Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
FIRST MINUTE SZÁLLÁSAKCIÓK
Bad Kleinkirchheim
Szilveszteri előfoglalás 20 % kedvezménnyel!
Krvavec
Hotel Krvavec*** pályaszállás! 10% előfoglalási akció!
Nassfeld
Falkensteiner pálya- szállás****! -10%
a téli árakból 10.31-ig!
Kreischberg
Clubhotel****
10% FM akció egyes téli időszakokra!
Golte
Pályaszállás****
Okt. 30-ig 10%
first minute akció!
További first minute szállásakciók »
h i r d e t é s
SÍTEREPAJÁNLÓ
Hintertux
Besíző hosszú hétvége programokkal 110 €/fő-től!
Sölden - Ötztal
Völkl szezonnyitó síteszt Sölden - 2017.11.1-5.
Lackenhof
19 km sípálya Pesttől 4 órára!
Szezonjegy előfoglalási akció!
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
Kövess minket: facebook twitter googleplus youtube

Bitang meredek ez a norvég kabinos lift!

2017.09.24. | Szerző: Batus
Idén májusban adták át a norvég fjordokban, a helyiek szerint, a világ egyik legmeredekebb útvonalán közlekedő kabinos liftet. Az biztos, hogy nagy élmény lehet a szinte tengerszintről 1000 méteres magasságra, néhol szinte függőlegesen, emelkedő liften utazni és csodálni a környező panorámát.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A Nordfjord keleti végében található Loen eddig is vonzotta a turistákat, elsősorban a természetjárókat. Idén május 20-án egy különleges kabinos liftet is átadtak, amely újabb látványossággal gazdagította a környéket. A lift átadásán megjelent a királyi család is, sőt őfelsége Szonja királyné adta át a liftet. A királyné maga is lelkes túrázó hírében áll, így nem meglepő, hogy őt kérték fel erre a feladatra, amit norvég népviseletben és túrabakancsban szívesen teljesített.

Kezdjük azokkal a függőleges utolsó méterekkel
A kabin közel tengerszint magasságból emelkedik fel öt perc alatt 1010 méteres magasságba, a Hoven-hegy tetejére. Különösen az utolsó rész meredek a maga 60 fokos emelkedésével, az üzemeltetők szerint, olyan, mintha egy liftben ülnék. A többi részre sem jellemző a laposság. Az egész útvonal átlagmeredeksége 45 fok.

A 45 fős kabin a legtávolabbi pontján, 173 méterrel a földfelszín felett halad. Vele egyidőben egy ugyanilyen kabin indul meg ellentétes irányban. A 7 m/s sebességgel közlekedő kabinok óránként 460 utast tudnak szállítani.

A 280 millió norvég koronába (kb. 9,3 milliárd forint) került lift a legmodernebb és legbiztonságosabb építési technikák felhasználásával készült. A norvégok sok időt töltöttek az Alpokban az ottani liftek tanulmányozásával.

Az üzemeltetők szerint ez a világ második legmeredekebb személyszállító kabinos liftje. A legmeredekebbet a svájci Mürrenben találjuk. Ezen felül néhány teherlift közlekedhet még meredekebb útvonalon.

A Loen Skylift egész évben üzemel, nyáron a túrázókat, télen a síelőket (is) viszi a hegyre és a hegyállomás mellett épült vendéglőbe. Egy menettérti felnőtt jegy 485 koronába (kb. 16 ezer forint) kerül az idén.

A nagykabinos lift május 30-i átadása óta 76 ezer vendég utazott rajta szeptember 7-ig bezárólag. A fejlesztés igencsak nagy hatással van a környék turizmusára. A lift közelében található vendéglők és szállodák forgalma 80%-kal emelkedett júniusban az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Szintén érdekes, hogy a felvonótól távolabbi vendéglátóhelyek esetében is 30%-kos az emelkedés.
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a friss híreket és legjobb síajánlatokat.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 49 vendég és 2 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...