Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Egy év után végre hidegebb lett Svájcban

2007.10.05. Bata Attila

Egy év után végre hidegebb lett Svájcban Kisebbfajta csodáról számoltak be a svájci meteorológusok a napokban. Pontosan egy éve fordult elő utoljára, hogy valamelyik hónap átlaghőmérséklete alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Svájc jelentős részén, a mostani szeptember átlagosan egy fokkal volt hidegebb, mint a tavalyi évben.

Pontosan tizenkét hónapon át tartott az a szokatlan időjárási jelenség a svájciaknál, hogy az adott hónap mindig egy kicsivel melegebb volt az egy évvel korábbinál. Utoljára tavaly augusztusában fordult elő, hogy hidegebbet mértek átlagban, mint a megelőző évben.

Most szeptemberben csak két kisebb körzetben mértek pár tizedfokkal melegebbet, mint korábban, így a síelők számára örömteli esemény a szinte a teljes országban éreztette a hatását. Különösen a hegyekben csökkent jelentősen az átlaghőmérséklet a tavalyi szeptemberhez képest. A hegyekben átlagosan 2-2,5 fokkal mértek alacsonyabb értékeket, mint korábban. A legjobban, több mint három fokkal, az Alpstein hegyeiben esett vissza az átlaghőmérséklet.

Tegyük hozzá, hogy 2006 augusztusa hidegrekordot, szeptembere pedig melegrekordot hozott az alpesi országban. Tavaly szeptember óta tartó melegebb hőmérsékletek először idén júliusban csökkentek le a tavalyi szintre. A szeptember elején jelentős mennyiségű hó esett 1200 méter felett, az alacsonyabban fekvő részeken pedig fagyott is az első hidegbetörés következtében.

A következő két jelentős lehűléssel járó hidegbetörés már nem hozott magával nagyobb hómennyiséget, de a hónap végén megérkezett negyedik komolyabb hideghullámnak köszönhetően hó borította be a 850 méter feletti részeket. A hidegbetörések közötti időtartamot napos időszakok töltötték ki, így a szeptemberi napsütéses órák száma 10 százalékkal haladta meg a szokásos szeptemberi értékeket.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.