Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Boszniai körkép: itt is megkezdődött a szezon

2013.12.13. Bata Attila

Az utóbbi időben egyre többen érdeklődnek a boszniai síelési lehetősége után, természetesen a régió legfejlettebb síterepe, az egykori olimpiai központ Jahorina a legnépszerűbb. Boszniában már november végén megkezdődött a szezon, Jahorinán pedig a mostani hétvégén indul be a szezon.
Ahogy lenni szokott, a kisebb síterepeknek sokkal könnyebb kinyitniuk a szezon elején, mint a nagyobbaknak, így Boszniában is Kozara síterepe kezdte meg először a szezont november 28-án egy ingyenes esti síeléssel. Nem sokkal később csatlakozott hozzá Vlasic, ahol a nyitónapon már 70 cm vastag hó várta a síelőket. A nyitásokat segítette, hogy november végén kiadós havazás hullott a boszniai hegyekre.

Vlasic az első napon
Vlasic az első napon
Vlasic egyébként egy érdekes szolgáltatást kínál a szezonban. Egy hatalmas hőlégballont telepítettek a síterep közepére, amellyel 10-15 percre, 40-50 méter magasba lehet emelkedni 15 euró befizetése ellenében.

Bjelasnicán, az egykori olimpiai színhelyen most vasárnap kezdődik a szezon. Érdekesség, hogy az idei szezonban lesz a 30. évfordulója az 1984-es szarajevói olimpiának. Ennek alkalmából néhány korábban leamortizálódott létesítmény, mint például a jégpálya felújítása is megkezdődött.

Hőlégballon Vlasic terepén
Hőlégballon Vlasic terepén
Jahorina az utolsó „békebeli” szezon előtt áll, hiszen már régóta építik az összekötő liftet és jövőre el is készül a kapcsolat szomszédos Paléval. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy az eddigi 25 km pálya 40 kilométerre bővül, gyakorlatban pedig ez a fejlesztés hatalmas lendületet fog adni a közös síterepnek.

A jövő évi megaliften kívül itt is van fontos újdonság az idén. Többek között nyáron teljesen kicserélték a víztározó fóliázását, így most már nem szivárog el a víz. Az idén először bevezetik a 30, és 60 órás szezonbérleteket is, de a síterep újdonságairól külön cikk készül az idén.

Jahorina nyitás a hétvégén: szombaton ingyenes a síelés
Jahorina nyitás a hétvégén: szombaton ingyenes a síelés
Jahorinán december 4-én kezdték meg a hóágyúzást, a 3 kilométer hosszú és a teljes hosszban hóágyúzható Skocine pályával. Azon a napon már egy lift is üzemelt, de az igazi nyitásra már itt sem kell sokat várni. Nagyszabású bulival indul a szezon a december 13-15-i hétvégén.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.