Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Alpok: havazás után napsütéses idő egész héten

2019.02.13. Bata Attila

Véget ért a havazás az Alpok északi oldalán. A havazás, erős széllel végigsöpört Franciaországtól, Svájcon és Németországon át, egészen Ausztria keleti részéig. Nyomában nyugatról keletre fokozatosan szakadoztak fel a felhők, és előbújt a Nap, amely marad egész héten.
Kép: Klippitztörl
Kép: Klippitztörl
Az elmúlt két napban átlagosan 30-40 cm hullott az Alpok északi oldalán, néhol kicsit több, ahogy az a lenti videóban is látható Fieberbrunn (Saalbach) síterepe 80 cm friss havat kapott az utóbbi időszakban.
A havazás ezzel el is búcsúzik egy időre, és átadja a helyét a kellemes, napos időjárásnak. Ahogy az osztrák mondaná: itt a Kaiserwetter, vagyis a felhőmentes, napsütéses időjárás. A kifejezés eredete szerint I. Ferenc József császár születése napján végig sütött a Nap, de II. Vilmos német császár is tett azért, hogy ez a kifejezés elterjedjen, állítólag csak napos időjárásban volt hajlandó megjelenni szabadtéri rendezvényeken.
Wilder Kaiser: Kaiserwetter
Wilder Kaiser: Kaiserwetter
Egy amerikai kifejezés talán még jobban passzol az eheti körülményekre: bluebird day. A szlengben ez annyit tesz, kék ég, felhő nélkül, szikrázó napsütésben. A síelős szlengben ehhez még az is tartozik, hogy mindezek a körülmények egy kiadós havazás után.
Kühtai: havazás után
Kühtai: havazás után
Szóval nagyjából ez vár mindenkire ezen a héten, aki síelni indul az Alpokba. A szél kitombolta magát, kissé enyhül az idő, de szerencsére nem sok csapadék várható, száraz időben lehet majd húzni az íveket. Még csak február közepe van, ilyenkor még lehet találni hidegebb völgyeket vagy a havat hosszan tartó északi pályákat. És ne felejtsük el: a tél még nem múlt el!

A héten egy dologról ne feledkezzünk meg: a naptejről!
Stubai: tegnap még nem volt felhőtlen a napsütés, de mától...
Stubai: tegnap még nem volt felhőtlen a napsütés, de mától...
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.