Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

December 10-től nyithatnak a síterepek Szlovákiában

2021.12.07. 2021.12.22. Bata Attila | frissítve: 2021.12.22.

Eduard Heger, Szlovákia miniszterelnöke kedden közösségi oldalán hozta nyilvánosságra, hogy milyen járványügyi intézkedésekben egyezett meg koalíciós partnereivel. Ezek szerint a a szlovák síterepek a hétvégén már megkezdhetik a szezont.
Donovalyban pénteken nyitnak
Donovalyban pénteken nyitnak
Az szerepelt a miniszterelnöki bejelentésben, hogy a síterepeket OP-rendszerben nyitják meg, vagyis csak az oltottak, illetve a felgyógyultak vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy a szállásokat turisztikai célból csak december 25-től nyitják meg

A bejelentés után a síterepek is léptek, így kedd este már Chopok és a Magas-Tátra síterepei is tudatták, hogy készen állnak a síelők fogadására december 11-től. Ez a mai kormányülés után módosult, egy nappal korábban, vagyis, december 10-től nyithatnak a szlovák síterepek. Az is bekerült a rendeletbe, hogy a síterepeken a zárt felvonók csak 25%-os kapacitással üzemelhetnek. A bejelentés után nem sokkal Donovaly már jelezte, hogy pénteken kinyitnak.

A szállások tehát december 25-től nyithatnak, de a korábbi változattal ellentétben a szállodai éttermek sem nyithatnak ki helyben fogyasztásra. A szállóvendégek elvitelre megrendeléshez juthatnak, azonban azt a szobájukban fogyaszthatják el. A szállodákat csak oltottak, felgyógyultak és friss negatív teszttel rendelkezők vehetik igénybe. A szállodák wellness részei is kinyithatnak, ide is hasonló igazolásokat kérnek. A vendéglők ebben az időszakban csak elvitelre szolgálhatnak ki.

Szlovákiában november 25-től kéthetes országos karantént rendeltek el a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. A kijárási tilalom alól kivételt képez bizonyos feltételekkel a munkába és iskolába járás, az alapvető fogyasztási cikkek és szolgáltatások beszerzése, illetve az oltóhelyre és tesztelésre való elmenetel.

Az egyik legszigorúbb intézkedés a lakhelyelhagyás korlátozása, amely csak kivételes és indokolt esetekben engedélyezi a járások közötti átjárást. Az intézkedés komolyságát mutatja, hogy ez még a karácsonyi ünnepekre is hatályban marad.

A konzuli oldal mai dátummal (12.15.) is jelzi a szlovák hatóságok figyelmeztetését, hogy a kihirdetett kijárási tilalom miatt azokra is vonatkoznak a korlátozások, akik külföldről érkeznek Szlovákia területére. Ezeknek a betartását az ország területén egy rendőri ellenőrzés során is bármikor vizsgálhatják; így jelen időszakban nem javasolt a beutazást turizmus vagy rekreációs célból.

A mostani szabályozások a két héttel ezelőtti rendelkezéseket hosszabbítják meg és módosítják valamelyest. A bejelentés szerint január 9-ig lesznek érvényben. Ez természetesen nincs kőbe vésve, hiszen a héten is többször változtak a szabályok, így a következő hetekben biztos lesz változás, akár pozitív, akár negatív irányba.

Frissítés (2021.12.10.)

A mai módosítás szerint szabadidős, természetben végezhető sportokra nem vonatkozik a kijárási tilalom fontos kitétele. Vagyis, síelés céljából el lehet utazni más járásokba is.

Frissítés (2021.12.14.)

A szlovák kormány ma bejelentette, hogy december 17-től eltörli a nappali kijárási korlátozásokat, azzal indokolva, hogy eddig is túl sok indokkal lehetett kivételt kapni. Tehát a járások közötti átjárások napközben biztosítottak. Egy másik fontos kiegészítés is bekerült. Az éjszakai kijárási tilalom este 8 és másnap 5 óra között nem vonatkozik azokra, akik külföldre utaznak. Ezzel jelentősen tisztul a kép azoknak, akik síelni indulnak Szlovákiába.

Frissítés (2021.12.15.)

Újabb változások a szálláshelyek tekintetében. December 25-től már nemcsak üzleti úton lévő vendégeket, hanem turistákat is fogadhatnak a szlovák szállások. Az eddig is ismert volt, hogy csak beoltottak, illetve betegségből felépültek kaphatnak szállást. A mai rendelet szerint ez még nem elég, turisztikai célból érkezőknek 72 óránál nem régebbi PCR-, vagy 48 óránál nem régebbi antigén tesztet kell bemutatniuk. Utóbbi teszt megérkezéskor, a helyszínen is elvégezhető.

Szintén újdonság, hogy az éttermek asztali fogyasztásra is kinyithatnak, tehát a megrendelt ételt a vendégeknek nem kell a szobájukban elfogyasztaniuk. Fontos, hogy a szállodák csak vendégeiknek engedélyezhetik a helybeni fogyasztást, külső vendégeket nem fogadhatnak az asztaloknál és külön rendezvényeket nem szervezhetnek.

Ezen felül ma arról is rendelkeztek, hogy a szálláshelyek kapacitásaik 75%-ában fogadhatnak vendégeket.

Frissítés (2021.12.22.)

Ma bejelentették, hogy a vendéglők január 3-tól fogadhatnak beülős vendégeket, addig csak elvitelre szolgálhatnak ki. Végleges döntés még nincs, de valószínűleg a vendéglők és kocsmák OP üzemmódban szolgálhatnak ki, vagyis csak beoltottakat vagy betegségből felgyógyultakat fogadhatnak beltéren.
KOMMENTEK
Csaba Pocsai | 2021.12.08. 11:21
A kijárási korlátozásokról viszont ellentmondásosak az információk. A rendelkezés alapján a szlovákok (illetve a tranzitálás kivételével a külföldiek is) a járások között nem utazhatnak csak munkavégzés, tanulás illetve néhány más elkerülhetetlen ok miatt. A sporttevékenység ebbe nem tartozott bele. Ellentmondásosak az információk ennek a módosításáról, eltörléséről. Számunkra hiába nyitnak a pályák ha a kijárási korlátozások miatt nemhogy külföldről, de még a szomszédos járásból is tilos odautazni.

Ha erről már tudunk biztosat megjelentetnétek egy hírt? Valószínűleg sokunknak fontos lenne.
Sarun | 2021.12.08. 16:55
December 25-től nyitnak a hotelek is, feltételezem, hogy legkésőbb akkortól már eltörlik az utazási korlátozásokat is.
Csaba Pocsai | 2021.12.09. 07:18
Köszönöm a frissítést! :)
Lata | 2021.12.10. 15:25
Ez a mai nagy büdös helyzet. A konzuli szolgálat mai dátummal ezt nyilatkozza

Aktuális:

2021. 12. 10.

November 25-től továbbá a szlovák kormány döntése alapján szükségállapotot léptettek életbe. Mind az oltottakra, mind az oltatlanokra és a fertőzésen átesettekre egyaránt érvényes módon, a Szlovák Köztársaság területén a szabad mozgást és tartózkodást 2021. november 25-én kezdődően, január 9-ig minden nap 05.00 órától másnap 01.00 óráig kijárási tilalommal korlátozzák. A kijárási tilalom alóli legfontosabb kivételek a munkába járáshoz, továbbá a létfontosságú üzleti vagy szolgáltatási egységekbe látogatáshoz kapcsolódnak; a járások közötti átjárás is ezekben az esetekben lehetséges.

Ugyanakkor nem érinti a korlátozás a Szlovákia területén történő áthaladást (tranzitálás), az továbbra is regisztráció és oltottság igazolása nélkül lehetséges, de csak a kijelölt útvonalakon. Továbbá egyelőre nem léptek életbe módosítások a határ átlépésére vonatkozó szabályok és a határellenőrzések rezsimjének szigorítása tekintetében. A Magyarország felől érkezők – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – továbbra is szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számíthatnak a határátkelőkön A Rendőrség bejelentése szerint 2021. december 4-én, december 11-én és 18-án a fentieken túl is célzott ellenőrzéseket fog végezni az osztrák, magyar, lengyel és cseh határon. Az ellenőrzések elsősorban a Szlovákiába belépő utasokra vonatkozó karanténintézkedések betartására, a teljesen beoltott státus igazolására fognak vonatkozni és arra, hogy a 12 év 2 hónapon felüli személyek elvégezték-e a kötelező regisztrációt az eHranica-rendszerben.

A szlovák hatóságok figyelmeztetnek, hogy a kihirdetett kijárási tilalom miatt azokra is vonatkoznak a korlátozások, akik külföldről érkeznek Szlovákia területére; ezeknek a betartását az ország területén egy rendőri ellenőrzés során is bármikor vizsgálhatják; így jelen időszakban nem javasoljuk a beutazást turizmus vagy rekreációs célból. A schengeni külső határokon, azaz az ukrán határon, valamint a schengeni övezeten kívüli országokból érkező légi járatokon minden egyes utast ellenőrizni fognak a rendőrök, hogy megállapítsák, az utazás célja megfelel-e a kijárási korlátozás alóli kivételnek.

Ugrott a Tátrai szilveszteri utunk maradunk itthon.

(utolsó mondat a moderálási szabályok alapján törölve - a szerk.)
truj | 2021.12.17. 17:12
Ki az aki ilyen körülmények között előre foglal, készül?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Villa Gloria csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Donovaly Nová Hola oldalán, 300 méterre a legközelebbi lifttől. Háromféle szobatípus 2-4 fő részére modern berendezéssel, LCD TV-vel és wifi internettel. Ellátás: reggeli.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Apartments Racek
Az Apartments Racek 2 db apartmanháza Donovalyban a síliftek mellett található. Összesen 4 db apartmant kínál 7-7 fő részére önellátással. Minden apartman 2 hálószobából, 1 nappaliból, konyhából és fürdőszobából áll.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gothal Rezort
Néhány éve épült üdülőházak és apartmanok a Liptói fenyőerdők szomszédságában, Donovalytól 12 km-re. Wellness szolgáltatások: uszoda, medencék, szaunavilág, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.