Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az újév végre meghozta a havazást!

2016.01.01. Bata Attila

Nagyon rég vártunk már erre a hírre. Mától egyre több helyen kezdett el havazni az Alpokban, de nemcsak ott, hanem Magyarországon is. Holnap is folytatódik a havazás. Igaz, hatalmas mennyiség egyelőre még nem várható, de az előrejelzések szerint a következő héten egymást követik majd a kisebb havazások.
A következő héten többször is havazni fog az Alpok terepein. Egy kevéske hó már hullott közvetlenül a tavalyi év végén, ma pedig újabb havazás kezdődött, amely holnapig hozhat 20-35 cm havat a szerencsésebb részeken.

A legszerencsésebbek az Alpok északi oldalán és a nyugati részén (pl. Franciaország) található síterepek lesznek, a legkevesebb hó pedig ezzel ellentétesen a hegység déli oldalán és a keleti végeken (pl. Dolomitok) található síterepeken hullhat.

Az Alpok északi oldalán fekvő francia síterepek holnapig kb. 30 cm hóra számíthatnak, nem sokkal lehet kevesebb az észak-svájci részeken sem. Olaszországban a francia határhoz közeli részeken (Aosta-völgy) akár 20 cm is hullhat, ezzel szemben a keleti részeken csak néhány centiméternyi friss hóra számítanak a meteorológusok.

Zauchensee, Ausztria, Ski amadé, havazás az újév első napján
Zauchensee, Ausztria, Ski amadé, havazás az újév első napján
Ausztriában is várnak egy ki havazást holnapig. A ZAMG meteorológusa szerint ez inkább "optikai havazás" lesz a hegyekben, vagyis attól a néhány centiméter hótól egy ideig kifehérednek a hegyek, ami legalább a szemünkkel elhiteti, hogy tél van.

Az látszik, hogy több hullámban csapadék érkezik az Alpokba a héten, az olasz meteorológusok szerint 40 nap aszály után végre valami hullik a hegyeikben. Ennek a mennyiségét most még nehéz megbecsülni. Az látható, hogy főleg a francia terepek örülhetnek, a kevésbé optimista becslések szerint is egy méter hó hullhat a következő hét végéig.

Közben hazánkban is elkezdődött a havazás a dél-nyugati országrészben, az Az Időkép előrejelzése szerint ebben a régióban holnapra 4-5 cm hó gyűlhet össze.

Ha nagyon havas részekre vágyunk Európában, akkor a török és görög hegyeket érdemes nézegetnünk, ahol már méteres hó hullott.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.