Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már egyre több a hó a szlovák pályákon is

2007.11.12. Bata Attila

Már egyre több a hó a szlovák pályákon is Napok óta változó intenzitással havazik északi szomszédunknál. A hétvégén kinyitott a csorba-tavi Interski sípálya is, de nagyon valószínűsíthető, hogy további kedvező időjárás esetén további szlovák pályák is követni fogják a példáját. A havazásokat szinte mindenhol heves széllökések kísérik.

A meteorológiai előrejelzések pontosan beigazolódtak és a nyugati országrészben fekvő síterepek kapták a legnagyobb havazást. A havazás erős széllel is párosult, néhány helyen 100 km/órás széllökések tették próbára a járókelők türelmét. Különösen szerencsésnek mondhatja magát Martinské Hole síterepe, ahol vasárnap estig 50 cm hó hullott.

Síelni egyelőre csak Csorba-tó mellett lehet, amely szombaton történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy ilyen korán még soha egyetlen síterep sem kezdte el a szezont Szlovákiában. A szombati nyitást sokan használták ki, a helyieken kívül számos lengyel síelő utazott ide. Egyelőre a felnőtt napijegy 440 koronába, a félnapos jegy pedig 330 koronába kerül. A gyermekjegy ára 350, illetve 270 korona.

A csorba-tavi pályán jelenleg 60 cm a hó vastagsága. A Tátra magasabb részeire tekintélyes mennyiségű hó hullott az előző napokban. A hóréteg vastagsága a viharos erejű szélnek köszönhetően teljesen eltérő. A szakemberek szerint 25 cm havat bárhol lehet mérni, de egyes helyeken akár egy méter mély hóval is találkozhatunk.

Az Alacsony-Tátrában is alakul a helyzet. Itt Chopok déli részén esett a nagyobb mennyiség (40-50 cm), míg az északi oldalon kb. 30-35 cm. A Bélai-Tátrában is stabilan fehér minden, Zdiarban már 45-50 cm a hó vastagsága. Kisebb, 10-20 centiméteres réteg esett Opalisko, a Vratna-völgy és Velka Raca terepein.

Donovalyban kb. 30 cm a hó vastagsága mindkét oldalon. Ha továbbra is maradnak a kedvező feltételek, akkor a hétvégén megnyitják a Zahradiste oldalt és elindul a négyszemélyes ülőlift, a mellette található és az erdő szélén üzemelő korongos lift, valamint az előbbi liftekhez közlekedő másik korongos.

A szlovák meteorológusok hideg éjszakákat jósolnak a hét következő napjaira, jellemzően mínusz öt fok alatti hőmérsékletekkel. A nappali csúcshőmérséklet is fagypont körül alakul majd.

A hétvégén üzemelő szlovák és a közelebbi osztrák pályák nyitva tartásával kapcsolatos információkat egész héten folyamatosan közöljük majd.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.