Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Durva melegrekordokkal indult az új év!

2023.01.01. Bata Attila

Számos helyen szokatlan meleggel köszöntött be a 2023-as év első napja. Több helyen nemcsak a január elsejei melegrekordok dőltek meg, hanem a január havi csúcs is. Magyarországon, Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban rekordokat mértek, de máshol is kora tavasz volt a környékünkön.
Puchberg, Ausztria, mai webkamerakép a rekorder településről
Puchberg, Ausztria, mai webkamerakép a rekorder településről

Magyarország

Itthon az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint ma Sellyén 18,9 fokot mértek, ezzel a hazai napi melegrekord dőlt meg, amelyet tavaly Főnyeden mértek 17,5 fokkal. A lenti térkép alapján nagy különbség (13-14 fok) alakult ki a maximumhőmérsékletekben az ország délnyugati és északkeleti része között.
Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

Ausztria

A népszerű alsó-ausztriai kirándulóponton, Puchberg am Schneeberg (583 m) ma 19,7 fokot mértek, amely a legmagasabb érték amióta hivatalos méréseket végeznek Ausztriában. Minden idők öt legmagasabb január elsejei értékeiből négyet az idei évben mértek. Számos hegyi mérőállomáson a január havi melegrekordot írta át a főn. Sosem mértek még ilyen magas hőmérsékletet januárban például Obertauern (1742 m) és Schmittenhöhe (1973 m) meteorológiai állomásain. Mindkét helyen 11 fokhoz közelített a hőmérséklet.
Mai osztrák csúcsértékek (Forrás UBIMET)
Mai osztrák csúcsértékek (Forrás UBIMET)

Szlovákia és Csehország

Tatranska Polianka (Tátraszéplak) mérőállomásán kb. ezer méteren ma hajnalban 16 fokot mértek, ez szintén napi rekord. A helyi meteorológiai intézet (SHMÚ) közleménye szerint a januári rekord is több helyen megdőlt.

Hasonló a helyzet Csehországban, ahol az új napi és januári rekordot 19,6 fokkal mérték Javorník településen (265 m). Ez 8 tizeddel magasabb a 2002-es 18,8 foknál. A helyi meteorológiai intézet 16 mérőállomásán dőlt meg a januári melegrekord.

Helyzet a síterepeken és további kilátások

Ahogy a lenti képeken is videóban is látható, nem könnyű most a pályaüzemeltetők dolga. A forgalomra nem lehet panasz, a szállások az előzetes foglalások miatt mindenhol megteltek. A vendégek számára, ahol lehet már a nyári szabadidős programokat is bevezettek, a síelés mellett vagy helyett. A megnyílt ausztriai nyári bobpályáról már írtunk, a lenti videóban a francia Les Gets síterepe a hegyikerékpárosokat engedte rá a hegyoldalra.
AZ SRF Meteo képe egy svájci síterepről
AZ SRF Meteo képe egy svájci síterepről
A légifelvételekből is látszik, hogy kevés a hó. Pályán kívül csak a magasabb síterepeken találunk havat. Kevesebb pályát tudtak megnyitni, mint korábban és a már említett covid előtti nagyságú tömegnek kevesebb pályán kell összezsúfolódnia, amely az egyik tényező a sok balesetben.
Kitzbühel környéke (Kép: Flugpolizei Kitzbühel)
Kitzbühel környéke (Kép: Flugpolizei Kitzbühel)
A legrosszabbon lassan túlvagyunk. A héten fokozatosan csökken a hőmérséklet a hegyekben. Elbúcsúzhatunk a kétszámjegyű hőmérsékletektől. Kedden már havazás is érkezik az Alpokba, főleg a nyugati részre, de Ausztria is kap belőle egy kis havat (kb. 5-10 cm), de csak a magasabb régiókban, kb. 2000 méter felett.

Les Gets, mountain bike vagy síléc?
KOMMENTEK
Bélapó | 2023.01.02. 06:18
Az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Nézem a pályákat - ez katasztrófa, de a gázkazánom nem kapcsol be, legfeljebb éjjel.
TZoli | 2023.01.02. 22:35
Nálunk sem kapcsol be, ennek ellenére most küldtek ki egy 312ezres számlát. Megbecsülték a téli fogyasztást, jó vastagon, és még az eddig kifizetett általányt sem vették figyelembe. Szólni kéne a gázműveknek is erről a felmelegedésről.
HJH | 2023.01.03. 16:46
Soliskón most is fagy. Szlovákiában a leghidegebb pálya. Lomnicon végig meleg volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Pension zur Heiligen Krone
A panzió 50 fő befogadására alkalmas, 7 db 4 ágyas stúdió jellegű apartman és 5 db 2 ágyas szoba várja a vendégeket büféreggelivel, saját étteremmel. A panzió teljes személyzete magyar.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Obertauern Alps
Otthonosan berendezett, 1-2 hálószobás, 2-6 fős apartmanok Obertauernben, 400 méterre a legközelebbi lifttől és sípályától. Szolgáltatások: szauna, teremgarázs, wifi, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Neuwirt Mauterndorf csillagcsillagcsillag
Tradicionális szálloda Mauterndorf központjában, a Sírégióban, Grosseck, Fanningberg, Katschberg és Obertauern síterepek közelében. Szolgáltatások: síbusz, étterem, wellness, wifi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.