Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mi várható az idén Szerbiában és Makedóniában?

2007.12.14. Stánicz Balázs

Az idei nyáron a Balkánon sem tétlenkedtek, különösen Szerbia húzott bele, ahol több új felvonó is épült. Sajnos Kopaonikon pénzhiány miatt csúsznak a fejlesztések. A makedón síterepek közül a Kozuf hegy ismét megvalósított egy apró lépést hosszú távú terveiből.
Kopaonik
Kopaonik

A szerb kormány nyáron rendelkezett arról, hogy jelentős összegekkel támogatja a honi síterepeket, azok modernizálását és bővítését tűzte ki célul. Egyrészt szeretnék elérni, hogy a szerb síelők pénzük nagy részét inkább otthon költsék el, és ne az osztrák vagy a francia pályákon. Másrészt a bolgár példa is a szemük előtt lebeg, így Európa több országában is népszerűsíteni akarják síközpontjaikat. Ez részben már meg is történt, hiszen Kopaonikra számos brit utazási iroda szervez már síutakat.

Szerb terepek

Július végén kezdődtek el a munkálatok Zlatiborban, a Tornik csúcs közelében. Itt épül ugyanis fel az ország első hatüléses felvonója, amit a francia Pomagalski cég épít! Az új hatszékes 1680 m hosszú lesz, 1111 méterről indul és hegyállomása 1485 méteres magasságban foglal helyet.

A kétsebességes ülőlift óránként akár 3000 síelőt is képes szállítani, a kapacitással és így a várakozási idővel minden bizonnyal nem lesznek gondok.A tartóoszlopokat helikopter segítségével teszik a helyükre. Az új ülőfelvonó rendkívüli módon felértékeli a szerb síterepet, a helyiek a turizmus fellendülését várják tőle, és ezzel egyetemben új munkahelyek létrejöttét is.

Egy másik kisebb szerb síterepen Zlataron szintén új ülőfelvonót húznak fel itt a Doppelmayr épít egy duplaüléses felvonót.

Stara Planinán az idén várhatóan a hóágyúrendszert fogják kiépíteni. Eddig a hóágyúzáshoz egyszerűen nem volt kellő mennyiségű víz az egyébként teljesen új síterepen, hiszen víztározót még nem építettek. Idén ez lehet Stara Planina legfőbb újdonsága, ami a tavalyi szezont elnézve létszükség.

Apropó, nem ismerős a síparadicsom neve? Nem véletlenül, lévén Stara Planinát 2006-ban hívták életre, bár a megasíterep ötlete korántsem új keletű, ugyanis már a nyolcvanas években szó volt a sícentrum felépítéséről. Akkoriban a szerbek egy 100 km-es pályarendszerrel és 40 sífelvonóval ellátott központot álmodtak meg. Aztán úgy látszott, hogy a projekt továbbra is álom marad, különösen a háború kitörésekor.

A 2006-os évben végül, a Doppelmayr céggel aláírták a szerződéseket, miszerint a cég két új felvonót épít a leendő síterepen. Egy fix négyülésest Komnjarnik névvel és egy csákányos felvonót, amit Suncana Dolinára (Napvölgy), keresztelnek. A két síliftet Komnjarnik (1140 m) és a Babin Zub (1750 m) között tervezték.

Ez meg is történt, a helyi síelők már használhatták a felvonókat és a pályákat egyaránt. Déli szomszédunk azonban továbbra sem állt a nyolcvanas évekbeli, kissé talán utópisztikusan hangzó 100 km-es sípályarendszer kiépítésétől. Viszont a tanulmányok szerint a téli üdülőhely kiépítése, amennyiben ragaszkodnak az eredeti tervekhez 400 millió dollárt fog kóstálni. Kíváncsian várjuk a következő évek történéseit Stara Planinán.

A "szerb Banskon", azaz Kopaonikon az idén nem lesz új felvonó. Ezt azért kell kihangsúlyozni, mivel az elmúlt években töretlenül épültek az ülőliftek.
Idén a hóágyúrendszer kiépítésén gondolkoznak. Bár tesztjelleggel már a tavalyi szezonban is üzemelt néhány hóágyú a sípályákon, de most egy jóval ütőképesebb rendszer kiépítésén gondolkoznak az üzemeltetők.

Az ősszel újra hírbe került a már évek óta rebesgetett projekt; azaz a völgyből egy kabinos felvonót építenének a pályákhoz. Egyelőre azonban ehhez az anyagiak hiányoznak, viszont az elkövetkezendő években mindenképpen meg szeretnék építeni.

Makedónia - Mt Kozuf

A 2005/2006-os szezonban próbajelleggel már üzemelt egy Doppelmayr csákányos, amit 2005. decemberére sikerült összeszerelni. Az idei szezonra felépült az ország első hatüléses felvonója, amit ők úgy reklámoznak, mint a Balkán első hatszékese. Ami természetesen nem igaz, hiszen szinte egyidőben a kozufi hatszékessel állították fel a szerb Tornik hegyen a másik, ilyen típusú libegőt.

Szeptemberre végre elkészült a síterephez vezető útvonal is, ami végig aszfaltozott burkolatot kapott. Lássuk csak az alábbiakban mit is terveznek  2008 decemberéig (elvileg ekkor lesz teljesen kész a vadonatúj téli üdülőhely):

  • 60 km sípályát minden nehézségi fokozatban (1500-2200 m között)

  • Hóágyúrendszer kiépítését, víztározó tóval

  • Három négyülésest, egy hatülésest és négy húzóliftet (ebből egy húzólift és egy hatüléses már elkészült)

  • Egy komplett sícetrumot a hegyen, amiben helyet kapnának; hotelek, apartmanok, éttermek, üzletek, bárok, szórakozóhelyek, illetve egy konferencia központ és egy kaszinó is.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.