Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopok: az idén teljesen megújul a csúcs

2013.11.19. Bata Attila

Nincs megállás a fejlesztésekben az Alacsony-Tátra és Szlovákia legmodernebb síterepén, a mostanra már összekötött Chopok északi és déli oldalán. Most azt nézzük meg, hogy három év építkezés után mi várja a síelőket a csúcson, 2000 méteres magasságban, ott ahol a két oldal kabinos liftjei találkoznak.
A csúcsra álmodott Rotunda épülete és a két oldalt összekötő liftek gondolata már az ötvenes évek óta létezett az Alacsony-Tátrában. A 2004 méteres magasságban korábban már megépült a nevét a kör alakú alapjáról kapó (Rotunda) épület, ezt az épületet bővítették és tették kényelmesebbé az elmúlt három évben.

Ilyen lesz idén decemberben
Ilyen lesz idén decemberben
Már majdnem kész a Rotunda (Kép: Jasna / Facebook)
Már majdnem kész a Rotunda (Kép: Jasna / Facebook)
Az előkészítő fázissal együtt három év alatt készült el csúcsra álmodott komplexum. Tavaly már a minimális szolgáltatások álltak és üzemeltek, vagyis a liftek már vitték a csúcsra a síelőket, de a teljes beépítés, a kiszolgáló és kényelmi funkciók teljes kiépítése az idei szezonra maradt. Idén a liftállomás érkezőit hatalmas üvegfalakkal vették körül, mostantól a kabinok már fedett helyre érkeznek, az utasok nem lesznek kitéve a gyakran cudar időjárásnak.

Az idei változások tavalyhoz képest
Az idei változások tavalyhoz képest
Szép idő esetén pedig nagy sláger lehet a délről érkező lift fölé húzott tetőn kialakított napozóterasz. Ezen a közel 600 négyzetméteres területen sokan élvezhetik majd a napsütést és a csodás kilátást a Nyugati-Tátra vagy a magyarok körében az utóbbi időben népszerű lett Garammente (Horehronie) régió irányába.

Napozóterasz a délről jövő lift felett
Napozóterasz a délről jövő lift felett
A liftek között 360 fős vendéglő és pub is épül. A vendéglő teraszán 200 fő, a belső, 360 fokos körpanorámás részen 100 fő, az Energy bárban pedig további 60 vendég fér majd el. A magas-tátrai Lomnici-csúcshoz hasonlóan itt is szállásokat alakítanak ki a csúcson. A pontos árakról még nincs hír, de három drágább és két olcsóbb apartman közül lehet majd választani.

Vendéglő körpanorámával
Vendéglő körpanorámával
A 4,5 millió euróba kerülő Rotunda nem az egyetlen fejlesztés az idén. Az északi oldalon új lift épül, a déli részen pedig apróbb fejlesztésekkel teszik komfortosabbá a síterepet.

KOMMENTEK
zirciveterán | 2013.11.19. 07:31
Hatalmas fejlesztés, iszonyú pénzek! Csak azt nem értem, régen az "átkosban" miből és hogyan tudták megcsinálni a régi kétüléses oldalülős felvonót!
Azért annak is megvolt a varázsa, volt aki ráfagyott a szélben, viharban mire felért két három megállással!
| 2013.11.19. 10:17
és a bérlet árak emelkedtek:
33 ->37 EUR
31 ->35 EUR
Szab | 2013.11.19. 10:26
...ebben szobában szívesen aludnék, pár éjszakát.
echtelion | 2013.11.19. 11:17
Ha jól emlékszem 5, vagy 6 éve voltam a Chopokon síelni, akkor még csak ülős liftek voltak. Bennem az maradt meg, hogy a pályák kezeletlenek és rossz minőségűek voltak, a tömeg pedig iszonyatos, a felvonók alján egész nap nem sor, hanem tömeg várakozott a feljutásra. Egy idő után stopperral kezdtem mérni az időt és az jött ki, hogy a negyed órás lecsúszást követte egy háromnegyed órás tömegben ácsorgás, majd egy negyedórás felvonózás. Akkor határoztam el, hogy többet nem megyek a szlovákokhoz.
Javult ez a helyzet azóta valamit?
zaszti13 | 2013.11.19. 11:52
Igen, abszolút!!!Chopokon a Jasna-i pályarendszer most már nyugodtan felveheti a versenyt osztrák, olasz terepekkel! Sok jó és szépen karbantartott pálya van, mindenféle tudásszintnek megfelelően. Felvonókból is már a legmodernebbek is megtalálhatóak.8 évvel ezelőtt nekem is negatív tapasztalataim voltak csak, de ez idén márciusban változott. 20 perc volt a legtöbb amit várakoztam, de átlagosan csak 5-10 perceket.12 napot töltöttem Chopokon, síoktató kurzuson. Szakmai szempontokból is csak ajánlani tudom!
zaszti13 | 2013.11.19. 11:54
Igen, abszolút!!!A Jasna- pályarendszer nyugodtan felveheti a versenyt az osztrák, olasz síterepekkel!Márciusban voltam ott egy 12 napos síoktató kurzuson, tehát az élmény aránylag friss.Szakmai szempontokból is csak ajánlani tudom!
kranic roland | 2013.11.19. 12:10
20 perc???Átlagos 5-10 perc várakozás?????Nem tudom Te hova jársz ausztriába,de még Kitzsteinhornon sem kell 5 percnél tovább várni amikor csak a gleccserek vannak nyitva, egyéb helyeken meg szinte nulla a várakozás.Ezek az árak meg már erősen hajaznak az osztrák árakra, de attól még Ők fényévekre vannak.
echtelion | 2013.11.19. 12:20
Köszönöm, nekem is úgy tűnik, hogy a helyzet továbbra sem túl rózsás a tótoknál, úgyhogy akkor asszem inkább maradok ausztriánál, ahol kis túlzással gyakorlatilag tényleg nem kell soha, sehol sorbanállni. Egyébként az tényleg milyen már, hogy a síelésre fordított idő kb 60%-át sorbanállással kell(ett) tölteni, még akkor is, ha ez most ezek szerint már csak 30.
Chopoker | 2013.11.19. 13:14
Én nem 5-6 éve voltam Chopokon, hanem minden évben 5-6 alkalommal. Még sosem várakoztam háromnegyed órát, igaz 20percet többször is. Sajnos ez könnyen lehet, hogy a most következő szezonban is még előfordul majd hétvégenként egy-egy felvonónál.

Érdekes összehasonlításokat tudnak tenni az emberek. Sokan elfelejtik, hogy (Bp-ről) Ausztria 1,5-2X időre, sőt távolságra is van/lehet. Persze az oda-vissza út alatti +4-6 órát ilyenkor nem említik, a költségeknél is csak a síbérlet árakig jutnak el sokan az összehasonlításkor. Ilyenek a berögződések. Aki úgy tudja magáról, hogy csak Ausztriában szeret síelni, annak nem ajánlom Szlovákiát. Én szeretek különbséget tenni, hogy hová és milyen hó/időjárási viszonyok között utazzak nyugatra vagy keletre, de az 1-2 napos csúszásnál nincs kérdés: Ausztria KIZÁRVA!

Jó szezont K-ről Ny-ra mindenkinek!
gash | 2013.11.19. 15:16
Zaszti,Zaszti hiába hiába ismételgeted az ajánlgatod: SZlovákia KIZÁRVA.Szerintem.
Még a 10 perc is sok!ÉS:autópályamentes utak, szívatnak a szálláson,rövidek és kezeletlenek a sípályák...tömeeeeeg!
mind ez már osztrák áron? Nem megyek mert felidegesítem magam úgy mint Eplényen.
toci | 2013.11.19. 20:03
15-20perces sorbanallas? ahhh, kihagyom. szerintem 1.5 napos sielesre Ausztria igenis idealis; szombat kora reggeli indulassal delben mar Schladmingban vagy Obertauernben lehet csuszkalni es akkor meg ott van a teljes vasarnap is. Soha nem voltam meg a szlovakoknal sielni, de ketlem hogy ezen siterepek kozelebe ernenek ar/ertek aranyban...
tomika | 2013.11.19. 20:54
én nem szoktam hozzászolni semmilyen forum témához de már annyira unalmas ez az állandoan szidjuk szlovákiát én nem védem öket nem érdekem . évek ota járok chopokra álltam már sorba én is de miota lecserélték a felvonokat ez a sor 1 re kisebb van h szinte 1 perc sincsen.a pályák meg nem azért buckásak mert nem megy végig este a ratrak hanem azért mert nincsen 200 km es pályarendszer és viszonylag sok ember siel rajta evidens h bebuckásodik..minden este végigmennek ezt bárki megnézheti aki ott marad zárás után . csak annyit irok hogy ha nem akartok sorban állni menjetek semmeringre.))))azért az osztrákoknál sem fenékig tejfel minden én ott sztem megdöntöttem a sorban állás világrekordját és 1 kis buckasiböl is kaptam izelitöt de murau tol sem voltam lezsibbadva ami azt illeti gerlitzen sem buckamentes föleg nem nap végére.azért az árakon is vitáznék 1 csöppet..1 hüttében 1 menü a sogoréknál also hangon 3000-3500 ft - azért ennél barátibbak szlovákiában a kaja árak- az ivást meg sztem felejtsétek is el .szállást meg tudni kell foglalni nekem eddig semmi gondom nem volt ..teljesen uj apartmant béreltünk 13 euroért / fö ..sogoréknél azért finoman rédverik a fütést végtakaritást és villanyszámlát is de persze nincsen ezzel semmi gond csak akkor nekem senki ne mondja h ugyanazon az áron lehet ott sielni mint jasnán mondjuk ,,,de mindekinek joga oda menni sielni ahova szeretne csak rossz ezt látni h folyamatosan semmi másrol nem szol ez az egész csak a pocskondiázásrol
kocsazsolt | 2013.11.19. 21:53
Én szeretem Chopokot,Szlovákiát is...vagy szégyellni kéne,hogy oda járok síelni?Hozzám közel van pár óra alatt ott vagyok,a fejlődés évről évre óriási,már most vetekszik a jobb ausztriai síterepek színvonalával.Remélem a felvonó kapacitás növelése után most a pályák számának növelése következik,mert azok néha igen zsúfoltak,úgy tűnik,mintha egész Kelet Európa itt síelne,ennek egyenes következménye,hogy a jópár Pistenbully 600-as ratrak kiváló pályát varázsol reggelre,azt kora délutánra a hatalmas tömeg tönkre teszi,persze nem mindig vannak rengetegen.A felvónónál én még sokat sose várakoztam,persze nem csak a Zahradkyt vagy az új kabinost használom. Ausztriában sem ürítik ki a sípályákat,ha jönnek a magyarok síelni,én például a kitzsteinhorni Kees liftnél októberben ugyan annyit állok sorba,mint Chopokon hétvégén,igaz olyankor Szlovákiában még zöld a fű a csúcson.
Szóval aki még nem volt itt annak ajánlom,próbálja ki és csodálkozzon hová is jutottak eddig a szlovákok a fejlesztésben.Osztrák pályarendszerek között számtalan jobb van ez tény,eleve a természeti adottságok miatt is,de egy próbát megér Chopok is,főleg a free-ridereknek.
tothlevente | 2013.11.19. 22:20
Szerintem is jó Szlovákia, igaz főleg 1-3 napos síelésre szoktunk kijárni. 1 hétre mi is nyugatnak vesszük az irányt.
De. Meggyőződésem, hogy a fórumozók többsége csak a nagy pályarendszereket ismeri és szereti, holott olyan varázslatos helyek is vannak, amikre csak ritkán téved magyar ember. Pedig itt van tőlünk 1-2 órára. Porac, Jezersko, Erika sípark, Gugel csak néhány a közeli kedvencből. SEMMMMMMI SOR!!!! Lehet, hogy csak 1-2km-esek a pályák, vagy akár még rövidebbek, de lehet pörögni, és aki akar, így akár többet is síelhet, mint máshol. Ezeken a helyeken a pályák sem zsúfoltak még hétvégén sem, lehet akár döngetni is és a vastüdőt kiköpni, ha valaki azt szereti.
Lényegesen olcsóbb azonban a bérlet, az utazás költsége, a kaja, és a kiutazás ideje is rövidebb.
És még egy észrevétel. Én nem szeretem a tömegsít. Mivel mi mindig eldugott helyett keresünk, így maximálisan kiszolgálnak és embernek néznek mindenütt. Szlovákiában is. Mert megbecsülnek minket.
Havas telet mindenkinek.
Chopoker | 2013.11.20. 11:24
Hát sajnos megint ez lett, itt egy tök jó cikk, amely hasonló lelkesedéssel íródott (köszönet Batusnak), mint ahogyan É-i szomszédaink "nekiestek" Chopoknak. Ismét olyanoktól kaptunk elmarasztaló véleményeket, akik 5-6 éve vagy sosem jártak a síterepen. Persze mindenki leírhatja véleményét, de azért senki se számítson arra, hogy ezt komolyan is fogják venni azok, akiknek vannak aktuális tapasztalataik is. Szerintem ezt a vitát, ami itt ismét kialakult érdemesebb a megfelelő topicban folytatniuk azoknak, akiknek az örök károgás a céljuk!
százas | 2013.11.20. 20:08
Tavaly, hosszú évek után, én is ellátogattam Chopokra, kellemesen csalódtam minden tekintetben, több hétvégét beterveztem idénre is. Az árak ugyan kúsznak felfelé, de még mindig az Alpok alatt vannak minden tekintetben.
bayanka | 2013.11.23. 14:32
Én már 2-3 éve járok ide, évente 2-szer több napra. Én 10 percnél többet nem nagyon várakoztam eddig! Sőt, volt olyan is, hogy csak odacsúsztam a felvonóhoz, és már be is ültem....
Egyébként még van olyan felvonó is Chopokon ahol tudod élvezni a "varázst" :D hóviharban halálfélelem stb :D talán a B4-es vagy a B5-ös felvonó az...:D
Nekem tetszik, hogy minden évben vár valami "meglepetés". Eddig mindig volt mit felfedezni! És a vendéglátásban sem csalódtam eddig! :)

Szállástippek
Chata Zázvor
Skandináv típusú, fából épült turistaszállás Chopok/Jasná sípályáinak déli oldalától 1300 méterre. Szobák közös fürdőszobával és apartmanok saját fürdővel. Szolgáltatások: reggeli, bár/étterem, társalgószoba, sítároló, síkölcsönző, parkoló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Srdiecko csillagcsillagcsillag
A 2018-ban felújított Srdiečko (Szívecske) hegyi szálloda egyike a kevés pályaszállásoknak Chopok déli oldalán! A wellness központtal rendelkező hotel a 4-üléses Srdiečko völgyállomástól 50 m-re várja vendégeit modern szobáival.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata 1012
A Chata 1012 házikó a Demänovská völgyben, gyönyörű természeti környezetben, 6 km-re található a Chopok-Jasná síterep északi oldalától. Élelmiszerbolt kb. 700 m, buszmegálló kb. 300 m, étterem kb. 400 m.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.