Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bitang meredek ez a norvég kabinos lift!

2017.09.24. Bata Attila

Idén májusban adták át a norvég fjordokban, a helyiek szerint, a világ egyik legmeredekebb útvonalán közlekedő kabinos liftet. Az biztos, hogy nagy élmény lehet a szinte tengerszintről 1000 méteres magasságra, néhol szinte függőlegesen, emelkedő liften utazni és csodálni a környező panorámát.
Kép: loenskylift.com
Kép: loenskylift.com
A Nordfjord keleti végében található Loen eddig is vonzotta a turistákat, elsősorban a természetjárókat. Idén május 20-án egy különleges kabinos liftet is átadtak, amely újabb látványossággal gazdagította a környéket. A lift átadásán megjelent a királyi család is, sőt őfelsége Szonja királyné adta át a liftet. A királyné maga is lelkes túrázó hírében áll, így nem meglepő, hogy őt kérték fel erre a feladatra, amit norvég népviseletben és túrabakancsban szívesen teljesített.

Kezdjük azokkal a függőleges utolsó méterekkel
A kabin közel tengerszint magasságból emelkedik fel öt perc alatt 1010 méteres magasságba, a Hoven-hegy tetejére. Különösen az utolsó rész meredek a maga 60 fokos emelkedésével, az üzemeltetők szerint, olyan, mintha egy liftben ülnék. A többi részre sem jellemző a laposság. Az egész útvonal átlagmeredeksége 45 fok.

A 45 fős kabin a legtávolabbi pontján, 173 méterrel a földfelszín felett halad. Vele egyidőben egy ugyanilyen kabin indul meg ellentétes irányban. A 7 m/s sebességgel közlekedő kabinok óránként 460 utast tudnak szállítani.

A 280 millió norvég koronába (kb. 9,3 milliárd forint) került lift a legmodernebb és legbiztonságosabb építési technikák felhasználásával készült. A norvégok sok időt töltöttek az Alpokban az ottani liftek tanulmányozásával.

Az üzemeltetők szerint ez a világ második legmeredekebb személyszállító kabinos liftje. A legmeredekebbet a svájci Mürrenben találjuk. Ezen felül néhány teherlift közlekedhet még meredekebb útvonalon.

A Loen Skylift egész évben üzemel, nyáron a túrázókat, télen a síelőket (is) viszi a hegyre és a hegyállomás mellett épült vendéglőbe. Egy menettérti felnőtt jegy 485 koronába (kb. 16 ezer forint) kerül az idén.

A nagykabinos lift május 30-i átadása óta 76 ezer vendég utazott rajta szeptember 7-ig bezárólag. A fejlesztés igencsak nagy hatással van a környék turizmusára. A lift közelében található vendéglők és szállodák forgalma 80%-kal emelkedett júniusban az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Szintén érdekes, hogy a felvonótól távolabbi vendéglátóhelyek esetében is 30%-kos az emelkedés.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.