skóciában (nem sokkal magasabb, mint a mi hegyeink) már jelentős lehűlést és kisebb havazást okozott. Jövő hét elején itt a hideg az Alpokban is, és az 1500 méter feletti területeken havazás várható. Újabb francia terep, Les 2 Alpes nyitott ki a hétvégén. A szél erősen fújt, de az enyhe idő és a csodás napsütés ellenére meglepően jó hóviszonyokkal találkoztak a síelők - még a délutáni órákban is.   

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.