Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Egész télen nem jár a lift Les Arcs és La Plagne között

2007.12.23. Bata Attila

Először csak a szezonbérleteseket tájékoztatták e-mailben, hogy az idei szezonban nem fog üzemelni a Vanoise Express lift. A francia Paradiski a világ egyik legnagyobb síterepe, amelyen a négy éve átadott csodalift köti össze a már önmagában is tekintélyes méretű La Plagne és Les Arcs síterepeket.

A síterepet üzemeltető vállalat (Selalp) tájékoztatása szerint véget értek a tárgyalások az üzemeletetők és a liftek műszaki felügyeletét végző hivatalos szervek között, amelynek az lett az eredménye, hogy a teljes téli szezonban nem fog közlekedni a Paradiski szimbólumának számító összekötőlift.

Az üzemeltetők két javaslattal fordultak a szezonbérletesekhez. Tartsák meg szezonbérletüket, amellyel az egész terepet továbbra is besíelhetik (arról nem írtak, hogyan milyen módon) vagy ha valaki igényli akkor cserélhet a kisebb területre érvényes La Plagne bérletre és a különbözetet visszatérítik.

Az üzemeltetők műszaki nehézségekkel indokolták a lift leállítását, bár egyelőre semmilyen hivatalos információ nem látott napvilágot arról, hogy ez mit jelent. Annyit lehet csak biztosan tudni, hogy a lift egész télen állni fog és a javításokhoz is legkésőbb tavasszal kezdenek csak neki.

A Paradiski síterület Les Arcs, Peisey-Vallandry és La Plagne összekapcsolásából jött létre, ahol összesen 425 kilométernyi pálya található. A síterep szenzációja a 2003-ban átadott Vanoise Express lift, amely Les Arcs és La Plagne között teremt közvetlen kapcsolatot. A francia Poma cég építette ezt a grandiózus liftet, amelynek két oszlopa között 1,8 kilométeren át nincs alátámasztva a drótkábel és négy percig tart az út ezen a szakaszon. Az akkori árakon 15,5 millió euróba került lift óránként 2000 utast tud szállítani - mindkét irányba.

Természetesen a külföldi síelős közösségekben is elindultak a találgatások. Legtöbben az idei szezontól érvényes szigorúbb műszaki előírásokra tippelnek. Az új rendelkezések teljesen váratlanul érték az üzemeltetőket. A legnagyobb újdonság, hogy a kábeleket teljes hosszunkban röntgenes mérésekkel kell megvizsgálni.

Az idén már Chamonix-ban is előfordult hasonló eset. A kábelek októberi felülvizsgálata után el kellett halasztani a teljes Grands Montets terület december elejei nyitását. A síterep jelentős késéssel csak ezen a hétvégén nyithatta meg ezt az oldalt, így kisebb bevétel kiesést szenvedtek el az elmúlt hetekben.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.