Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

30-60 cm májusban! Havazás kezdődött az Alpokban!

2018.05.14. Bata Attila

Május közepén visszatért a tél az Alpok magasabb régióiba. Hétvégén szokatlanul nagy mennyiségben hullott a hó az alacsonyabban fekvő francia részeken. A havazás a hét elején átvonul az Alpokon, mi is érezni fogjuk, hogy az előző héthez képest kb. 7-10 fokkal lesz hűvösebb itthon.
Kép: meteo-paris.com
Kép: meteo-paris.com
Különleges dolgokat hozott ez a május is Franciaországban. Vasárnap több 1000 méter alatti településen is 20-30 hó hullott, és most az Alpoktól távolabbi régiókról beszélünk. A Pireneusokban, de a spanyol határhoz közeli alacsonyabban fekvő részeken is ennyi hó hullott. Utoljára 2013 májusában havazott ilyenkor.

A Massif Central egyik csúcsa (Mont Lozère) alatt 1450 méteres magasságban 60 cm friss havat mértek, amely májusi rekord ebben a régióban.

Lozère: narancsriasztás májusban a havazás miatt
Szintén nem gyakori, hogy májusban havazzon Korzikán, de most megtörtént, ahogy a lenti videóban látható. A Francia-Alpok déli részén 30-40, az északi oldalon 40-50 centit kaptak a magasabb régiók.

Korzika
Svájcban hétfőn a nyugati rész csúcsain 20-40 cm hó hullott. Kedden a havazás már keletebbre érezteti hatását, holnapra 30-60 cm havat várnak ezekben a régiókban. Itt az északi oldalon jelenleg is 1800-2000 méter magasságban megmaradt még a hó, a déli tájolású lejtőkön már 2500 méterig kell felmenni az első hófoltokért.

Hétfő este Olaszországban is elkezdődött a havazás, az alacsonyabban fekvő síterepeken is 10-20 cm hó hullott. Itt nemcsak az Alpok, hanem az Appenninek magasabb részei is kapnak havat.

Ausztriában most inkább az eső és az áradás a téma. Havazás ma estétől várható a gleccserek magasságában. Sajnos, a híradások tele vannak az áradás képeivel, számos helyen a tűzoltók mentik a menthetőt. 
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.