Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Eddie, a sas, márciustól a magyar mozikban is szárnyal

2016.02.06. 2016.03.31. Bata Attila | frissítve: 2016.03.31.

Eddie, a sas. Ezt a nevet szurkolók milliói jegyezték meg a nyolcvanas évek végén. Eredeti nevén Michael Edwards azzal lett híres, hogy az 1988-as téli olimpián síugrásban teljesen utolsó lett, a többiekhez képest reménytelenül amatőr teljesítménye azonban mégis híresebbé tette őt a legtöbb ellenfelénél.
A két főszereplő: Hugh Jackman (az edző) és Taron Egerton (Eddie)
Bár a média szerette eladni vele a legbénább síugró sztorit, Eddie mégsem volt egy reménytelen síelő. Kevésen múlt, hogy nem jutott ki az 1984-es olimpiára lesiklásban (!), és gyorsasági síelésben is 180 km/órás sebességet elért a nyolcvanas évek felszerelésével.

A versenyzés az alpesi síelésben túl drágának bizonyult, innen jött az ötlet, hogy az olcsóbbnak tűnő síugrással próbálkozzon. 1986-ban már brit rekordnak számító 68 métert ugrott. A sportrajongók már az 1987-es világbajnokságon megismerhették, ahol utolsó lett.
A film előzetese magyar szinkronnal
A nagy áttörést az olimpia hozta meg Calgaryban, 1988-ban. Amikor megérkezett a repülőtérre, már rajongók fogadták Eddie, a sas felirattal. Innen a név, amely örökre ráragadt. Az olimpián 60 év után az első brit volt, aki síugrásban szerepelt. Mindkét számban teljesen utolsó lett, a nézők azért izgultak, nehogy összetörje magát, a sikeres ugrásai után pedig akkora ovációt kapott, mint a győztesek.

Innentől megérkezett a világhír. Népszerűbb lett, mint a győztesek, az olimpiáról a legnépszerűbb tévéműsorokba került. Adósságait ki tudta fizetni, a gyorsan jött népszerűséget könnyen pénzre váltotta. Az emberek rajongtak érte, a londoni hazaérkezésekor tízezres tömeg várta a repülőtéren.

Nem mindenki rajongott ennyire érte, főleg a versenysport irányítói. Nagy kudarc volt nekik, amikor az olimpián Eddie sajtótájékoztatója miatt senki sem volt kíváncsi a NOB elnökére, de az "igazi" sportolóktól is elvette a dicsőséget. Az illetékesek gyorsan léptek, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő, szigorítottak a szabályokon, ezután már csak a világranglista legjobbjai indulhattak a világversenyeken. A terv bevált, Eddie a következő két olimpiára már nem tudta kvalifikálni magát, a sajtó lassan elfordult tőle, pénze elfogyott, ismét adósságba került.

Ezután, 17 évvel ezelőtt, adta el történetének filmes jogait, amelynek az eredménye idén kerül a mozikba.

Hihetetlen történetek keringtek róla, viccesebbnél viccesebb, furábbnál furább helyzetekbe keveredett élete során. Az említett olimpiára úgy érkezett, hogy bőröndjéből kiborultak az alsógatyák és a zoknik, és körbe-körbe forogtak a reptér poggyászkiadóján. Amikor ki akart jönni a reptér ajtaján, nem nyílt ki az automatikus üvegajtó, így arccal és kezében a lécekkel az üvegnek ment, így érkezett meg az olimpiájára a sajtó szeme láttára.

Ha a film csak az életéről szólt volna, már akkor is sírva nevetnénk rajta. Eddie szerint a filmnek körülbelül 10 %-a valóság. Ettől függetlenül biztosan jól szórakozunk rajta március 31-étől a magyar mozikban is. 
Mozibemutató: 2016. március 31.
Főszereplők: Hugh Jackman, Taron Egerton, Christopher Walken.
Eredeti cím: Eddie the Eagle
Játékidő: 105 perc
Korhatár: 12
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.