Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Eladták a szlovénok, de megmarad az ELAN cég

2015.08.05. Bata Attila

Az utóbbi évek bizonytalansága után megnyugodtak a kedélyek az ELAN körül. Az állami céget a szlovén állam még 2008-ban az uniós elvekkel ellentétesen 10 milliós eurós támogatásban részesítette. A cégnek ezt a támogatást vissza kellett volna fizetnie, de nem tudta. Így a szlovénok inkább privatizálták a céget.
Sokan síelnek itthon is ELAN lécekkel, a hazai és külföldi rajongótábor részére jó hír, hogy a cég megmarad és folytatódik az ELAN sportszerek gyártása.

Az ELAN majdnem 50%-ban a szlovén állam tulajdonában állt, az állam pedig 2008-ban tízmillió eurós összeggel támogatta a gyárat. Mivel a szlovénok az uniós piacra értékesítenek, ezzel a támogatással versenyelőnyhöz jutottak a többi sportszergyártó céggel szemben az Unió területén. A konkurensek természetesen nem nézték jó szemmel a szlovén állam adományát, ezért bepanaszolták a céget az Uniónál. A vizsgálat 2012 szeptemberében ért véget, és arra kötelezte az ELAN-t, hogy fizesse vissza a jogtalanul felhasznált támogatást.

Az igazi gondok ekkor kezdődtek. A cég nem volt abban a helyzetben, hogy ekkora összeget ki tudjon fizetni, egyetlen megoldás maradt: a szlovén állam tendert írt ki a vállalat értékesítésére és az új vevőnek át kellett vállalnia a tartozásokat.

Az ügy a múlt héten zárult le, amikor a szlovénok rábólintottak arra, hogy az egész céget eladják két amerikai cégnek. Mostantól a Wiltan Enterprises Limited (95.1%-os tulajdoni rész) és a Merrill Lynch International (4.9%) a sportszergyár új tulajdonosai. A vevők kötelezettséget vállaltak arra, hogy a vállalat székhelyét nem teszik át Szlovéniából és a gyártást modernizálják, de minden ezzel kapcsolatos lépést a szlovén törvényekkel összhangban tesznek meg.

Az új tulajdonosok vállalták, hogy visszafizetik a jogtalanul felvett támogatást valamint a korábbi menedzsment részére kifizetetlen fizetéseket is kb. 1,2 millió euró értékben.

Az ELAN leginkább a Szlovéniában és Ausztriában gyártott síléceiről és snowboardjairól ismert. Ezen felül építenek vitorlás hajókat és motorcsónakokat is. A szlovén privatizációs ügynökség nem közölte a vételárát. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.