Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Covid-19: Ausztriában tesztelték a mobiltelefonos síbérletet

2020.11.12. Bata Attila

Újabb műszaki újdonságot hozott az idei év a sípályákra, és ezt is a koronavírus-járvány elleni küzdelemnek "köszönhetjük". Nem kell többé sorba állni a kasszánál, ha síbérletet vásárolunk. A legújabb beléptető kapuk leolvassák a síbérletet a mobiltelefonunkról is.
Az osztrák Skidata cég gyártja azokat a beléptető kapukat és síbérleteket, amelyeket a legtöbb európai síterepen használunk. Az idei szezontól már nem kell síelés előtt sorban állni, hogy megvegyük a bérletet, egy okostelefonnal egész nap liftezhetünk.

A Covid-19 elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze a távolságtartás. Ez sokszor nem tud megvalósulni, főleg, ha hosszú sorban kell állni. A síterepeken több helyen is kialakulhatnak sorok, de ezek közül az egyik hamarosan csökkenhet.

Nem kell többé a kassza előtt várakozni, ha síbérletet szeretnénk vásárolni. Interneten eddig is lehetett vásárolni, de ahhoz vagy a kasszánál vagy egy átvevőpontnál lehetett hozzájutni. Ezentúl nincs szükség köztes szereplőkre, a megvásárolt bérlettel egyből mehetünk síelni.
A Skidata alkalmazása egy okostelefonra letölthető. Utána aktiválni kell a bérletet, és magunknál tartani síelés alatt. Ahogy korábban a síbérleteket, a rendszer a mobiltelefont is megtalálja a zsebünkben, így továbbra is "érintés nélkül" mehetünk át a beléptető kapukon.

A rendszer egyik hátránya, hogy engedélyezni kell a Bluetooth kapcsolatot, és hidegben az egész napos használat alatt az akkumulátor lemerülhet, és akkor mehetünk a kasszához egy "hagyományos" bérletet kérni.

A rendszert Ausztriában már tesztelték, az októberben megnyitott kitzbüheli síterep pályáin. Sajnos, az osztrák rendelkezések miatt ezt a sípályát is le kellett zárni a nagyközönség előtt, jelenleg csak felnőtt versenyzők használhatják.

A síterep egyébként más megoldást is bevetett a vírus ellen, a már korábban ismertetett mobil UV-C fertőtlenítőkkel tisztítja a síliftek kabinjait.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2020.11.12. 07:17
Ez klassz!
vmnames | 2020.11.12. 09:34
Egész napos használattal lemerülhet? Ez csak az iPhone-os közösséget érinti...
TZoli | 2020.11.12. 11:42
A hüttékben minden sarok tele lesz mobil töltőkkel. :)
supershape | 2020.11.12. 12:53
Ez elég érdekes, a bluetooth-nak elvileg 10 m a hatótávolsága, honnan fogja tudni a rendszer, hogy a sorbanállók közül kiét kell leolvasni? Amikor csak a cikk cimét olvastam el, azt hittem NFC chip-pel oldják meg mint más fizetést is. Továbbá több helyen is megoldották már, ha van egy SKIDATA bérleted, akkor egyszerűen megveszed az interneten az új bérletet a régi számát megadva, és már mehetsz is a kapuhoz.
zsolt7 | 2020.11.12. 14:23
Az új bluetooth csipekben van távolságmérés funkció. Gondolm azt használják arra, hogy eldöntsék melyik kaput kell kinyitni. Amúgy az ötlet jól hangzik, mert a régi kártyákat nehezen tudja leolvasni a rendszer. Amúgy a bluetooth nem fogyaszt szinte semmit. Nekem mindig be van kapcsolva, és kb 5 napot simán kibír egy feltöltéssel a telefonom.
magnum56 | 2020.11.12. 15:16
Amikorra mindenhova olyan új kapukat telepítenek, ami képes lesz leolvasni a mobilt, akkorára lehet, már nem is lesz aktuális a probléma.
Valószínűleg nem ez megoldás fog csapást mérni a vírusra.
fezso6 | 2020.11.12. 18:37
Minden olyan újításnak örülök, amivel elkerülhető a sorba állás és időt takaríthatok meg vele!
vargai | 2020.11.12. 20:10
Nekem mindig be van kapcsolva. Még sem merül le egy nap alatt.
Lovika | 2020.11.15. 01:13
Jó ötlet, de a gyerkőcökkel mi lesz? Akiknek még nincs telefonjuk? Miattuk csak sorba kellene állni, nem?
Pow | 2020.11.16. 13:32
2020/21-es téli szezonban csak teszt üzemmódban lesz kipróbálható egy pár osztrák síterepen. Ha jól sikerülnek a tesztelések, akkor leghamarabb 2021/22-es téli szezonban lehet használni a Skidata-val rendelkező pályáknak. Elsősorban mobillal rendelkező felnőtteknek szól nem családosoknak, de már így is csökkenne a tumultus a kasszák előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Ludwighaus
A Ludwighaus fiatalos alpesi ház Neukirchen am Grossvenediger központjában, a Wildkogel Arena sítereptől kb. 600 m-re található, de Kitzbühel és Zillertal síterepei is 15 perc alatt elérhetőek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.