Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Dachstein: idén a sífutók terepe marad a gleccser

2022.09.20. Bata Attila

Az idei forró nyár rengeteg kárt okozott a magasan fekvő síterepeknek. Ennek egyik legutóbbi példája a Dachstein-gleccser, ahol az idén lezárják a pályákat az alpesi síelők elől. A jelenlegi állapot szerint a sífutók továbbra is gyakorolhatnak a gleccseren, egész szezonban övék a síterep.
Kép: Dachsteingletscher Schladming
Kép: Dachsteingletscher Schladming
Hivatalos bejelentés még nem történt, de az osztrák sajtóban megjelent hírekből biztosra vehető, hogy idén nem nyitják meg a sípályákat a lesiklók előtt. A távolabbi szezonok pedig most még bizonytalannak tűnnek.

A gleccser az alpesi síelők szempontjából nem számított egy síelős fellegvárnak, kevés és rövid pályái miatt. Annál fontosabb szerepet tölt be a sífutóknál és a sítúrázóknál. A sífutók nemzetközi elitjének egyik kedvelt központja különösen az őszi hónapokban, amikor máshol még korlátozottak a lehetőségek.
Sípályák és liftek az előző szezonban (Kép: Dachsteingletscher Schladming)
Sípályák és liftek az előző szezonban (Kép: Dachsteingletscher Schladming)
Az üzemeltetők szerint több helyen kb. 5 méter vastag hóréteg hiányzik, a pályákon elolvadt a jég, kilátszanak a sziklák és hasonló a helyzet a csákányos liftek nyomvonalában. A liftoszlopokat arrébb kellene helyezni, de ennek nem biztos, hogy lenne értelme, hiszen nem tudni, a jövőben hogy alakulnak a viszonyok. Azt is figyelembe kell venni, hogy a gleccseren minden mesterséges beavatkozást (pl. a sziklák eltávolítását) alaposan meg kell gondolni.
A szomorú valóság idén nyáron (Kép: APA/Barbara Gindl)
A szomorú valóság idén nyáron (Kép: APA/Barbara Gindl)
A síterep üzemeltetői úgy döntöttek, hogy az idei szezonban biztosan elmarad az alpesi síelés a gleccseren, a következő időszakról pedig jövő tavasszal döntenek.

Az alpesi sípályák bezárása nem érinti a gleccser turisztikai látványosságait. Ahogy régebben, most is az összes szolgáltatás (jégpalota, függőhíd, skywalk kilátó, magaslati étterem) üzemel.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.