Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sölden: amerikai tini rontotta el a teljes osztrák sikert

2014.10.25. Bata Attila

Véget ért a szezon első alpesi világkupa futama az ausztriai Sölden gleccserén. A hölgyek óriás-műlesikló versenyét az osztrákok uralták. A hármas osztrák győzelmet az amerikai tini, Mikaela Shiffrin akadályozta meg, aki holtversenyben lett első Anna Fenningerrel. Holnap a férfiak jönnek.
A frissen hullott 70 centiméter hó nem igazán tett jót a pályának, de a rendezők, szokás szerint, a körülményekhez képest a lehető legjobb pályát készítették elő. Az első futamot az egyes rajtszámmal induló Shiffrin nyerte kilenc századdal Fenninger előtt. A második futamban Fenninger ugyanennyivel verte Shiffrint, így kettőjük között holtverseny lett az élen.

A részidőket elemezgetve több érdekességet állapíthatunk meg. A pályát három részre oszthatjuk. Egy kissé meredek kezdeti szakaszra, egy meredek középső részre és végül egy lapos szakasz. A korábbi versenyek sajátossága az volt, hogy a verseny mindig az utolsó, a lapos szakaszon dőlt el. Ezen a huszonvalahány másodperces részen komoly előnyöket lehetett elérni vagy hátrányokat elszenvedni.

Shiffrin második futama
Az egyik győztes, Shiffrin, nagyon rosszul kezdett mindkét futamban az első részen, a meredeket jól oldotta meg, semmi extra, de nem hibázott. A legalsó szakaszon pedig ő volt a legjobb az első futamban, és az élmezőnyben szereplők között a második futamban is. Fenninger mindkétszer szinte rárontott a pályára, és a legjobb időt érte el a legfelső szakaszon. A hátralévő szakaszokon lassabb volt, mint az amerikai, de csak pont annyival, hogy holtverseny maradjon.

A harmadik helyen az osztrák Eva-Maria Brem végzett, nem sokkal mögötte pedig honfitársa, Kathrin Zettel. Az ő szereplése a legérdekesebb. A hosszú meredek szakaszt mindkétszer ő síelte meg a leggyorsabban, de lapos szakaszon a két futamban 2,6 másodpercet veszített. Ha a rendezők a célt egyből a meredek szakasz után tették volna, akkor most azt mondhatnánk, hogy Zettel már Ligetyre emlékeztető fölénnyel nyerte a versenyt.

A tavalyi győztes svájci Lara Gut mindkét futamban nagyot hibázott. Az elsőben még sikerült javítania, a másodikban már nem, így kiesett. A verseny részletes eredményeit itt lehet olvasni. 

Shiffrin kilenc szlalom világkupa győzelem után először nyert óriás-műlesiklásban, bár, ahogy nevetve mondta, a holtversenyes győzelem nem biztos, hogy számít. Az amerikainak remekül indulhat a szezon, hiszen három hét múlva abszolút esélyes Finnországban, majd hazai havon, az első amerikai hétvégén is. Utána Kanadába költözik a mezőny, ahol már a lesiklók is elindulnak, többek között Lindsey Vonn és Miklós Edit.

Holnap reggel a férfiak versenyét rendezik Söldenben, az Eurosport élőben közvetíti a versenyeket. 
KOMMENTEK

Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.